Sopron a hűség városa. És annál is több!

Sopron történelme gazdagabb, mint gondolnánk!

tp
hirdetes
<

 

Ha valaki azt a nevet hallja, hogy Sopron, rögtön az ugrik be neki, hogy a „Hűség városa”. Pedig Magyarország egyik legnyugatibb városa sokkal több annál. Ismerjük meg tehát a történetét. Egészen elképesztő, hogy milyen dolgokon ment át az elmúlt több, mint 1000 év alatt.

Sopron gyönyörű város

 

Igen, több, mint 1000 évet említettünk. A város első említése még 859-ben történt meg, mikor is az Ödenburg elnevezést használták vele kapcsolatban. Ez magyarul annyit tesz, hogy elpusztult vár.A német szó használata itt nem túlzás. Sokan nem is tudják azt, hogy voltak olyan korok, mikor a cseh, az osztrák és a magyar uralkodók is egyaránt magukénak érezték ezt a helyet.Az is hihetetlen adat, hogy a történelem során hiába próbálták hosszú ostrom során bevenni a várost, az valójában soha nem járt sikerrel. Pedig a tatár és a török egyaránt megpróbálkozott vele.

hirdetes

 

Elképesztő azt olvasni róla, hogy ha a történelem során „gazdát” is cserélt a város, az inkább gazdasági alapon történt meg.Említettük, hogy soha nem kellett nagyobb csatát megélnie. Ezt annyival egészítenénk ki, hogy a II. világháború során nem is egy, hanem rögtön három nagyon komoly szőnyegbombázást is el kellett viselnie.Szokták még azt is mondani róla, hogy a város egyik legnagyobb szerencséje az volt, hogy Európa egyik legelső „főútja” a Borostyánkőút mellett feküdt.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Szótár

Balatonboglár Hajóállomás

A kikötőt 1890-ben helyezték üzembe. Tájolása: NY. A személyhajók a kikötőmedence... Tovább

720

720o büntetés jár a vitorlás verseny közben elkövetett nagyobb szabálytalanságokért.... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.