notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az elsüllyedt erdélyi falu: Szászavinc megrázó története

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Az elsüllyedt erdélyi falu: Szászavinc szívszorító története

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az elsüllyedt erdélyi falu: Szászavinc szívszorító története


2014/02/17
Sz. D.

A trianoni békeszerződés előtt Magyarországhoz tartozó erdélyi település Szászavinc a bányahordalék áradásának áldozata lett, mely a falu nagy részét ellepte. A település közelében lévő helyi rézbányákban az 1989-es forradalom előtt még 3000 ember dolgozott, ma már csak 200, és a településen is csupán csak 20 személy él.

Szászavinc
Szászavincet először 1825-ben említik oklevelek, de akkor még Válye- Vintz néven. 1835-ben Szasza lupsii, 1854-ben Szásza-Lupsa-vincze, 1888-ban Sászavincza, míg végül 1913-ban nyerte el a Szászavinc nevet. A trianoni békeszerződés előtt a település a Torda-Aranyos vármegye Torockói járásához tartozott.

SzászavincSzászavincSzászavinc

Ha végig nézünk, a képeken láthatjuk, hogy egyedül a hordalékból még kilátszó templomtorony bizonyítja, hogy itt valaha létezett egy település. A régi fotókon látszódik, hogy nem sok ház volt anno sem a kis faluban, de ezekből mára már semmi sincs.

SzászavincSzászavincSzászavinc

A bányahordalék áradása 1986-ban kezdődött, ekkor még több mint ezer személy lakott a településen. Jelenleg a hordalék-tóvá vált falu területén csupán 20 személy él.

SzászavincSzászavincSzászavinc

A Környezetvédelmi Minisztérium legfrissebb felmérése alapján a terület teljes helyreállítására, körülbelül 15 millió euróra lenne szükség.

Szászavinc

Akik még napjainkban is a településen élnek arról számolnak be, hogy a házaikat és a templomukat is a régi falu fölé körülbelül 100 méterrel építették, de ennek ellenére az iszap már majdnem teljesen ellepett mindent.Az egykori Szászavincen a templom alatti völgyben, csak a hordalékot láthatjuk, mely a veresvölgyi rézbánya hulladéka.

SzászavincSzászavincSzászavincSzászavinc

„Az első rossz jel az volt, mikor a meggy és a cseresznye elszáradt. Érezték a mérget, ami akkor még csak a föld alatt volt. Ez után a patakok vörösek lettek, mintha vérré vált volna a vizük.” – mesélte egy ott élő helyi lakos, kinek földjei egy kis szigeten két mérgezett patak között fekszenek.

Szászavinc

Románia volt első embere Nicolae  Ceauşescu engedélyezte a veresvölgyi réz kitermelését 1977-ben. Kezdetben a helyi családok (kb. 400 család) is támogatták a bánya megnyitását, remélve, hogy ennek következtében meggazdagodhatnak. Azonban minden máshogy történt, mint amit a helyiek reméltek. A román állam az 1980-as évek elején körülbelül 300 család tulajdonát sajátította ki, viszont a földjeikért kapott kevés kárpótlás alig fedezte az új otthonok felépítését.

Szászavinc


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Flaute

A flaute jelentése teljes szélcsend.

Tréning helyszín

Egy tökéletes tréning helyszín távol helyezkedik el a város zajától, hiszen az előadások...

Őszi wellness

Az őszi wellness egyre népszerűbb kis hazánkban is, hiszen számos előnye van. Ha az őszi...

Molett divat

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk az öltözködés terén, hiszen a boltok kínálata nem...

Rék

Rék: Az árbóc hátradőlésének mértéke.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!