notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sopron a hűség városa. És annál is több!

hirdetes

Sopron történelme gazdagabb, mint gondolnánk!

tp
hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Ha valaki azt a nevet hallja, hogy Sopron, rögtön az ugrik be neki, hogy a „Hűség városa”. Pedig Magyarország egyik legnyugatibb városa sokkal több annál. Ismerjük meg tehát a történetét. Egészen elképesztő, hogy milyen dolgokon ment át az elmúlt több, mint 1000 év alatt.

Sopron gyönyörű város

 

Igen, több, mint 1000 évet említettünk. A város első említése még 859-ben történt meg, mikor is az Ödenburg elnevezést használták vele kapcsolatban. Ez magyarul annyit tesz, hogy elpusztult vár.A német szó használata itt nem túlzás. Sokan nem is tudják azt, hogy voltak olyan korok, mikor a cseh, az osztrák és a magyar uralkodók is egyaránt magukénak érezték ezt a helyet.Az is hihetetlen adat, hogy a történelem során hiába próbálták hosszú ostrom során bevenni a várost, az valójában soha nem járt sikerrel. Pedig a tatár és a török egyaránt megpróbálkozott vele.

 

Elképesztő azt olvasni róla, hogy ha a történelem során „gazdát” is cserélt a város, az inkább gazdasági alapon történt meg.Említettük, hogy soha nem kellett nagyobb csatát megélnie. Ezt annyival egészítenénk ki, hogy a II. világháború során nem is egy, hanem rögtön három nagyon komoly szőnyegbombázást is el kellett viselnie.Szokták még azt is mondani róla, hogy a város egyik legnagyobb szerencséje az volt, hogy Európa egyik legelső „főútja” a Borostyánkőút mellett feküdt.

hirdetes

 

Sopron gyönyörű város

 

 

Mindig is jellemző volt rá, hogy a korát megelőző fejlettséget tudhatott a magáénak.  1354-ben már önálló iskolája volt, 1366-tól jegyzője, a XV. századtól kezdve pedig önálló kancelláriát és levéltárat működtetett. Ebben a században a lakosainak a száma már meghaladta a 4000 főt.Azt is kevesen tudják róla, hogy volt olyan másfél évszázad a történetében, hogy itt tartották az országgyűléseket, sőt 1625-ben III. Ferdinándot is itt választották meg magyar királlyá.

 

Ha azt mondom, hogy mi Sopron jellemző neve, azt mindenki kitalálhatja. Ha azt kérdezem, hogy mi a város jelképe, azt vajon mindenki tudni fogja? Kevesebben, de azzal is tisztában lesznek. Igen, a Tűztorony. De vajon ezt miért építették? Mert ennek az építménynek valójában kettős célja van.Egyrészt ugye a tűzvész után a tűzesetek figyelésére, másrészt pedig a nemes és a nemzetes érkezők közeledtét volt az ott ügyeletben lévő ember trombitaszóval jeleznie.

hirdetes

 

A következő oldalon bemutatjuk a város hírességeit!

Sopron gyönyörű város

 

Nézzük meg, hogy miről híres még a város? Az ismert osztrák zeneszerző Joseph Haydn megannyi koncertet adott itt.A város gimnáziumában tanult Berzsenyi Dániel és Weöres Sándor-többek között. Itt tett magánvizsgát Széchenyi István, akit később itt léptették elő főhadnaggyá. Petőfi itt szolgált bakaként.

 

Az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződés során Ausztriának ítélték. Lakossági nyomásra 1921. december 14-én népszavazást tartottak, aminek az eredménye az lett, hogy a város polgárisága Magyarország mellett döntött, méghozzá döntő többséggel. Azóta viseli Sopron a leghűségesebb város előnevet.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 232

Átlagos értékelés: 4.8