notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Balatoni sportolási lehetősége, vitorlázás, biciklizés, túrázás, városnézés, barangolás

hirdetes

Sportolási lehetőség a Balaton parton

Magyar Turizmus Zrt.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Aki leporolta már a garázsban telelő kerékpárját, annak is ideális úticél a Balaton. A tó környékének két keréken történő felfedezésére talán a legkellemesebb időszak a tavaszi hosszú hétvégék. Ilyenkor kellemesen melenget a napfény, és az időjárás is nagy eséllyel a kegyeibe fogad minket.

Sport balaton

Ahhoz, hogy mindazt meglássuk és megtaláljuk, amit a helyi balatoni emberek jól ismernek, mielőtt drótszamárra ülnénk, ajánlott a tájékozódás: akár az interneten: www.gyereabalatonra.hu, oldalon, akár egy Tourinform irodában, ahol a helyi túraajánlatok mellett biztosan kézhez kaphatjuk a régió kerékpáros térképét. A térkép számtalan túra javaslatot tartalmaz – ki-ki kiválaszthatja a képességeinek, erőnlétének, no és a kerékpárjának megfelelő kirándulást.
A tavat körülölelő Balatoni Bringakörút mintegy 210 km hosszú. A táblával jelölt útszakaszok részben kerékpárúton, részen pedig alacsony forgalmú közúton vezetnek.

 

Álljon itt három kétkerekes túraajánlat a Balaton három csücskéből:

Kis-Balaton – kisgyermekekkel: Keszthely – Fenékpuszta – Tüskevár
(nagyon könnyű túra, kb. 18 km, sík terepen)

Keszthelyről a bringakörúton indulunk dél felé. Útközben a legérdekesebb látnivaló az ornitológiai állomás, ahol nemcsak a madárfogás és gyűrűzéssel ismerkedhetünk meg, hanem egy kisebbfajta állatkert is örömet szerezhet - főleg a kicsiknek. Egy jó pofa „biciklisfröccsöt” fogyaszthatunk el a „400 éves betérőben”, Fenékpusztán, („rómaiul” Valcum), ahol a IV. században a rómaiak erődöt építettek, a romok bejárhatóak. Festeticsek idején itt uradalmi központ, lótenyészet, sőt hajóépítő műhely is működött. Folytatva utunkat a Kis-Balaton Kutatóház felé a hivatalos kerékpárút véget ér, de az egyesített övcsatorna egyben a Hévízi tó lefolyója mellett kitűnő murvás út vezet tovább. A Diás-sziget, ahol Matula bácsi kunyhója, és Fekete István Emlékmúzeum található, azonban csak engedéllyel látogatható! Ezt a túrát kisgyermekes családoknak is bátran ajánlhatjuk.

hirdetes


Kibővített változat:

Keszthely – Fenékpuszta – Vörs
(nagyon könnyű, sík terep, kb. 35 km)

Ha Fenékpusztán Balatonszentgyörgy felé vesszük az irányt, első megállónak a Gulya csárda ajánlható, ahol néhány szürke marhával is találkozhat az ember. Áthaladva a vasúti átjárón jobbra kell fordulni Vörs felé. Aprócska Halász- és Tűzoltómúzeum, és néhány tájház az érdekességek közül. A Vörsi major után földúton haladva több madárfigyelő található, egészen a Zala folyóig lehet kerékpározni.

 

Badacsonyi barangolás

Hűvösebb időben is élményt adó, kis forgalmú mellékutakon és a bringakörúton vezető, rövid, könnyű „panorámatúra”. Minden korosztálynak ajánlott.
A változatos, szép tájon körbekerekezve a Badacsony hegyet, gyönyörködhetünk a Tapolcai-medence vulkanikus hegyeiben és a Balaton látképében. Aszfaltúton föltekerhetünk a Kisfaludy- és a Szegedi Róza házhoz, de a bazaltorgonák csak gyalogosan közelíthetők meg. Innen áthajtunk Szigligetre, ahol a festői zeg-zugos utcákban gyönyörködhetünk a népi építészeti emlékekben és pazar kilátást élvezhetünk a szigligeti várból is.

hirdetes

Útvonal: Badacsony–Badacsonytomaj–(Káptalantóti–Nemesgulács)–Badacsonytördemic–Szigliget–Balatoni Bringakörút, 18 km
 

Kerékpártúra a Somogyi dombvidék érintésével

A kerékpártúra során belekóstolhatunk a somogyi dombvidék hangulatába. Siófokról délre indulunk, a Sió-csatorna partján vezető, újonnan épített kerékpárúton, mígnem elérjük Siójutot. Itt a Sió-csatornát átszelve Balatonszabadira érünk és az utat követve visszatérünk Siófok felé. (Aki hosszabb túrára vágyik, az tehet egy kitérőt Siójutnál a kerékpárút végéig, amely pár km-t követően ér véget. Másik kitérőre Ádánd felé van lehetőség, ahonnan a hetyei templomrom megtekintése után térünk vissza Siójutra).

Útvonal: Siófok – Siójut – Balatonszabadi – Szabadifürdő – Siófok, 21 km)

Forrás : Magyar Turizmus Zrt. 
http://itthon.hu
http://gyereabalatonra.hu/index/

Forrás: www.gyereabalatonra.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Tőkesúly

A tőkesúly a nagyobb hajókon a víz alatti ellensúly. Nevezik még kielnek vagy ballasztnak. Tovább

Denevér

A Denevér a nagyvitorla hátsó ívelt része. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 110

Átlagos értékelés: 4.8