notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Skót whisky Whisky útmutató kezdő whisky rajongóknak.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Skót whisky

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Skót whisky


2012/03/05

A skót whisky hihetetlen sokoldalúságában rejlik igazi vonzereje, ez azonban a kezdő whisky ízlelők számára kissé ijesztőnek hathat.

Skót whisky alapismeretek

A Mad Men - Reklámőrültek című népszerű, a 60-as évek Amerikájának reklám szakembereinek életét feldolgozó tv-sorozata újra divatba hozta azt az életérzést, miszerint egy jó skót whisky sokszor a munkanap elmaradhatatlan része kell legyen. Don Draper kiválóan testesíti meg a whisky-rajongó férfit, akinek karaktere a whisky sokszínűségének elmélyült élvezetére buzdít.
A világ érzékszervileg legösszetettebb ízélményét nyújtó szeszesitalának tartott whisky hihetetlen népszerűségnek örvend szerte a világon, az igazi műértők a skót házasítatlan malátawhiskynek szentelve a legnagyobb figyelmet. Azonban az alkohol sokfélesége miatt sokszor nehéz rájönni, hogyan is kell egy jó üveg skót whiskyt választani.
Az alábbiakban 5 alapvető szempont található, amely segíthet a választásban.

Skót whisky - ismerd meg az italt

 • Két módon is le lehet helyesen írni a whisky-t: whisky, vagy whiskey. A whiskey általában ír és amerikai lepárló üzemek által használatos, míg a whisky-t a skót, kanadai és japán lepárló üzemek alkalmazzák.
 • A nemzetközi jog szerint a Scotch megjelölést csak Skóciában desztillált és legalább három év és egy napig tölgyfa hordóban érlelt whisky viselheti. Ha több hordóból keverik őket, akkor kora a legfiatalabb összetevő kora.
 • Három fő típusa van a skót whisky-nek: a single malt, vagyis a házasítatlan malátawhisky, single grain típusról van szó amelyhez csak egyféle gabonaszemet használnak fel, valamint a blended, ami malátawhiskyk és gabonawhiskyk keveréke.
 • A single malt, vagyis a házasítatlan malátawhisky, és a csak egyféle gabonaszemet alkalmazó single grain típus esetében a házasítatlan szó a lepárló üzemre utal, és nem a maláta vagy gabona típusára.
 • Míg a malátawhisky-k kizárólag árpamalátát használnak, a gabonawhisky-k általában gabonaszemeket és malátát is használnak.
 • A kevert skót whisky kettő vagy több házasítatlan maláta whisky vagy gabonawhisky keverékét jelenti.
 • Három kevert skót whisky meghatározás létezik – a kevert maláta skót whisky kettő vagy több házasítatlan malátawhisky kombinációját jelenti, a kevert gabonawhisky kettő vagy több házasítatlan gabonawhisky keverékét, míg a kevert skót whisky házasítatlan malátawhisky és házasítatlan gabonawhisky keverékét jelenti.
 • A kevert whisky-k minősége egy gyakorlott szakember, a Master Blender tapasztalatán és ízlésén múlik, ő az, aki tudja, mit kell ahhoz összekeverni, hogy az adott ital mindig ugyanolyan színű, karakterű legyen.

Ismerd meg a lepárló üzemet, vagy a whisky márkát • Csakúgy mint a bor esetében is, az egyes lepárló üzemek és sajátosságaik ismerete alapvető fontosságú.
 • Például a malátawhisky-k készítésének első lépéseit, többek között a malátázást csak nagyon kevés lepárló üzem végzi házon belül. Ekkor történik, hogy az árpát tiszta forrásvízbe áztatják néhány napra, az árpamalátát tőzegfüstön megszárítják, majd megőrlik, aminek során az őrleményt forrásvízzel keverik, majd felmelegítik.
 • A skót malátawhisky előállításakor dupla lepárlási folyamatot alkalmaznak, bár némely lepárló üzem megkezdte az ennél több lepárlás alkalmazását is.
 • A skót gabonawhisky előállítása vagy egyszeri vagy folyamatos lepárlási folyamatot foglal magában.
 • Úgy hiszik, hogy a lepárló üzemek által alkalmazott lepárló berendezések, üstök mérete és formája is befolyásolhatja a végső palackozott termék minőségét, éppen ezért a lepárló üzemek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a régi üstök lecserélésekor az újak pontosan feleljenek meg a specifikációknak.

 

Ismerd meg a skót whisky régiókat

 • A skót whisky földrajzilag négy fajtára osztható: Islay szigetek, Skót Felföld (Highland), Skót Alföld (Lowland) és a Spey-folyó völgye (Speyside), valamint Campeldown.
 • Ezek a régiók csak a lepárló üzem elhelyezkedését mutatják. De sem az érlelés, sem a malátázás mikéntjére nem utalnak.
 • Ami a kevert skót whisky-t illeti, az eredet megjelölése nem kerül feltüntetésre, nem alkalmazható, mivel Skócia számos gabonájából tevődik össze a végeredmény.
 • A földrajzi származás alapvetően meghatározhatja a whisky karakterét egy gabonát alkalmazó lepárló üzem esetében. Az Islay maláta whiskyk például híresen füstösek az alkalmazott tőzeg miatt.

Ismerd meg a whisky korát

 • A törvény szerint, a skót whisky-t legalább három éven és egy napon keresztül érlelik, és a következő összetevőkből állhat: víz, árpa és élesztő.
 •  A legtöbb a skót whiskyre jellemző, intenzív ízvilág összetevő az érlelési folyamatnak köszönhető, különösen azoknak a kiégetett tölgyfa hordóknak, amelyet a whisky érlelésére használnak.
 • A whisky érlelése főként használt hordókban történik, amelyet általában sherry, bourbon vagy borok érlelésére használtak előtte. A legtöbb nagynevű kevert whisky- márka legalább 5-9 évig érlelődik.
 •  Az olyan híres kevert whisky márkákat, mint pl. a Johnnie Walker, a Chivas Regal, a Dewar’s és hasonlók a keverést követően érlelik.
 •  A legnépszerűbb malátawhiskyk kora 10 és 20 év közöttire tehető.
 • A skót whisky kora általában a címkén kerül feltüntetésre. Érdemes tudni, hogy a skót kevert whisky-k esetében a címkén feltüntetett kor, azaz az érlelési idő a házasítás során felhasznált legfiatalabb whisky érlelési idejét mutatja, a legidősebb összetevő életkora ugyanis titkos adat.

Ismerd meg a hátterét

 • Mint általában a címkék hasznos információkat tartalmaznak, azonban ajánlatos ismerni a kifejezéseket.
 • Kiváló online információ nyerhető a témában a következő weboldalakon: scotchwhisy.net, whiskynet.com.


 Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Félszeles vitorlázás

Félszeles vitorlázás során félszélben halad a hajó, a hajó hossztengelye a valóságos...

Autopilot

Autopilot: Elektronikusan vezérelt, tájolóval és GPS-el (Global Position System)...

Bója

A bója a mederfenéken rögzített úszóképes jelzőeszköz.

Üzleti vacsora Budapesten

Üzleti vacsora Budapesten, nem mindennapi környezetben? A Zsidai csoport éttermeiben megtalálod...

BYC

A Balatonfüredi Yacht Club   A BYC  Klub története Az angol...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!