notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Átalakulhat a Balaton

hirdetes

Komoly baj lehet 80 év múlva a Balatonon

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Komoly esély mutatkozik rá, hogy a 2000-es évek végére alaposan megváltozik a Balaton és teljesen átalakul a tó állaga. Lefolyástalanná válhat, ami minden eddiginél komolyabb baj lehet. 

Nemsokára átalakulhat a Balaton

A Balaton környezete manapság teljesen jó állapotban van. Ugyan néha szabályozni kell, de van utánpótlása és ha kell a felesleges vízmennyiséget letudják engedi a tóból. Azonban egyes teóriák szerint a század végére lefolyástalanná változhat a tó. Hogy ez mit jelent? 

 

Azt, hogy a Balaton is befog lépni azon állóvizek sorába,  melyből csak párolgás útján távozik el a víz azért, mert közvetlen lefolyása nincsen, tehát képtelen a közvetlen kifolyásra. Ezek a tavak általában a környezetvédelem szempontjából sokkal veszélyeztetettebbek, mint a többi más állóvíz melynek vannak kifolyásai.

 

A feltételezés egy modellezésen alapult vizsgálaton keresztül született meg, mely Varga György ( az Országos Vízügyi Főigazgatóság referense) szerint nem kevés bizonytalanságot rejt magában, ám nem szabad figyelmünket elkerülnie annak a ténynek sem, hogy nem ez az első olyan modellezés, mely ilyen eredményt mutatott ki.

hirdetes

 

Arra is kitértek, hogy  2000 és 2015 között összes hét évben volt olyan, mikor a Balaton vízgyűjtőjének vízmérlege teljesen üres volt, melyre azelőtt nem volt még példa.

 

Nemsokára átalakulhat a Balaton

hirdetes

 

Bár az előző években a csapadék éves szintjében nem volt jelentős változás, télen azonban sokkal több a csapadék eloszlása, mint a nyári időszakban.Pomogyi Piroska hidrobiológus még azt is hozzáfűzte, hogy bár sokat javult a Balaton vizének minősége és a tendencia jelentősen javult, a belterületekről és leginkábbb csapadék révén sokkal nagyobbra nőtt a magyar tengerbe bekerülő szennyeződések száma.

 

Hozzá kell tenni, a Balaton leginkább földalatti vizekből táplálja magát, ezek zöme pedig karsztvíz, erre Nád Béla, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője hívta fel a figyelmet.Többek között az is szóba került, hogy egészen a kilencvenes évekig a megnőtt bányászatok végett olyan szinten csökkent a Dunántúli-középhegységben fellelhető karsztvizek hozama, hogy gyors és drasztikus korlátozásokra volt szükség.

 

Ez az elmúlt 10-15 évben fontos eredményeket is hozott, melyek mind-mind pozitívak lettek, ám ezek még több problémát okozhatnak, hiszen még több vízszint emelkedésre lehet majd számítani a karsztvizek szempontjából.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Csörlő

A csörlő a kötélbehúzást megkönnyítő szerkezet. Tovább

Ballon

A ballon a nagyméretű orrvitorlák gyűjtõneve, például spinakker. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 103

Átlagos értékelés: 4.9

Balaton