notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Split Olympic Week 2010 beszámoló eredmények

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Split Olympic Week 2010 beszámoló

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Split Olympic Week 2010 beszámoló


2010/03/23
mvsz

Az időjárás nem kényeztette el a rendezőket és a versenyzőket a Split Olympic Week nemzetközi versenyen, ahol a tervezett 4 versenynapból csak az utolsó kettőn lehetett futamot tartani.

Split Olympic Week
2010. március 18-21. Split (CRO)

Split Olympic Week 2010 beszámoló eredmény

Split Olympic Week 2010 beszámoló

Szombaton és vasárnap azonban már ideális, 10 – 20 csomós keleti szélben hat színvonalas futam alapján hirdettek eredményt. Az egyenletes szélirány, és a hozzá adódó állandó áramlás már az első futam után meglehetősen egyértelművé tette a taktikát, így most inkább a hajóvezetési készség, a tiszta rajthelyzetek, és a mezőnnyel együtt vitorlázás volt a jó szereplés alapja. Mindegyik osztályban (Finn, Laser, Laser Radial, 470) nem nagy létszámú, de színvonalas nemzetközi mezőny állt rajthoz. Az indulók az európai versenyszezon kezdetén reális összehasonlítást kaphattak egymás felkészültségéről a legjobb horvát, francia, osztrák, lengyel, szlovén, cseh, orosz, és természetesen magyar versenyzők alkotta mezőnyben. Tisztán látszott, hogy azok a nemzetek vannak előnyben, akik a téli időszakban is folyamatosan tudtak vízen edzeni. Ennek köszönhetően kiegyenlített hajóvezetési készséggel, állóképességgel, és sebességgel rendelkeztek ahhoz, hogy ezen az egyértelmű pályán következetes jó futameredményeket érjenek el.

Laser Standard hajóosztályA legnépesebb mezőny a Laser Standard osztályban gyűlt, össze (38 induló 10 nemzet), ahol a helyi horvát versenyzők nagy harcban osztoztak a dobogós helyezéseken, megelőzve a világ ranglista élén álló francia, osztrák és lengyel egységeket. A horváth Laser csapat és az ő felkészülési rendszerük, az egyik vezető színvonalat jelenti ma a világon, így nem véletlen hogy más eredményes nemzetek (franciák, lengyelek, osztrákok, oroszok) is éltek a lehetőséggel, és vettek részt a verseny előtti 4 napos regatta előtti közös edzésen, illetve az erőfelmérőn. A legeredményesebb magyar laseres Fazekas György lett (LVE), aki a 19. helyen végzett a hat futam után.

Laser Radial hajóosztály

A Laser Radial nyílt verseny volt fiúk és lányok részére, itt az élmezőnyt a horvát Európa-bajnok Tina Mihelics, és a franciák EB, VB helyezett versenyzője Sophie de Turkheim alkották. Végig kettejük fölényével zajlottak a futamok, ahol hajóvezetésben és taktikai fegyelemben kiemelkedtek a 21 fős 6 nemzetből álló mezőnyből. Mátyás Viktor (THE) legeredményesebb magyarként a hatodik helyet szerezte meg.

Finn hajóosztály

A Finn osztályban a nemzetközi színvonalat a legjobb horvát versenyzők mellet a Laserben kétszeres olimpiai érmes Vaszilij Zbogár, és a lengyel Rafal Szukiel emelték. Ebben a kategóriában külön érdeklődést jelentett, hogy május 6-16. között ugyanitt rendezik majd meg a Finn Nyílt Európa Bajnokságot, majd azt követően a Finn Masters EB-t. Ennek köszönhető, hogy népes magyar finnes csapat (10 fő) vett részt a versenyen, akik mindhárom korosztályt, a Junior, Senior, és Masters kategóriát is képviselték. A legjobb helyeken Pál Gaszton (BYC) és Beliczay Márton (Alba Regia SC) végzett, akik a 10. és 11. pozícióban fejezték be a versenyt.

470 mezőny

A 470-eseknél volt a legkisebb a mezőny, csak 10 egység 4 nemzet képviseletében állt rajthoz. Itt három fiatal szlovén páros emelkedett ki a mezőnyből, akik szinte maguk között küzdöttek meg az érmes helyezésekért. Szigethi Botond-Joó Kristóf (BYC-VVSI) a 6., a Szamody Tamás-Bárdos Mihály egység (BYC) 1 pont különbséggel a 7. helyen végzett.

Sigmond András értékelése

Sigmond András szövetségi kapitány értékelése szerint a magyarok teljesítményére általánosan jellemző volt, hogy versenyzőink nem tudták következetesen azt a taktikát vitorlázni, ami az adott körülmények mellett nélkülözhetetlen volt a jó eredmény eléréséhez. A viszonylag kicsi, de színvonalas mezőnyökben csak felkészült, jó versenyzők indultak, nem voltak „turisták”, és nem lehetett más taktikát vitorlázni, mint amit az egyenletes közép és erős szél, valamint az áramlás meghatározott. Ehhez jó hajókezelés, jó kondíció, jó sebesség, és mentális fegyelem kellett. Sajnos a magyar versenyzők a téli időszakban levitorlázott kevesebb óraszám alapján nincsenek még ezek birtokában, így versenyzőink többségénél hiányzik az a magabiztosság, ami Splitben a jobb eredmény eléréséhez kellett.

Sigmond András azért hozzátette, hogy a válogatott versenyzőkön kívül több fiatal versenyző is el tudott utazni Splitbe, és tudták vállalni a felkészülést, és az edzéseken, versenyen való részvételt, ami már önmagában is bíztató. Összesen 23 egység vett részt Magyarországról a Split Olympic Week versenyen.

Remélhetőleg most már a hazai lehetőségeink az időjárás tekintetében kedvezőbbek lesznek, és itthoni edzésekkel is tudják pótolni azt a vízi munkát, amivel a jelenlegi hátrányunk a horvát és a nemzetközi élvonalhoz képest csökkenthető.

Split Olympic Week 2010 Eredmény

 

Hirschler Richárd Finn

 

Jung Ádám Laser Radial

 

Kaiser Kristóf Laser

 

Mátyás Viktor Laser Radial

 

Sipos Orsolya - Sipos Zsófia 470

 


 Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Dinamikus dőlés

Az oldalt csúszó hajón a tőkesúly vagy az uszony a menetiránnyal szöget zár be, emiatt a...

Svert

Jolle típusú vitorlások leengedhető "uszonya", amely az oldalsodródást...

Keszthely - BAHART Vitorláskikötő

Keszthely BAHART Vitorláskikötő bemutatása A Keszthelyi Vitorláskikötő a Balaton egyik...

Reggeliző belváros

A legjobb reggelizőt keresed Budapesten? A PRE-GO a legjobb reggeliző a belvárosban, ahol helyben...

Hétvége Bécsben

Hétvége Bécsben
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!