Interjú a 2009-es Kékszalag várható eredményeiről a felkészülésről Soponyai Gézával az Avatar vitorlás kapitányával.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kékszalag Interjúk 2009 - Soponyai Géza és az Avatar

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kékszalag Interjúk 2009 - Soponyai Géza és az Avatar


2009/05/13

Forrás: Vitorlázás.hu

A Kékszalag a Balaton legnagyobb vitorlás versenye. Sokaknak ezen csúcsosodik ki az éves felkészülés, itt szeretnék megmutatni, mit is tudnak. Kékszalag riportsorozatunkban a 2009-es verseny előtt megszólítjuk azokat a  versenyzőket, akikről az idei verseny szólhat. Először  Soponyai Gézával az Avatar kapitányával beszélgettem.

Soponyai Géza és az Avatar a Kékszalagon

Gondolom idén is indultok a Kékszalagon, összeállt már a 2009 évi végleges csapat?

Igen-igen, gyakorlatilag a tavalyi komplett csapattal indulok, úgyhogy nem volt nagyon bonyolult összeállítani a Kékszalagos csapatot.

Semmilyen változás nincs a tavalyi névsorhoz képest? A hajó idén is az Avatar?

Igen.

Az Avatoron van-e valami változás a tavalyihoz képest?

Apróbb változások vannak rajta, tuningoltuk tovább a hajót kicsit, de különösképpen ránézésre nem változott. Egy-két vitorla készült rá, nagyjából ennyi.

A tavalyi és tavaly előtti hibákat sikerült –e elemzeni? Egyáltalán mik voltak azok a hibák (ha hibáknak nevezhetjük), amiért nem ti nyertetek és mit tesztek meg azért, hogy  Ti nyerjétek meg a 2009-es Kékszalagot?


Tavaly nem is nyerhettünk, tavaly nyílt Kékszalag volt , tehát itt a trapézos, keretes hajók uralták a mezőnyt és ez ellen nem tudunk fellépni, mert ugye két különböző kategória a két hajó. Mi is trapézoltunk, de ez nem hozott annyit, amivel Kékszalagot lehet nyerni, inkább úgy fogalmaznék, hogy örültünk, hogy a trapéz segítségével  közelebb kerültünk az első hajókhoz.

A tavaly előtti helyzetet az jellemezte, hogy akkor még nagyon új volt a hajó és nem volt bevitorlázva. Voltak problémáink az árboccal is, ezeket most mind kiszűrtük és bevitorláztuk a hajót, megtanultunk vele menni, úgyhogy sokkal gyorsabbak vagyunk, mint a legelső évben.

Ezek szerint a Kékszalag elnyerése a cél?

Természetesen, mint mindig.

Ki szerinted a legnagyobb ellenfél a 2009-es Kékszalagon, Litkey Farkas vagy valaki más pl. az RC 44 csapat, a Sposor Wanted vagy bárki más?

Mindegyik hajó ellenfél lesz, mert mindegyik hajó gyors lesz. A Litkeyék ugye a megszélesített Lizával, jó csapattal nagyon gyorsak. Az RC 44-es is gyors, illetve gyors tud lenni, főleg bizonyos irányokban. A Sponzor Wanted-ot  ugyan úgy megszélesítették, mint a Lizát, ők is gyorsak lesznek, szóval remélem mi sem leszünk lassúak. Ott lesz tehát rögtön mindjárt 4 nagy hajó amelyik közül bármelyik nyerhet adott esetben, úgyhogy biztos érdekes verseny lesz az idei Kékszalag.

Mennyi időtök jut az edzésre, nagyon sokat készültök erre a Kékszalagra?

Hát a sok edzés az idézőjeles, végül is mi amatőr sportolók vagyunk, mindenkinek van főállása, tehát nekünk maradnak a hétvégi versenyek meg edzések, akkor tudunk csak edzeni. Legjobb edzés a verseny, ezért aztán minden versenyre elmegyünk a nagy hajóval. A Kékszalag előtt szoktunk egy pár napos kis edzőtábort tartani, hogy együtt éljen a csapat a hajóval, aztán oda állunk a rajtvonalra.

Ott lesztek akkor hétvégén az szezonnyitón is Balatonfüreden?

Igen-igen, ott leszünk.

Neveznek szerinted a többiek is a Kékszalagos hajókkal?

Úgy gondolom igen, mert mindenkinek kell a feeling, meg gondolom kíváncsiak is az emberek, hogy a másik csapatokhoz képest hogyan is állnak, mit sikerült csinálni a télen, mit nem, úgyhogy ez egy összemérési lehetőség, gondolom ott lesznek a Szezonnyitón a Kékszalagos hajók.

Elvonatkoztatva a Kékszalagtól a másik nagy verseny a Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság. Eddig mindig ott voltál idén indulsz-e az V. Tengeri Bajnokságon 2009-ben?

Még nem vagyok benne biztos, mert nem igazán értek egyet a programjával.

Nem értesz egyet Tengeri Nagyhajós Bajnokság programjával? Ez mit jelent pontosan?

Azt jelenti, hogy a Tengeri Nagyhajós Bajnokság során  több a pályaverseny, mint a túraverseny és az én hitvallásom az, hogy ha ez egy tengeri bajnokság, akkor ott a tengeri vitorlázást kellene előtérbe helyezni , nem pedig a pályaversenyeket. Az, hogy megállunk valahol  egy öbölben a szigetek között és akkor ott ismét bójákat kerülgetünk ugyanúgy, mint a Balatonon az Nem Tengeri Bajnokság. Az én véleményem szerint ezért nincs értelme elmenni a tengerre, meg hajót bérelni 1.000.000 Ft-ért, amikor ezt megtehetjük a Balatonon is. Akkor lenne ez Tengeri Bajnokság, ha 1 vagy 2 offshore versenyt tartalmazna, amikor 3-4 napig kell a tengeren  menni , a pályát teljesíteni non-stop és akkor a Tengeri Bajnokság lenne. Ez nem az!

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert és jó szelet az idei versenyeken!

Köszönöm!

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kenese - Balatonfői Yacht Club (BFYC)

A  Kenesei Balatonfői Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton keleti...

Hajóút

A hajóút a viziútnak hajók közlekedésére kijelölt, kijelölés hiányában a...

kávézó

Mindenkinek mást jelent a tökéletes kávézó. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a jó...

Farkiképzés

A hajók farának kiképzése elsősorban a vízvonalak záródása és a hajó megfelelő...

Káptalanfüred Káptalan Vizisport Egyesület

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Káptalan Vizisport...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.