Bevezetés a Stand up paddle surf világába

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Bevezetés a Stand up paddle surf, azaz a Sup világába

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Bevezetés a Stand up paddle surf, azaz a Sup világába


2018/07/17

Egy olyan mozgásformát mutatok most be nektek, amit biztosan szeretni fogtok, akár a Balatonon, akár külföldi nyaralás közben!

Bevezetés a Stand up paddle surf világába

Az új őrület: a Sup

A Stand up paddle surf, vagyis az állva evezés az utóbbi években a világ minden csücskét meghódította. A 90-es évektől az ezredfordulót követő évtizedbe átnyúlóan a kajakozást tartották a világ leggyorsabban elterjedő vízi sportjának, és habár nehéz pontosan felmérni a különböző sportok népszerűsödését, az állva evezés sokak szerint új rekordokat dönt ilyen téren. Vessünk egy közelebbi pillantást a vízi sportok új trónbitorlójára!

 

Mi az a Stand up paddle surf?

Ahogy lényegében minden más deszkás vízi sport, úgy az állva evezés is Hawaii államból származik. Az eredeti néven Hoe he’e nalu-ként emlegetett állva evezés egy ősi vízi tevékenység, a köztudatba azonban csak nemrégiben jelent meg. Ez az új népszerűségi hullám főleg a szörfoktatóknak és azon fényképészeknek köszönhető, akik magasabb rálátási pontot szerettek volna az őket körülvevő vízfelszínről. Az állva evezéshez nem kell több egy szörfdeszkánál és egy hosszú evezőnél.

 

Kenuzás + szörfözés = Supozás

Bizonyos tekintetben tehát a kenuzás illetve a hagyományos szörfözés hibridjéről beszélünk. Igazán népszerűvé Laird Hamilton szörfös tette, aki egy evező segítségével kergette a hullámokat szörfözés közben. A sport sokoldalúságát bizonyítja, hogy a profi szörfösöktől kezdve a pihentető lebegésre vágyókig gyakorlatilag bárki számára hasznos lehet egy evező.

 

Az állva evezés nemzetközi nevei

Az állva evezés leggyakrabban SUP-ként látható, ami az angol „stand up paddleboarding” rövidítése, amit ha nagyon pontosan szeretnénk lefordítani, akkor „állva evezés szörfdeszkán” lehetne. Nemzetközi körökben találkozhatunk még vele „stand up paddling”, „stand up paddle surfing” és hasonló névkombinációkkal is. 

 

Hogyan kezdj el megtanulni Sup-ozni?

Csakúgy mint sok más sportnál, az állva evezésre alkalmas evezők és deszkák is több szempontból is különbözhetnek egymástól, például méreteiket, kialakításukat és anyagaikat tekintve. Ezek a szempontok befolyásolják az eszközök árát.

 

Eszközök beszerzése a Sup-ozáshoz

A legjobb kezdő élmény érdekében nem ajánlatos a legolcsóbb kellékeket megvásárolni – de persze profi felszerelésre sincs azonnal szükség. Érdemes utána nézni, hogy mely eszközök kínálják a legjobb ár/érték arányt azok számára, akik egyelőre csak ismerkednek a sporttal.

 

Először próbáld ki a Sup-ot!

Sőt – van egy még ennél is hasznosabb tanácsunk. Ha még csak most kezdesz azon gondolkodni, hogy kipróbálnád az állva evezést, akkor tedd pontosan ezt – próbáld ki, de ne vásárolj azonnal. Keress olyan helyeket, ahol felszerelést bérelhetsz magadnak, illetve kérheted egy oktatós segítségét is, hogy megmutassa az alapokat. Erre a Balaton több pontján is van lehetőség.

 

Így ha mégsem élvezed annyira, mint amire számítottál, még mindig csak néhány tanóra árát és bérleti díját kellett kifizetned, nem egy teljes felszerelését (persze előbb érdeklődd meg az árakat, mert egy-két helyen a bérleti díj is lehet annyi, mint egy szett ára). Ne félj továbbá használt sportszereket vásárolni, különösen ha állva evezésről van szó. 


Balaton hajó sportKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Mesterházy-Nagy Ákos

Mesterházy-Nagy Ákos (Piri) életrajz Mesterházy-Nagy Ákos 1988-ban született és...

Rolex Miami OCR

Rolex Miami OCR vitorlás verseny Ezt a vitorlás versenyt az egyik legnagyobb és...

Luvgierig

Luvgierig - a szél felé forduló hajót hívjuk így

Paul Elvström

Paul Elvström életrajz és eredmények Született: 1928. februér 25., Koppenhága,...

Eladó lakások Balatonon

Eladó lakások Balatonon? A Balaton mellett élni, a balatoni hétköznapok részesének lenni...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.