notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A gyönyörű Szantorini története

hirdetes

Szantorini múltja és jelene

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Szantorini egy kör alakú szigetcsoport az Égei-tengeren. Görögország déli részén helyezkedik el, körülbelül 200 km-re Athéntól. Szantorini egy hatalmas erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket, és a jelenlegi helység kialakulásához vezetett. Látványos szépsége, és az élénk éjszakai élet a szigetet Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontjává tette.

Szantorini

A szigeten bolygónk egyik legnagyobb vulkánkitörése: a Minószi kitörés (melyet néha Thérai kitörésnek is neveznek) 3600 évvel ezelőtt, a Minószi civilizáció csúcspontján következett be. A kitörés egy több száz méter vastag vulkáni hamu-üledékkel körülvett óriási kalderát hagyott maga után.

 

Egyes elképzelések szerint a szigeten történt vulkánkitörés és robbanás a messze földekre is hatással volt, és akár okozója lehetett a 110 km-re, délre lévő Minószi civilizáció (Kréta) összeomlásának. Egy másik elmélet szerint a szigethez köthető az Atlantisz legenda is. Több tudós gondolja úgy, hogy a Szantorini egyik ókori kitörése alkalmával eredményezte Egyiptomban a bibliai háromnapos sötétséget. Akkoriban még aktívabb lehetett a vulkán, mint most és elég erős, hogy annyi sötét korom- hamufelhőt okádjon ki, ami egészen Afrikáig befedte az eget. A Szantorini (azaz Szent Irén) nevet a velenceiek adták a szigetnek a 13. században.

Szantorini

A sziget ma Európa egyik legismertebb és legfrekventáltabb turisztikai célpontja. Nyáron, júniustól augusztus végéig több, mint egymillió turista látogat a szigetre, többségük hatalmas óceánjáró hajóval. Ezen hajók többsége a főváros, Fira alatt állnak meg, onnan szamárháton, felvonóval vagy gyalogosan, majd 600 lépcsőfok megmászásával jutnak el uticéljukhoz.

 

A főváros Fira bővelkedik jobbnál jobb éttermekben, szállodákban, a legolcsóbbtól a luxus kategóriáig, mindenki találhat a pénztárcájának megfelelőt. Ha beülünk egy étterembe, biztosak lehetünk benne, hogy az étel, amit felszolgálnak kitűnő minőségű. Érdemes, sőt, szinte kötelező kipróbálni egy kalderaparti éttermet, garantáltan felejthetetlen élmény a naplemente közben elköltött vacsora.

Szantorini

A szigeten terem a fehér padlizsán, a fáva bab, az aprószemű paradicsom és a katsouni nevű uborka, illetve világhírűek a borai. A sziget jellegzetessége az Assyrtiko nevű bor. A szőlőt a szigeten folyamatosan fújó szél miatt a földön, kosár alakba fonva növesztik. A bor jellegzetes ízét a vulkanikus kőzet adja. A legtöbb borászatot meg is lehet látogatni.

Szantorini

A szigeten a közelmúltban átadták Vlichada kikötőjét is, amely kisebb hajóknak, vitorlásoknak nyújt kikötési lehetőséget. Ennek a kikötőnek mélysége viszont mindössze 4 méter. A közeljövőben terveznek egy másik kikötőt is a reptér közelébe, mivel a jelenlegi 2 nagy kikötő túl forgalmas a nyári hónapokban.

Forrás: www.wikipedia.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Flieger

Flieger – speciális orrvitorla, a normál orrvitorla felett helyezkedik el Tovább

Mozgókötél

Mozgókötél - a vitorlák fel, le és kezelésére használt kötelek Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 203

Átlagos értékelés: 5.0

utazás