Átalakulhat a Balaton

Komoly baj lehet 80 év múlva a Balatonon

hirdetes

Komoly esély mutatkozik rá, hogy a 2000-es évek végére alaposan megváltozik a Balaton és teljesen átalakul a tó állaga. Lefolyástalanná válhat, ami minden eddiginél komolyabb baj lehet. 

Nemsokára átalakulhat a Balaton

A Balaton környezete manapság teljesen jó állapotban van. Ugyan néha szabályozni kell, de van utánpótlása és ha kell a felesleges vízmennyiséget letudják engedi a tóból. Azonban egyes teóriák szerint a század végére lefolyástalanná változhat a tó. Hogy ez mit jelent? 

 

Azt, hogy a Balaton is befog lépni azon állóvizek sorába,  melyből csak párolgás útján távozik el a víz azért, mert közvetlen lefolyása nincsen, tehát képtelen a közvetlen kifolyásra. Ezek a tavak általában a környezetvédelem szempontjából sokkal veszélyeztetettebbek, mint a többi más állóvíz melynek vannak kifolyásai.

hirdetes

 

A feltételezés egy modellezésen alapult vizsgálaton keresztül született meg, mely Varga György ( az Országos Vízügyi Főigazgatóság referense) szerint nem kevés bizonytalanságot rejt magában, ám nem szabad figyelmünket elkerülnie annak a ténynek sem, hogy nem ez az első olyan modellezés, mely ilyen eredményt mutatott ki.

 

Arra is kitértek, hogy  2000 és 2015 között összes hét évben volt olyan, mikor a Balaton vízgyűjtőjének vízmérlege teljesen üres volt, melyre azelőtt nem volt még példa.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Balaton

Szótár

Baum

Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének... Tovább

Caleb Paine

Caleb Paine Caleb Paine Jorge Zariffal együtt napjaink Junior Finnes... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.