Átalakulhat a Balaton

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Komoly baj lehet 80 év múlva a Balatonon

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Komoly baj lehet 80 év múlva a Balatonon


2017/07/16

Komoly esély mutatkozik rá, hogy a 2000-es évek végére alaposan megváltozik a Balaton és teljesen átalakul a tó állaga. Lefolyástalanná válhat, ami minden eddiginél komolyabb baj lehet. 

Nemsokára átalakulhat a Balaton

Lefolyéstalanná válhat a Balaton

A Balaton környezete manapság teljesen jó állapotban van. Ugyan néha szabályozni kell, de van utánpótlása és ha kell a felesleges vízmennyiséget letudják engedi a tóból. Azonban egyes teóriák szerint a század végére lefolyástalanná változhat a tó. Hogy ez mit jelent? 

 

Veszélyeztettetté válhat a Balaton

Azt, hogy a Balaton is befog lépni azon állóvizek sorába,  melyből csak párolgás útján távozik el a víz azért, mert közvetlen lefolyása nincsen, tehát képtelen a közvetlen kifolyásra. Ezek a tavak általában a környezetvédelem szempontjából sokkal veszélyeztetettebbek, mint a többi más állóvíz melynek vannak kifolyásai.

 

Modellezésen alapul a feltevés a Balatonnal kapcsolatban

A feltételezés egy modellezésen alapult vizsgálaton keresztül született meg, mely Varga György ( az Országos Vízügyi Főigazgatóság referense) szerint nem kevés bizonytalanságot rejt magában, ám nem szabad figyelmünket elkerülnie annak a ténynek sem, hogy nem ez az első olyan modellezés, mely ilyen eredményt mutatott ki.

 

Arra is kitértek, hogy  2000 és 2015 között összes hét évben volt olyan, mikor a Balaton vízgyűjtőjének vízmérlege teljesen üres volt, melyre azelőtt nem volt még példa.

 

Bár a Balaton vizének minősége javult

Bár az előző években a csapadék éves szintjében nem volt jelentős változás, télen azonban sokkal több a csapadék eloszlása, mint a nyári időszakban.Pomogyi Piroska hidrobiológus még azt is hozzáfűzte, hogy bár sokat javult a Balaton vizének minősége és a tendencia jelentősen javult, a belterületekről és leginkábbb csapadék révén sokkal nagyobbra nőtt a magyar tengerbe bekerülő szennyeződések száma.

 

A Balaton főleg földalatti vízekből táplálkozik

Hozzá kell tenni, a Balaton leginkább földalatti vizekből táplálja magát, ezek zöme pedig karsztvíz, erre Nád Béla, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője hívta fel a figyelmet.Többek között az is szóba került, hogy egészen a kilencvenes évekig a megnőtt bányászatok végett olyan szinten csökkent a Dunántúli-középhegységben fellelhető karsztvizek hozama, hogy gyors és drasztikus korlátozásokra volt szükség.

 

Ez az elmúlt 10-15 évben fontos eredményeket is hozott, melyek mind-mind pozitívak lettek, ám ezek még több problémát okozhatnak, hiszen még több vízszint emelkedésre lehet majd számítani a karsztvizek szempontjából.

 

 


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Döghullám

A döghullám a szél elülte után megmaradó kellemetlen hullámzás.

Randihely

Egy tökéletes randihely kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen több dologra is oda kell...

Turbófeltöltő azonosítása

A turbófeltöltők azonosítása fontos pontja a szervizelésnek, mivel a turbófeltöltők ára...

Rendezvényterem

A tökéletes rendezvényterem megválasztása nagyon fontos minden egyes rendezvény esetén....

Balaton 295

A Balaton 295 vitorlás hajó bemutatása: A Balaton 295 a közkedvelt és sikeres Balaton...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.