notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Három olimpiai hajóosztályban képviseltetette magát Magyarország a horvátországi Splitben megrendezésre kerülő Split Olympic Week elnevezésű vitorlás versenyen.

hirdetes

Split Olympic Week

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Karé Réka győzött Splitben
Split olympic week
2009. március 4-8.
 

Három olimpiai hajóosztályban képviseltetette magát Magyarország a horvátországi Splitben megrendezésre kerülő Split Olympic Week elnevezésű vitorlás versenyen.
A laser radial osztályban Karé Réka győzelmet szerzett, a többi osztályban pedig sikerült a tisztes helytállás.
2008. decembere óta folynak Sigmond András szövetségi kapitány irányítása alatt a szárazföldi és vízi edzések az olimpiai osztályok számára.

 

A spliti verseny az első olyan esemény, amelyen fel lehetett mérni, hogy az eddigi munka során mennyit fejlődtek a versenyzők. A rangos, színvonalas rendezvényen a legnagyobb csapatok is részt vettek, így a horvát, ciprusi, francia, lengyel és osztrák egységekkel mérkőzhettek meg a magyarok. A szélviszonyok nem igazán kedveztek a versenyzőknek, hol gyenge, hol pedig kifejezetten erős szél fújt, így a változó időjárás és szélviszonyok nehezítették a küzdelmet.
A laser hajóosztályban a pekingi olimpikonunk, Berecz Zsombor (YC Budapest) az első három napon kiemelkedő teljesítményt nyújtott, két negyedik és egy második helyet is sikerült elérnie. Meggyőző volt a sebessége a cirkáló szakaszokon, ahol a bójáknál rendre elsőnek tudott fordulni, így jó versenyzéssel végig az élmezőnyben haladt. Az utolsó futamban azonban a leálló, változó irányú szélben rossz taktikát választott, majd összetettben a 7. helyen végzett. Tomai Balázs (BYC) és Kaiser Kristóf (BYC) technikája és sebessége az elmúlt edzőtáborokban folytatott munkának köszönhetően sokat javult, a középmezőny stabil versenyzőinek számítottak Splitben. Tomai a 11., Kaiser a 13. helyen végzett. A laser osztályban összesen 26 induló volt.
A laser radialban résztvevő egységeknek ez a futam egyben az ifjúsági világbajnokság válogató futama is volt, így Bakóczy Róbert (Spartacus) és Bathó Péter (BYC) mindent megtett a jó szereplésért. Bakóczi erős szélben kiegyenlített teljesítményt produkált, Bathó pedig inkább a gyengébb, taktikus szélben ment jól. A fiúk az 5. és a 6. helyet szerezték meg, Böröcz Bence (BYC) a 16. pozícióban végzett.

hirdetes
A laser radial női kategóriájában az esélyes horvát versenyző, Mihelic Tina árboctörésének is köszönhetően Karé Réka (BYC) szerezte meg az első helyet. A húsz éves vitorlázó lány szintén végigcsinálta az alapozó időszakot, fizikai képességei és a hajóvezetése is nagyon sokat javult az elmúlt hónapokban. Kiváló eredmény az első hely, de még sok munka vár rá ahhoz, hogy a következő olimpián komoly esélyesként tudjon indulni. A másik két magyar lány közül Juhász Zsodó (BYC) a 4., Haidekker Barbara (AYC) pedig a 8. helyen végzett.
Finn-ben a tizenhat indulóból álló mezőnyben hat egységgel képviseltetette magát Magyarország. A legjobb eredményt Pál Gaszton (BKV) érte el, aki 6. lett összetettben, a többiek között pedig még sok a fiatal versenyző, akik csak nemrég kezdték meg a komolyabb felkészülést. Beliczay Márton (Alba Regia) a 9., Haidekker Péter (AYC) a 10., Lukáts Ákos (BCY) a 12., Hirschler Richard (SEP) a 13., és Haidekker Elemér (AYC) a 14. helyen végzett. Ők az idei, hazai rendezésĹą junior Európa-bajnokságra készülnek, amely július 30-augusztus 6. között kerül megrendezésre Balatonfüreden.
hirdetes
Szintén Balatonfüred ad majd otthont a 420-470 junior Európa-bajnokságnak augusztusban, így a 470-es hajóosztályban is kiemelkedő teljesítményre készülnek a párosok. Négy magyar vett részt a spliti versenyen, de az élvonalat képviselő horvát junior világbajnokot, Fantela Sime-t nem sikerült legyőzni. A Szigethi Botond – Joó Kristóf (YC Budapest) kettős érte el a legjobb magyar eredményt, ők az 5. helyet szerezték meg, és a korábbi négyszeres olimpikon szörfözőnk, Gádorfalvi Áron Sallai Gáborral (YC Budapest) együtt lett közvetlenül utánuk a hatodik. A válogatott keret két fiatal egysége, Váradi Imre – Serke Áron (BYC) páros végzett a 8., Szamodi Tamás – Bárdos Mihály (BYC) kettős pedig a 9. helyen.
Az edzések most a Balatonon folytatódnak tovább kemény menetben, mivel március 27-29. között egy olaszországi Európa-Kupa versenyre megy a laser csapat, áprilisban pedig a 470-es osztály vesz részt a tavaszi bajnokságon a szlovéniai Isolában.
 

Forrás: hunsail.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Motorzárak

Ha nincs motorzárad, de szeretnéd biztonságban tudni motorodat, mindenképp szükséged van... Tovább

Óvózászló

Piros zászló, mellyel versenyen jelezzük az ellenünk szabálytalankodó hajó és a zsûri... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 222

Átlagos értékelés: 4.9