Ezért használd a stabilizálóvitorlát horgonyzáskor! - A riding sail használata

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ezért használd a stabilizálóvitorlát horgonyzáskor!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezért használd a stabilizálóvitorlát horgonyzáskor!


2022/05/04
ZH
Ezért használd a stabilizálóvitorlát horgonyzáskor!
riding sail

Légy Te is stabil a stabilizálóvitorlával!

A stabilizálóvitorla úgy néz ki, mint egy apró méretű viharvitorla, és a hátsó árbocra húzódik. Úgy működik, mint egy pajta tetején lévő szélkakas, hogy horgonyzáskor a hajó orrát a szél felé tartsa. Kövesd ezt az öt lépést, hogy kis sétahajódat gyorsan irányíthasd ezzel a varázslatos vitorlával:

1. Mikor kell felhúzni a stabilizálóvitorlát?

Húzd fel a lovaglóvitorlát, amikor ledobod a horgot. Ez még fontosabbá válik szeles horgonyzási helyeken. De még gyengébb szélben is segíthet abban, hogy a hajó orrát a szélben és irányítás alatt tartsa.

2. Válaszd ki a legjobb vitorlavászon súlyt!

Válasszon nehéz, 6 oz. és 8 oz. közötti vitorlavásznat. Kérje meg a vitorlakészítőjét, hogy üregesítse (homorúzza) a pólyát és a lábat. Ez csökkenti a fluttert. Steve és Linda Dashew veterán vitorlázók teljes hosszúságú léceket ajánlanak extra nehéz, megerősített léczsebekkel. Erős szélben ez szabályozza a csapkodást és meghosszabbítja a vitorla élettartamát.

3. Határozd meg a szükséges méretet!

A vitorlás keteseknek vagy jolláknak a mizzent kell reffelniük, és lovaglóvitorlaként kell használniuk. Sloopok és motoros cirkálók esetében használja a Sailrite által ajánlott alábbi méreteket. Kényszerhelyzetben felhúzhat egy kis viharfockot a hátsó árbocra, amennyiben az ezeken a vitorlafelület paramétereken belül marad:

Vitorlások 35 lábig = 12,5 négyzetméteres lovaglóvitorla.
Vitorlások 35' és 50' között = 20 négyzetméteres lovaglóvitorla.

4. Emeld fel a hátsó árbocot!

Készítsen egy függővitorlát, amely a fedélzetre rögzíthető a backstay közelében. A vitorlakészítője készítse el a függőt drótkötélből, amelynek mindkét végén van szem, vagy használhat alacsony nyúlású zsinórt (Dacron, Spectra) függőnek. Húzza fel a lovaglóvitorlát a nagyvitorla farvitorlával a hátsó árboc 1/3-áig. Így a lovaglóvitorla nem lesz útban a legénységnek a pilótafülkében. Ha a hajója osztott hátsóvitorlával rendelkezik, akkor a hátsóvitorla egyik oldalán húzza fel a vitorlát, és ezen az oldalon tekerje laposan a vitorlát.

5. Kárpitozás az egyik oldalra.

Vezesse át a vitorlakendőt egy snatch blockon vagy Genoa sheet blockon a hajó egyik oldalán. A vitorlát majdnem laposan tekerje ki, és rögzítse (rögzítse a vitorlacsatot). A vitorla laposra tekerése csökkenti a vitorlák felcsapódását (a vitorlák első számú gyilkosa), kontroll alatt tartja az orrot, és segít megelőzni a szélfordulókban a nyírást.

John Jamieson (John kapitány) több mint 35 éves tapasztalattal mutatja be a biztonságos rövidkézi vitorlázáshoz szükséges vitorlázási készségeket. 


Balaton érdekesség hajó sport tenger, óceán vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Rendezvényhelyszín Budapesten

A rendezvények esetében különösen fontos, hogy megfelelő helyszínt találjunk. Egy rosszul...

Rolex Middle Sea Race

Rolex Middle Sea Race történet A Rolex Middle Sea Race egy klasszikus, magas presztizsű...

Őszi wellness

Az őszi wellness egyre népszerűbb kis hazánkban is, hiszen számos előnye van. Ha az őszi...

Alsó él

Alsó él: A vitorla alsó, a fedélzettel nagyjából párhuzamos éle.

Génua

A génua az árboc vonalától hátrébb nyúló, nagyméretű orrvitorla.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.