Split Olympic Week 2010 beszámoló eredmények

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Split Olympic Week 2010 beszámoló

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Split Olympic Week 2010 beszámoló


2010/03/23

Az időjárás nem kényeztette el a rendezőket és a versenyzőket a Split Olympic Week nemzetközi versenyen, ahol a tervezett 4 versenynapból csak az utolsó kettőn lehetett futamot tartani.

Split Olympic Week
2010. március 18-21. Split (CRO)

Split Olympic Week 2010 beszámoló eredmény

Split Olympic Week 2010 beszámoló

Szombaton és vasárnap azonban már ideális, 10 – 20 csomós keleti szélben hat színvonalas futam alapján hirdettek eredményt. Az egyenletes szélirány, és a hozzá adódó állandó áramlás már az első futam után meglehetősen egyértelművé tette a taktikát, így most inkább a hajóvezetési készség, a tiszta rajthelyzetek, és a mezőnnyel együtt vitorlázás volt a jó szereplés alapja. Mindegyik osztályban (Finn, Laser, Laser Radial, 470) nem nagy létszámú, de színvonalas nemzetközi mezőny állt rajthoz. Az indulók az európai versenyszezon kezdetén reális összehasonlítást kaphattak egymás felkészültségéről a legjobb horvát, francia, osztrák, lengyel, szlovén, cseh, orosz, és természetesen magyar versenyzők alkotta mezőnyben. Tisztán látszott, hogy azok a nemzetek vannak előnyben, akik a téli időszakban is folyamatosan tudtak vízen edzeni. Ennek köszönhetően kiegyenlített hajóvezetési készséggel, állóképességgel, és sebességgel rendelkeztek ahhoz, hogy ezen az egyértelmű pályán következetes jó futameredményeket érjenek el.

Laser Standard hajóosztály

A legnépesebb mezőny a Laser Standard osztályban gyűlt, össze (38 induló 10 nemzet), ahol a helyi horvát versenyzők nagy harcban osztoztak a dobogós helyezéseken, megelőzve a világ ranglista élén álló francia, osztrák és lengyel egységeket. A horváth Laser csapat és az ő felkészülési rendszerük, az egyik vezető színvonalat jelenti ma a világon, így nem véletlen hogy más eredményes nemzetek (franciák, lengyelek, osztrákok, oroszok) is éltek a lehetőséggel, és vettek részt a verseny előtti 4 napos regatta előtti közös edzésen, illetve az erőfelmérőn. A legeredményesebb magyar laseres Fazekas György lett (LVE), aki a 19. helyen végzett a hat futam után.

Laser Radial hajóosztály

A Laser Radial nyílt verseny volt fiúk és lányok részére, itt az élmezőnyt a horvát Európa-bajnok Tina Mihelics, és a franciák EB, VB helyezett versenyzője Sophie de Turkheim alkották. Végig kettejük fölényével zajlottak a futamok, ahol hajóvezetésben és taktikai fegyelemben kiemelkedtek a 21 fős 6 nemzetből álló mezőnyből. Mátyás Viktor (THE) legeredményesebb magyarként a hatodik helyet szerezte meg.

Finn hajóosztály

A Finn osztályban a nemzetközi színvonalat a legjobb horvát versenyzők mellet a Laserben kétszeres olimpiai érmes Vaszilij Zbogár, és a lengyel Rafal Szukiel emelték. Ebben a kategóriában külön érdeklődést jelentett, hogy május 6-16. között ugyanitt rendezik majd meg a Finn Nyílt Európa Bajnokságot, majd azt követően a Finn Masters EB-t. Ennek köszönhető, hogy népes magyar finnes csapat (10 fő) vett részt a versenyen, akik mindhárom korosztályt, a Junior, Senior, és Masters kategóriát is képviselték. A legjobb helyeken Pál Gaszton (BYC) és Beliczay Márton (Alba Regia SC) végzett, akik a 10. és 11. pozícióban fejezték be a versenyt.

470 mezőny

A 470-eseknél volt a legkisebb a mezőny, csak 10 egység 4 nemzet képviseletében állt rajthoz. Itt három fiatal szlovén páros emelkedett ki a mezőnyből, akik szinte maguk között küzdöttek meg az érmes helyezésekért. Szigethi Botond-Joó Kristóf (BYC-VVSI) a 6., a Szamody Tamás-Bárdos Mihály egység (BYC) 1 pont különbséggel a 7. helyen végzett.

Sigmond András értékelése

Sigmond András szövetségi kapitány értékelése szerint a magyarok teljesítményére általánosan jellemző volt, hogy versenyzőink nem tudták következetesen azt a taktikát vitorlázni, ami az adott körülmények mellett nélkülözhetetlen volt a jó eredmény eléréséhez. A viszonylag kicsi, de színvonalas mezőnyökben csak felkészült, jó versenyzők indultak, nem voltak „turisták”, és nem lehetett más taktikát vitorlázni, mint amit az egyenletes közép és erős szél, valamint az áramlás meghatározott. Ehhez jó hajókezelés, jó kondíció, jó sebesség, és mentális fegyelem kellett. Sajnos a magyar versenyzők a téli időszakban levitorlázott kevesebb óraszám alapján nincsenek még ezek birtokában, így versenyzőink többségénél hiányzik az a magabiztosság, ami Splitben a jobb eredmény eléréséhez kellett.

Sigmond András azért hozzátette, hogy a válogatott versenyzőkön kívül több fiatal versenyző is el tudott utazni Splitbe, és tudták vállalni a felkészülést, és az edzéseken, versenyen való részvételt, ami már önmagában is bíztató. Összesen 23 egység vett részt Magyarországról a Split Olympic Week versenyen.

Remélhetőleg most már a hazai lehetőségeink az időjárás tekintetében kedvezőbbek lesznek, és itthoni edzésekkel is tudják pótolni azt a vízi munkát, amivel a jelenlegi hátrányunk a horvát és a nemzetközi élvonalhoz képest csökkenthető.

Split Olympic Week 2010 Eredmény

 

Hirschler Richárd Finn

 

Jung Ádám Laser Radial

 

Kaiser Kristóf Laser

 

Mátyás Viktor Laser Radial

 

Sipos Orsolya - Sipos Zsófia 470

 


 





Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Eladó lakások Balatonon

Eladó lakások Balatonon? A Balaton mellett élni, a balatoni hétköznapok részesének lenni...

Reacher

Reacher: Könnyű anyagból szabott, nagy, háromszögletű vitorla, éles, félszeles menetekre.

Freibord

A freibord a szabad oldalmagasság a vízvonaltól.

Iránylat

Iránylat: Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy...

Baum

Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.