Az elsüllyedt erdélyi falu: Szászavinc megrázó története

hirdetes

Az elsüllyedt erdélyi falu: Szászavinc szívszorító története

Sz. D.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A trianoni békeszerződés előtt Magyarországhoz tartozó erdélyi település Szászavinc a bányahordalék áradásának áldozata lett, mely a falu nagy részét ellepte. A település közelében lévő helyi rézbányákban az 1989-es forradalom előtt még 3000 ember dolgozott, ma már csak 200, és a településen is csupán csak 20 személy él.

Szászavinc

Szászavincet először 1825-ben említik oklevelek, de akkor még Válye- Vintz néven. 1835-ben Szasza lupsii, 1854-ben Szásza-Lupsa-vincze, 1888-ban Sászavincza, míg végül 1913-ban nyerte el a Szászavinc nevet. A trianoni békeszerződés előtt a település a Torda-Aranyos vármegye Torockói járásához tartozott.

SzászavincSzászavincSzászavinc

Ha végig nézünk, a képeken láthatjuk, hogy egyedül a hordalékból még kilátszó templomtorony bizonyítja, hogy itt valaha létezett egy település. A régi fotókon látszódik, hogy nem sok ház volt anno sem a kis faluban, de ezekből mára már semmi sincs.

SzászavincSzászavincSzászavinc

A bányahordalék áradása 1986-ban kezdődött, ekkor még több mint ezer személy lakott a településen. Jelenleg a hordalék-tóvá vált falu területén csupán 20 személy él.

SzászavincSzászavincSzászavinc

A Környezetvédelmi Minisztérium legfrissebb felmérése alapján a terület teljes helyreállítására, körülbelül 15 millió euróra lenne szükség.

Szászavinc

Akik még napjainkban is a településen élnek arról számolnak be, hogy a házaikat és a templomukat is a régi falu fölé körülbelül 100 méterrel építették, de ennek ellenére az iszap már majdnem teljesen ellepett mindent.Az egykori Szászavincen a templom alatti völgyben, csak a hordalékot láthatjuk, mely a veresvölgyi rézbánya hulladéka.

SzászavincSzászavincSzászavincSzászavinc

„Az első rossz jel az volt, mikor a meggy és a cseresznye elszáradt. Érezték a mérget, ami akkor még csak a föld alatt volt. Ez után a patakok vörösek lettek, mintha vérré vált volna a vizük.” – mesélte egy ott élő helyi lakos, kinek földjei egy kis szigeten két mérgezett patak között fekszenek.

Szászavinc

Románia volt első embere Nicolae  Ceauşescu engedélyezte a veresvölgyi réz kitermelését 1977-ben. Kezdetben a helyi családok (kb. 400 család) is támogatták a bánya megnyitását, remélve, hogy ennek következtében meggazdagodhatnak. Azonban minden máshogy történt, mint amit a helyiek reméltek. A román állam az 1980-as évek elején körülbelül 300 család tulajdonát sajátította ki, viszont a földjeikért kapott kevés kárpótlás alig fedezte az új otthonok felépítését.

Szászavinc
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Iránylat

Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy egymáshoz... Tovább

Céges évzáró rendezvény

A céges évzáró rendezvény esetén kifejezetten fontos a tökéletes helyszín megtalálása,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes