Ezért használd a stabilizálóvitorlát horgonyzáskor! - A riding sail használata

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ezért használd a stabilizálóvitorlát horgonyzáskor!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezért használd a stabilizálóvitorlát horgonyzáskor!


2023/10/28
ZH

Frissítve: 2024/03/26
Frissítette: ZH

A vitorlásod mindig stabilan fekszik, mint egy szikla a horgonyzáskor? Vagy hajlamos ide-oda bolyongani, mint egy nyugtalan kanca a karámban? Ezt többféleképpen lehet kiküszöbölni, de a legismertebb azonban egy kiváló megoldás John Jamieson szakértőtől (Captain John). Megmutatjuk ezt a kevésbé ismert technikát, amely segít gyorsan és egyszerűen orvosolni a problémát!

riding sail

Így tudod stabilizálni a horgonyzást!

Egyes hajók "jól" viselkednek horgonyozás közben, míg más hajók ide-oda himbálóznak, egyik oldalról a másikra. Ez a művelet - az úgynevezett "félrefordulás" - nagy oldalirányú terhelést jelenthet a horgonyszárra. Bizonyos körülmények között ez azt okozhatja, hogy a vitorlás horgony kiszabadul, és a hajó húzza a horgonyt! Már ennek gondolata is stresszes éjszakát okozhat a horgonynál - ahelyett, hogy békés, nyugodt éjszakát töltene.

Három tényező vezethet félreforduláshoz és nehéz földhorgonyterheléshez...

1. Óceáni talajhullám


Amikor az óceáni hullámok megtörnek egy homokpadon, elhasználják energiájukat és gyors halált halnak. Néhány szigetnek azonban sima partjai vannak. Ahelyett, hogy megtörne, a hullámzás körbetekeri a sziget szél felőli oldalát, és a szélárnyékos oldalon talajhullámot hoz létre. Ez a lehorgonyzott hajók számára kényelmetlen "rock 'n roll" mozgást eredményez. A jobb védelem érdekében keress olyan szigeteket, amelyek szélárnyékos oldalán mély öblökkel rendelkeznek.

 

2. Szabadoldal és szélnyírás


A nagy szabadoldalú (a vízvonaltól a fedélzetig mért távolság) vitorlások vagy motorcsónakok nagyobb felületet biztosítanak a szélnek. A sok vászonnal - burkolatokkal, biminikkel és napellenzőkkel - ellátott hajók is túlzott szélvédettséget okoznak. A lehető legtöbb vásznat engedd le, hogy csökkentsd a szelesedés mértékét.

 

3. Könnyű vagy gerendás hajótestek


Ha a szokásosnál könnyebb hajótesttel hajózol vagy versenyzel, akkor a hajó hajlamos lesz arra, hogy horgonyzáskor, még gyenge szélben is, oldalirányban elforduljon. Ugyanez vonatkozik a szélsőségesen széles hajótestekre, mint például a katamaránokra és a trimaránokra.

 

 

 

Így használd a lovaglóvitorlát a könnyebb kikötés érdekében! Kattints a következő oldalra!


Balaton érdekesség hajó sport tenger, óceán vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Rig

Rignek nevezzük a rudazat (árboc, bumm) és az azokat merevítő álló kötélzet (forstag,...

Alsóörs - Balatoni Hajózás Zrt. (Hajóállomás-BH)

 A Balatoni Hajózási Részvénytársaság kikötője a Balaton keleti medencéjének...

Hajófenék

A hajófenék a hajótest vízalatti része.

Fonyód - Keresztes György Kikötő (Hajóállomás BH Zrt)

A Fonyódi Keresztes György Kikötő tudnivalói: A Balaton nyugati medencéjének déli...

Bal csapás

A hajó balcsapáson halad, ha a vitorlába "balról csap" bele a szél. Versenyben a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.