notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bevezetés a Stand up paddle surf világába

hirdetes

Bevezetés a Stand up paddle surf világába

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy olyan mozgásformát mutatok most be nektek, amit biztosan szeretni fogtok, akár a Balatonon, akár külföldi nyaralás közben!

Bevezetés a Stand up paddle surf világába

A Stand up paddle surf, vagyis az állva evezés az utóbbi években a világ minden csücskét meghódította. A 90-es évektől az ezredfordulót követő évtizedbe átnyúlóan a kajakozást tartották a világ leggyorsabban elterjedő vízi sportjának, és habár nehéz pontosan felmérni a különböző sportok népszerűsödését, az állva evezés sokak szerint új rekordokat dönt ilyen téren. Vessünk egy közelebbi pillantást a vízi sportok új trónbitorlójára!

 

Mi az a Stand up paddle surf?

Ahogy lényegében minden más deszkás vízi sport, úgy az állva evezés is Hawaii államból származik. Az eredeti néven Hoe he’e nalu-ként emlegetett állva evezés egy ősi vízi tevékenység, a köztudatba azonban csak nemrégiben jelent meg. Ez az új népszerűségi hullám főleg a szörfoktatóknak és azon fényképészeknek köszönhető, akik magasabb rálátási pontot szerettek volna az őket körülvevő vízfelszínről. Az állva evezéshez nem kell több egy szörfdeszkánál és egy hosszú evezőnél.

 

Bizonyos tekintetben tehát a kenuzás illetve a hagyományos szörfözés hibridjéről beszélünk. Igazán népszerűvé Laird Hamilton szörfös tette, aki egy evező segítségével kergette a hullámokat szörfözés közben. A sport sokoldalúságát bizonyítja, hogy a profi szörfösöktől kezdve a pihentető lebegésre vágyókig gyakorlatilag bárki számára hasznos lehet egy evező.

hirdetes

 

Az állva evezés nemzetközi nevei

Az állva evezés leggyakrabban SUP-ként látható, ami az angol „stand up paddleboarding” rövidítése, amit ha nagyon pontosan szeretnénk lefordítani, akkor „állva evezés szörfdeszkán” lehetne. Nemzetközi körökben találkozhatunk még vele „stand up paddling”, „stand up paddle surfing” és hasonló névkombinációkkal is. 

 

Hogyan kezdj el beletanulni az állva evezésbe?

Csakúgy mint sok más sportnál, az állva evezésre alkalmas evezők és deszkák is több szempontból is különbözhetnek egymástól, például méreteiket, kialakításukat és anyagaikat tekintve. Ezek a szempontok befolyásolják az eszközök árát.

 

A legjobb kezdő élmény érdekében nem ajánlatos a legolcsóbb kellékeket megvásárolni – de persze profi felszerelésre sincs azonnal szükség. Érdemes utána nézni, hogy mely eszközök kínálják a legjobb ár/érték arányt azok számára, akik egyelőre csak ismerkednek a sporttal.

hirdetes

 

Sőt – van egy még ennél is hasznosabb tanácsunk. Ha még csak most kezdesz azon gondolkodni, hogy kipróbálnád az állva evezést, akkor tedd pontosan ezt – próbáld ki, de ne vásárolj azonnal. Keress olyan helyeket, ahol felszerelést bérelhetsz magadnak, illetve kérheted egy oktatós segítségét is, hogy megmutassa az alapokat.

 

Így ha mégsem élvezed annyira, mint amire számítottál, még mindig csak néhány tanóra árát és bérleti díját kellett kifizetned, nem egy teljes felszerelését (persze előbb érdeklődd meg az árakat, mert egy-két helyen a bérleti díj is lehet annyi, mint egy szett ára). Ne félj továbbá használt sportszereket vásárolni, különösen ha állva evezésről van szó. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Panorámás ingatlan

Panorámás ingatlan a Balaton partján? Tökéletes választás, örök befektetés. Az Oxigén... Tovább

Boci

A boci mentőcsónakot, hajó után köthető kis evezős csónakot jelent. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 179

Átlagos értékelés: 4.7

Balaton érdekességek hajó kreatív sport