Balatoni sportolási lehetősége, vitorlázás, biciklizés, túrázás, városnézés, barangolás

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Sportolási lehetőség a Balaton parton

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Sportolási lehetőség a Balaton parton


2011/05/16

Forrás: www.gyereabalatonra.hu

Aki leporolta már a garázsban telelő kerékpárját, annak is ideális úticél a Balaton. A tó környékének két keréken történő felfedezésére talán a legkellemesebb időszak a tavaszi hosszú hétvégék. Ilyenkor kellemesen melenget a napfény, és az időjárás is nagy eséllyel a kegyeibe fogad minket.

Sport balaton

Ahhoz, hogy mindazt meglássuk és megtaláljuk, amit a helyi balatoni emberek jól ismernek, mielőtt drótszamárra ülnénk, ajánlott a tájékozódás: akár az interneten: www.gyereabalatonra.hu, oldalon, akár egy Tourinform irodában, ahol a helyi túraajánlatok mellett biztosan kézhez kaphatjuk a régió kerékpáros térképét. A térkép számtalan túra javaslatot tartalmaz – ki-ki kiválaszthatja a képességeinek, erőnlétének, no és a kerékpárjának megfelelő kirándulást.
A tavat körülölelő Balatoni Bringakörút mintegy 210 km hosszú. A táblával jelölt útszakaszok részben kerékpárúton, részen pedig alacsony forgalmú közúton vezetnek.

 

Álljon itt három kétkerekes túraajánlat a Balaton három csücskéből:

Kis-Balaton – kisgyermekekkel: Keszthely – Fenékpuszta – Tüskevár
(nagyon könnyű túra, kb. 18 km, sík terepen)

Keszthelyről a bringakörúton indulunk dél felé. Útközben a legérdekesebb látnivaló az ornitológiai állomás, ahol nemcsak a madárfogás és gyűrűzéssel ismerkedhetünk meg, hanem egy kisebbfajta állatkert is örömet szerezhet - főleg a kicsiknek. Egy jó pofa „biciklisfröccsöt” fogyaszthatunk el a „400 éves betérőben”, Fenékpusztán, („rómaiul” Valcum), ahol a IV. században a rómaiak erődöt építettek, a romok bejárhatóak. Festeticsek idején itt uradalmi központ, lótenyészet, sőt hajóépítő műhely is működött. Folytatva utunkat a Kis-Balaton Kutatóház felé a hivatalos kerékpárút véget ér, de az egyesített övcsatorna egyben a Hévízi tó lefolyója mellett kitűnő murvás út vezet tovább. A Diás-sziget, ahol Matula bácsi kunyhója, és Fekete István Emlékmúzeum található, azonban csak engedéllyel látogatható! Ezt a túrát kisgyermekes családoknak is bátran ajánlhatjuk.


Kibővített változat:

Keszthely – Fenékpuszta – Vörs
(nagyon könnyű, sík terep, kb. 35 km)

Ha Fenékpusztán Balatonszentgyörgy felé vesszük az irányt, első megállónak a Gulya csárda ajánlható, ahol néhány szürke marhával is találkozhat az ember. Áthaladva a vasúti átjárón jobbra kell fordulni Vörs felé. Aprócska Halász- és Tűzoltómúzeum, és néhány tájház az érdekességek közül. A Vörsi major után földúton haladva több madárfigyelő található, egészen a Zala folyóig lehet kerékpározni.

 

Badacsonyi barangolás

Hűvösebb időben is élményt adó, kis forgalmú mellékutakon és a bringakörúton vezető, rövid, könnyű „panorámatúra”. Minden korosztálynak ajánlott.
A változatos, szép tájon körbekerekezve a Badacsony hegyet, gyönyörködhetünk a Tapolcai-medence vulkanikus hegyeiben és a Balaton látképében. Aszfaltúton föltekerhetünk a Kisfaludy- és a Szegedi Róza házhoz, de a bazaltorgonák csak gyalogosan közelíthetők meg. Innen áthajtunk Szigligetre, ahol a festői zeg-zugos utcákban gyönyörködhetünk a népi építészeti emlékekben és pazar kilátást élvezhetünk a szigligeti várból is.

Útvonal: Badacsony–Badacsonytomaj–(Káptalantóti–Nemesgulács)–Badacsonytördemic–Szigliget–Balatoni Bringakörút, 18 km
 

Kerékpártúra a Somogyi dombvidék érintésével

A kerékpártúra során belekóstolhatunk a somogyi dombvidék hangulatába. Siófokról délre indulunk, a Sió-csatorna partján vezető, újonnan épített kerékpárúton, mígnem elérjük Siójutot. Itt a Sió-csatornát átszelve Balatonszabadira érünk és az utat követve visszatérünk Siófok felé. (Aki hosszabb túrára vágyik, az tehet egy kitérőt Siójutnál a kerékpárút végéig, amely pár km-t követően ér véget. Másik kitérőre Ádánd felé van lehetőség, ahonnan a hetyei templomrom megtekintése után térünk vissza Siójutra).

Útvonal: Siófok – Siójut – Balatonszabadi – Szabadifürdő – Siófok, 21 km)

Forrás : Magyar Turizmus Zrt. 
https://itthon.hu
https://gyereabalatonra.hu/index/

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hepatítisz védőoltás

Hepatitis A elleni védőoltás Kinek lehet beadni a hepatitis A elleni védőoltást? Mikor...

Babázás

Babázás: Kötélvég összefonása.

Vendée Globe

Vendée Globe vitorlás verseny - Elméletben egyszerű Elméletben a Vendée Globe egy...

Rendezvénytermek Budapesten

A tökéletes rendezvénytermek Budapesten olyan helyszínen helyezkednek el, ami távol esik a...

Takk

A takkot csapásnak is hívjuk. Egy csapás lehet jobb, bal, pozitív illetve negatív. Ha...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.