Három olimpiai hajóosztályban képviseltetette magát Magyarország a horvátországi Splitben megrendezésre kerülő Split Olympic Week elnevezésű vitorlás versenyen.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Split Olympic Week

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Split Olympic Week


2009/03/10

Forrás: hunsail.hu

Karé Réka győzött Splitben
Split olympic week
2009. március 4-8.
 

Három olimpiai hajóosztályban képviseltetette magát Magyarország a horvátországi Splitben megrendezésre kerülő Split Olympic Week elnevezésű vitorlás versenyen.
A laser radial osztályban Karé Réka győzelmet szerzett, a többi osztályban pedig sikerült a tisztes helytállás.
2008. decembere óta folynak Sigmond András szövetségi kapitány irányítása alatt a szárazföldi és vízi edzések az olimpiai osztályok számára.


 

A spliti verseny az első olyan esemény, amelyen fel lehetett mérni, hogy az eddigi munka során mennyit fejlődtek a versenyzők. A rangos, színvonalas rendezvényen a legnagyobb csapatok is részt vettek, így a horvát, ciprusi, francia, lengyel és osztrák egységekkel mérkőzhettek meg a magyarok. A szélviszonyok nem igazán kedveztek a versenyzőknek, hol gyenge, hol pedig kifejezetten erős szél fújt, így a változó időjárás és szélviszonyok nehezítették a küzdelmet.
A laser hajóosztályban a pekingi olimpikonunk, Berecz Zsombor (YC Budapest) az első három napon kiemelkedő teljesítményt nyújtott, két negyedik és egy második helyet is sikerült elérnie. Meggyőző volt a sebessége a cirkáló szakaszokon, ahol a bójáknál rendre elsőnek tudott fordulni, így jó versenyzéssel végig az élmezőnyben haladt. Az utolsó futamban azonban a leálló, változó irányú szélben rossz taktikát választott, majd összetettben a 7. helyen végzett. Tomai Balázs (BYC) és Kaiser Kristóf (BYC) technikája és sebessége az elmúlt edzőtáborokban folytatott munkának köszönhetően sokat javult, a középmezőny stabil versenyzőinek számítottak Splitben. Tomai a 11., Kaiser a 13. helyen végzett. A laser osztályban összesen 26 induló volt.
A laser radialban résztvevő egységeknek ez a futam egyben az ifjúsági világbajnokság válogató futama is volt, így Bakóczy Róbert (Spartacus) és Bathó Péter (BYC) mindent megtett a jó szereplésért. Bakóczi erős szélben kiegyenlített teljesítményt produkált, Bathó pedig inkább a gyengébb, taktikus szélben ment jól. A fiúk az 5. és a 6. helyet szerezték meg, Böröcz Bence (BYC) a 16. pozícióban végzett.
A laser radial női kategóriájában az esélyes horvát versenyző, Mihelic Tina árboctörésének is köszönhetően Karé Réka (BYC) szerezte meg az első helyet. A húsz éves vitorlázó lány szintén végigcsinálta az alapozó időszakot, fizikai képességei és a hajóvezetése is nagyon sokat javult az elmúlt hónapokban. Kiváló eredmény az első hely, de még sok munka vár rá ahhoz, hogy a következő olimpián komoly esélyesként tudjon indulni. A másik két magyar lány közül Juhász Zsodó (BYC) a 4., Haidekker Barbara (AYC) pedig a 8. helyen végzett.
Finn-ben a tizenhat indulóból álló mezőnyben hat egységgel képviseltetette magát Magyarország. A legjobb eredményt Pál Gaszton (BKV) érte el, aki 6. lett összetettben, a többiek között pedig még sok a fiatal versenyző, akik csak nemrég kezdték meg a komolyabb felkészülést. Beliczay Márton (Alba Regia) a 9., Haidekker Péter (AYC) a 10., Lukáts Ákos (BCY) a 12., Hirschler Richard (SEP) a 13., és Haidekker Elemér (AYC) a 14. helyen végzett. Ők az idei, hazai rendezésĹą junior Európa-bajnokságra készülnek, amely július 30-augusztus 6. között kerül megrendezésre Balatonfüreden.
Szintén Balatonfüred ad majd otthont a 420-470 junior Európa-bajnokságnak augusztusban, így a 470-es hajóosztályban is kiemelkedő teljesítményre készülnek a párosok. Négy magyar vett részt a spliti versenyen, de az élvonalat képviselő horvát junior világbajnokot, Fantela Sime-t nem sikerült legyőzni. A Szigethi Botond – Joó Kristóf (YC Budapest) kettős érte el a legjobb magyar eredményt, ők az 5. helyet szerezték meg, és a korábbi négyszeres olimpikon szörfözőnk, Gádorfalvi Áron Sallai Gáborral (YC Budapest) együtt lett közvetlenül utánuk a hatodik. A válogatott keret két fiatal egysége, Váradi Imre – Serke Áron (BYC) páros végzett a 8., Szamodi Tamás – Bárdos Mihály (BYC) kettős pedig a 9. helyen.
Az edzések most a Balatonon folytatódnak tovább kemény menetben, mivel március 27-29. között egy olaszországi Európa-Kupa versenyre megy a laser csapat, áprilisban pedig a 470-es osztály vesz részt a tavaszi bajnokságon a szlovéniai Isolában.
 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Trapéz

Sok jolle és tőkesúlyos hajón hazsnálnak trapézt. Trapézolás közben a mancsaft, vagy pl...

Kipufogófüst színe

A kipufogófüst színe számos hibára utalhat egy autó esetében. Éppen ezért, ha az autód...

gyógyszerkiadó

gyógyszerkiadó szakasszisztens tanfolyam

Fonyód Bélatelep Önkormányzat Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Bélatelep Önkormányzat...

Balatonföldvár Vitorláskikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatoni Hajózási. Zrt....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.