Skót whisky Whisky útmutató kezdő whisky rajongóknak.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Skót whisky

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Skót whisky


2012/03/05

A skót whisky hihetetlen sokoldalúságában rejlik igazi vonzereje, ez azonban a kezdő whisky ízlelők számára kissé ijesztőnek hathat.

Skót whisky alapismeretek

A Mad Men - Reklámőrültek című népszerű, a 60-as évek Amerikájának reklám szakembereinek életét feldolgozó tv-sorozata újra divatba hozta azt az életérzést, miszerint egy jó skót whisky sokszor a munkanap elmaradhatatlan része kell legyen. Don Draper kiválóan testesíti meg a whisky-rajongó férfit, akinek karaktere a whisky sokszínűségének elmélyült élvezetére buzdít.
A világ érzékszervileg legösszetettebb ízélményét nyújtó szeszesitalának tartott whisky hihetetlen népszerűségnek örvend szerte a világon, az igazi műértők a skót házasítatlan malátawhiskynek szentelve a legnagyobb figyelmet. Azonban az alkohol sokfélesége miatt sokszor nehéz rájönni, hogyan is kell egy jó üveg skót whiskyt választani.
Az alábbiakban 5 alapvető szempont található, amely segíthet a választásban.

Skót whisky - ismerd meg az italt

 • Két módon is le lehet helyesen írni a whisky-t: whisky, vagy whiskey. A whiskey általában ír és amerikai lepárló üzemek által használatos, míg a whisky-t a skót, kanadai és japán lepárló üzemek alkalmazzák.
 • A nemzetközi jog szerint a Scotch megjelölést csak Skóciában desztillált és legalább három év és egy napig tölgyfa hordóban érlelt whisky viselheti. Ha több hordóból keverik őket, akkor kora a legfiatalabb összetevő kora.
 • Három fő típusa van a skót whisky-nek: a single malt, vagyis a házasítatlan malátawhisky, single grain típusról van szó amelyhez csak egyféle gabonaszemet használnak fel, valamint a blended, ami malátawhiskyk és gabonawhiskyk keveréke.
 • A single malt, vagyis a házasítatlan malátawhisky, és a csak egyféle gabonaszemet alkalmazó single grain típus esetében a házasítatlan szó a lepárló üzemre utal, és nem a maláta vagy gabona típusára.
 • Míg a malátawhisky-k kizárólag árpamalátát használnak, a gabonawhisky-k általában gabonaszemeket és malátát is használnak.
 • A kevert skót whisky kettő vagy több házasítatlan maláta whisky vagy gabonawhisky keverékét jelenti.
 • Három kevert skót whisky meghatározás létezik – a kevert maláta skót whisky kettő vagy több házasítatlan malátawhisky kombinációját jelenti, a kevert gabonawhisky kettő vagy több házasítatlan gabonawhisky keverékét, míg a kevert skót whisky házasítatlan malátawhisky és házasítatlan gabonawhisky keverékét jelenti.
 • A kevert whisky-k minősége egy gyakorlott szakember, a Master Blender tapasztalatán és ízlésén múlik, ő az, aki tudja, mit kell ahhoz összekeverni, hogy az adott ital mindig ugyanolyan színű, karakterű legyen.

Ismerd meg a lepárló üzemet, vagy a whisky márkát

 • Csakúgy mint a bor esetében is, az egyes lepárló üzemek és sajátosságaik ismerete alapvető fontosságú.
 • Például a malátawhisky-k készítésének első lépéseit, többek között a malátázást csak nagyon kevés lepárló üzem végzi házon belül. Ekkor történik, hogy az árpát tiszta forrásvízbe áztatják néhány napra, az árpamalátát tőzegfüstön megszárítják, majd megőrlik, aminek során az őrleményt forrásvízzel keverik, majd felmelegítik.
 • A skót malátawhisky előállításakor dupla lepárlási folyamatot alkalmaznak, bár némely lepárló üzem megkezdte az ennél több lepárlás alkalmazását is.
 • A skót gabonawhisky előállítása vagy egyszeri vagy folyamatos lepárlási folyamatot foglal magában.
 • Úgy hiszik, hogy a lepárló üzemek által alkalmazott lepárló berendezések, üstök mérete és formája is befolyásolhatja a végső palackozott termék minőségét, éppen ezért a lepárló üzemek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a régi üstök lecserélésekor az újak pontosan feleljenek meg a specifikációknak.

 

Ismerd meg a skót whisky régiókat

 • A skót whisky földrajzilag négy fajtára osztható: Islay szigetek, Skót Felföld (Highland), Skót Alföld (Lowland) és a Spey-folyó völgye (Speyside), valamint Campeldown.
 • Ezek a régiók csak a lepárló üzem elhelyezkedését mutatják. De sem az érlelés, sem a malátázás mikéntjére nem utalnak.
 • Ami a kevert skót whisky-t illeti, az eredet megjelölése nem kerül feltüntetésre, nem alkalmazható, mivel Skócia számos gabonájából tevődik össze a végeredmény.
 • A földrajzi származás alapvetően meghatározhatja a whisky karakterét egy gabonát alkalmazó lepárló üzem esetében. Az Islay maláta whiskyk például híresen füstösek az alkalmazott tőzeg miatt.

Ismerd meg a whisky korát

 • A törvény szerint, a skót whisky-t legalább három éven és egy napon keresztül érlelik, és a következő összetevőkből állhat: víz, árpa és élesztő.
 •  A legtöbb a skót whiskyre jellemző, intenzív ízvilág összetevő az érlelési folyamatnak köszönhető, különösen azoknak a kiégetett tölgyfa hordóknak, amelyet a whisky érlelésére használnak.
 • A whisky érlelése főként használt hordókban történik, amelyet általában sherry, bourbon vagy borok érlelésére használtak előtte. A legtöbb nagynevű kevert whisky- márka legalább 5-9 évig érlelődik.
 •  Az olyan híres kevert whisky márkákat, mint pl. a Johnnie Walker, a Chivas Regal, a Dewar’s és hasonlók a keverést követően érlelik.
 •  A legnépszerűbb malátawhiskyk kora 10 és 20 év közöttire tehető.
 • A skót whisky kora általában a címkén kerül feltüntetésre. Érdemes tudni, hogy a skót kevert whisky-k esetében a címkén feltüntetett kor, azaz az érlelési idő a házasítás során felhasznált legfiatalabb whisky érlelési idejét mutatja, a legidősebb összetevő életkora ugyanis titkos adat.

Ismerd meg a hátterét

 • Mint általában a címkék hasznos információkat tartalmaznak, azonban ajánlatos ismerni a kifejezéseket.
 • Kiváló online információ nyerhető a témában a következő weboldalakon: scotchwhisy.net, whiskynet.com.


 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Méder Áron

Méder Áron fórum topik itt!   Méder Áron életrajz Méder Áron 1979...

Döghullám

A döghullám a szél elülte után megmaradó kellemetlen hullámzás.

Backbord

A Backbord (ejtsd: bekbord) kifejezést lásd a jobb csapás -nál.

Svert

Jolle típusú vitorlások leengedhető "uszonya", amely az oldalsodródást...

Koloska Marina Balatonfüred

Koloska Marina Balatonfüred A Koloska Marina kikötőt a Paksi Atomerőmű RT....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.