notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

4 ok, amiért nehezünkre esik a spórolás

hirdetes

Ezért esik nehezünkre a spórolás

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Biztos előfordult már veled is, hogy vásárlás végén sírva tudtál volna fakadni a kasszánál, mert már megint több pénzt költöttél, mint amit megengedhetsz magadnak. Most elárulunk 4 okot, amiért sokunknak nehezére esik a spórolás.

Spórolás

Sokszor hallhattuk azt az okos gondolatot, miszerint a pénzt és a magánéletet nem szabad összekeverni. De még olyan jó tanácsot is kaphattunk, hogy a pénz minden barátság elrontója. Nos, hogy ebben van-e igazság, vagy nincs, azt döntse el mindenki maga. Viszont a Londoni Közgazdasági Egyetem professzorának egyik elméletében szerintem nagy igazság van, mégpedig hogy az érzelmeknek nagy szerepe van a pénzügyekben, sokkal nagyobb, mint azt hinnénk és mint azt kellene, emiatt nemcsak az emberi kapcsolatokban, hanem akkor is hozhatunk rossz döntéseket, ha csak a saját sorsunkért felelünk.

 

Hazánkban összesen 1,8 millió tonna élelmiszert dobálunk ki az ablakon, ami azt jelenti, hogy hirtelen érzelmektől vezérelve megvesszük, de utána rájövünk, hogy nem kell. Ebből csak 2 ezer tonnát sikerül megmenteni, az a rászorulóknak megy. Ez a fogyasztói társadalom jelensége, az impulzusvásárlás miatt van. A következő oldalon arról olvashattok, hogy miért esik nehezünkre a spórolás.

Spórolás

Szerintem az emberek nagy része elköveti ezt a hibát a vásárlás során. Ha valami megtetszik, akkor azonnal kell. Senkinek sincs kedve inkább több napot várni, amíg átgondolja, hogy valóban szüksége van-e rá, mintha attól félne, hogy valaki elkapkodja előre a polcról. Pedig ha szánna rá legalább 10 percet, hogy átgondolja, hogy valóban kell-e neki az a valami, hogy a későbbiekben mennyire veszi hasznát és hogy mennyire viseli meg a pénztárcáját, akkor lehet, végül arra jutna, hogy csak a szeme kívánta és nem venné meg.

 

Szociális normák

 

Ha bevalljuk, ha nem, zavaró, ha valamiben kilógunk a sorból. Habár ebben a mai világban elvileg mindenki az egyediségre törekszik, mondhatni, a csapból is ez a szó folyik, azért mégsem jó, ha mindig mindenben különbözünk. A szociális normák sokban befolyásolják az emberek viselkedését, így van ez a vásárlási szokásokkal is. Ha mindenkinek van új telefonja, csak neked nincs, az zavaró, mert nem jó abban a tudatban élni, hogy egy lépéssel hátrébb kullogsz, akkor se, ha a régi telefonnak semmi baja.

Spórolás

Ha valaki átélte már, hogy hosszú, ínséges időszak után végre jutott annyi, hogy kicsit lazábbra engedhette a nadrágszíjat, az beleeshet abba a hibába, hogy túl optimistán tekint a jövőre. Persze az optimizmus sose hátrány és az se, ha az ember jól érzi magát, de ez az érzelem gyakran vezethet oda, hogy olyan dolgokat is megveszünk, amit csak megkívánunk, de igazából nincs szükségünk rá. A kulcsszó itt is a tudatosság: ha átgondolod, hogy valóban szükséged van-e arra a termékre, sok fölösleges pénzkidobástól kímélheted meg magad.

 

Koncentráció hiánya

 

A hétköznapok zűrzavarában az embernek vannak sokkal nagyobb problémái is, mint a vásárlás és inkább azokra koncentrál. Ez teljesen érthető, hisz nem lehet mindenkinek mindenre energiája, viszont ez gyakran oda vezet, hogy vásárlás során a logikus helyett a könnyű utat választjuk. Az ilyen rövid távú megoldásokkal az a baj, akkor miután végre túl vagyunk a bevásárláson, foghatjuk a kasszánál a fejünket, hogy mit nem kellett volna a kosárba pakolni. De ha adunk magunknak egy percet, hogy átgondoljuk, mire van szükségünk, nem fog minket csalódás értni.

Forrás: penzcentrum.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Csapatépítés helyszín Alsóörs

Csapatépítés a Balatonon, öt perce az alsóörsi Balaton parttól és strandtól, gyönyörű... Tovább

Hajófenék

A hajófenék a hajótest vízalatti része. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 185

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek