notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az elsüllyedt erdélyi falu: Szászavinc megrázó története

hirdetes

Az elsüllyedt erdélyi falu: Szászavinc szívszorító története

Sz. D.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A trianoni békeszerződés előtt Magyarországhoz tartozó erdélyi település Szászavinc a bányahordalék áradásának áldozata lett, mely a falu nagy részét ellepte. A település közelében lévő helyi rézbányákban az 1989-es forradalom előtt még 3000 ember dolgozott, ma már csak 200, és a településen is csupán csak 20 személy él.

Szászavinc

Szászavincet először 1825-ben említik oklevelek, de akkor még Válye- Vintz néven. 1835-ben Szasza lupsii, 1854-ben Szásza-Lupsa-vincze, 1888-ban Sászavincza, míg végül 1913-ban nyerte el a Szászavinc nevet. A trianoni békeszerződés előtt a település a Torda-Aranyos vármegye Torockói járásához tartozott.

SzászavincSzászavincSzászavinc

Ha végig nézünk, a képeken láthatjuk, hogy egyedül a hordalékból még kilátszó templomtorony bizonyítja, hogy itt valaha létezett egy település. A régi fotókon látszódik, hogy nem sok ház volt anno sem a kis faluban, de ezekből mára már semmi sincs.

SzászavincSzászavincSzászavinc

A bányahordalék áradása 1986-ban kezdődött, ekkor még több mint ezer személy lakott a településen. Jelenleg a hordalék-tóvá vált falu területén csupán 20 személy él.

SzászavincSzászavincSzászavinc

A Környezetvédelmi Minisztérium legfrissebb felmérése alapján a terület teljes helyreállítására, körülbelül 15 millió euróra lenne szükség.

Szászavinc

Akik még napjainkban is a településen élnek arról számolnak be, hogy a házaikat és a templomukat is a régi falu fölé körülbelül 100 méterrel építették, de ennek ellenére az iszap már majdnem teljesen ellepett mindent.Az egykori Szászavincen a templom alatti völgyben, csak a hordalékot láthatjuk, mely a veresvölgyi rézbánya hulladéka.

SzászavincSzászavincSzászavincSzászavinc

„Az első rossz jel az volt, mikor a meggy és a cseresznye elszáradt. Érezték a mérget, ami akkor még csak a föld alatt volt. Ez után a patakok vörösek lettek, mintha vérré vált volna a vizük.” – mesélte egy ott élő helyi lakos, kinek földjei egy kis szigeten két mérgezett patak között fekszenek.

Szászavinc

Románia volt első embere Nicolae  Ceauşescu engedélyezte a veresvölgyi réz kitermelését 1977-ben. Kezdetben a helyi családok (kb. 400 család) is támogatták a bánya megnyitását, remélve, hogy ennek következtében meggazdagodhatnak. Azonban minden máshogy történt, mint amit a helyiek reméltek. A román állam az 1980-as évek elején körülbelül 300 család tulajdonát sajátította ki, viszont a földjeikért kapott kevés kárpótlás alig fedezte az új otthonok felépítését.

Szászavinc
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Megfeneklés

 Sekély vízben történõ fennakadás. Tovább

Balatonkenese Marina Port

 A Balaton keleti medencéjének keleti partján található a Kenese Port kikötője, mely... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 162

Átlagos értékelés: 4.8

utazás