Sopron a hűség városa. És annál is több!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Sopron történelme gazdagabb, mint gondolnánk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Sopron történelme gazdagabb, mint gondolnánk!


2016/12/14
tp

 

Ha valaki azt a nevet hallja, hogy Sopron, rögtön az ugrik be neki, hogy a „Hűség városa”. Pedig Magyarország egyik legnyugatibb városa sokkal több annál. Ismerjük meg tehát a történetét. Egészen elképesztő, hogy milyen dolgokon ment át az elmúlt több, mint 1000 év alatt.

Sopron gyönyörű város

 

Igen, több, mint 1000 évet említettünk. A város első említése még 859-ben történt meg, mikor is az Ödenburg elnevezést használták vele kapcsolatban. Ez magyarul annyit tesz, hogy elpusztult vár.A német szó használata itt nem túlzás. Sokan nem is tudják azt, hogy voltak olyan korok, mikor a cseh, az osztrák és a magyar uralkodók is egyaránt magukénak érezték ezt a helyet.Az is hihetetlen adat, hogy a történelem során hiába próbálták hosszú ostrom során bevenni a várost, az valójában soha nem járt sikerrel. Pedig a tatár és a török egyaránt megpróbálkozott vele.

 

Elképesztő azt olvasni róla, hogy ha a történelem során „gazdát” is cserélt a város, az inkább gazdasági alapon történt meg.Említettük, hogy soha nem kellett nagyobb csatát megélnie. Ezt annyival egészítenénk ki, hogy a II. világháború során nem is egy, hanem rögtön három nagyon komoly szőnyegbombázást is el kellett viselnie.Szokták még azt is mondani róla, hogy a város egyik legnagyobb szerencséje az volt, hogy Európa egyik legelső „főútja” a Borostyánkőút mellett feküdt.

 

Sopron gyönyörű város

 

 

Mindig is jellemző volt rá, hogy a korát megelőző fejlettséget tudhatott a magáénak.  1354-ben már önálló iskolája volt, 1366-tól jegyzője, a XV. századtól kezdve pedig önálló kancelláriát és levéltárat működtetett. Ebben a században a lakosainak a száma már meghaladta a 4000 főt.Azt is kevesen tudják róla, hogy volt olyan másfél évszázad a történetében, hogy itt tartották az országgyűléseket, sőt 1625-ben III. Ferdinándot is itt választották meg magyar királlyá.

 

Ha azt mondom, hogy mi Sopron jellemző neve, azt mindenki kitalálhatja. Ha azt kérdezem, hogy mi a város jelképe, azt vajon mindenki tudni fogja? Kevesebben, de azzal is tisztában lesznek. Igen, a Tűztorony. De vajon ezt miért építették? Mert ennek az építménynek valójában kettős célja van.Egyrészt ugye a tűzvész után a tűzesetek figyelésére, másrészt pedig a nemes és a nemzetes érkezők közeledtét volt az ott ügyeletben lévő ember trombitaszóval jeleznie.

 

A következő oldalon bemutatjuk a város hírességeit!

Sopron gyönyörű város

 

Nézzük meg, hogy miről híres még a város? Az ismert osztrák zeneszerző Joseph Haydn megannyi koncertet adott itt.A város gimnáziumában tanult Berzsenyi Dániel és Weöres Sándor-többek között. Itt tett magánvizsgát Széchenyi István, akit később itt léptették elő főhadnaggyá. Petőfi itt szolgált bakaként.

 

Az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződés során Ausztriának ítélték. Lakossági nyomásra 1921. december 14-én népszavazást tartottak, aminek az eredménye az lett, hogy a város polgárisága Magyarország mellett döntött, méghozzá döntő többséggel. Azóta viseli Sopron a leghűségesebb város előnevet.

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Akác

Azt mindenki tudja, hogy az illatos akácvirás és a belőle nyert méz milyen hasznos, ugyanakkor...

Koloska Marina Balatonfüred

Koloska Marina Balatonfüred A Koloska Marina kikötőt a Paksi Atomerőmű RT....

Biztonságtechnika

A komplex vagyonvédelem a biztonságtechnika szerint a mechanikai védelmen alapszik, melyet az...

Fellúvolás

A fellúvolás meghatározását lásd a felmenetel szótárszónál.

Business formal

Manapság egyre több helyen találkozhatunk a dress code fogalmával, bár tény, hogy ezzel...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.