Visszaemlékezés a századforduló eleji luxuséletre – Ezeken a helyeken vásároltunk és imádtuk!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Visszaemlékezés a századforduló eleji luxuséletre – Ezeken a helyeken vásároltunk és imádtuk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Visszaemlékezés a századforduló eleji luxuséletre – Ezeken a helyeken vásároltunk és imádtuk!


2024/01/31
ZH

Forrás: Fotók: Fortepan Főkép: Fortepan_Bauer Sándor - Párisi udvar

Elképesztő milyen átalakuláson ment végbe Budapest a XIX. század végére, hiszen a többi híres és legelegánsabb európai fővárosok közé tartoztunk Bécs és Párizs mellett. Emlékezzünk vissza milyen helyeken vásárolhattunk a város legelitebb helyein!

századforduló eleji luxus

Budapest a luxus századforduló idején 


A bérházak aljában még sorra álltak az elegáns butikok, amelyeknek kirakatát csillogó szemekkel néztük, hiszen egymást érték a különlegesnek számító és luxus termékek, majd idővel az első üzletházak is megjelentek Budapesten, de természetesen először ott is csak az elit tudott vásárolni. Sok épület még ma is áll, bár már nem minden a régi pompáját mutatja és látszik, hogy már szebb napokat is megélt, de jó rájuk így visszaemlékezni!

 

Nézzük milyen luxus helyeken vásárolhatott a városi elit a századforduló idején!

 

 

1.    Haris Bazár

 

A leggazdagabb budapesti görög kereskedőcsaládok közül kiemelkedett a Haris család, akik a városban is az egyik legvagyonosabb családnak számítottak. A város egyik köztere, a Haris köz is őrzi nevüket, és az egyik épületen elhelyezett tábla emlékeztet arra, hogy itt állt egykor a híres Haris Bazár. 2010-ben még a család egyik késői leszármazottja is itt élt.

 

 

A bazárt eredetileg 1877-ben építette Haris Gergely, és ez az épület volt Feszty Adolf építész első munkája is. A vasvázas tetőszerkezetű épület üvegezett átjárójával, mozaikpadlójával, szobraival és szökőkútjával valóságos luxusfellegvárrá avanzsált. A dizájnja egyesítette a keleti bazárok eleganciáját és hangulatát.

 

 

1908-ban a Váczi utca, a Korona-herczeg utca, a Párisi utca és a Kígyó utca által határolt belvárosi terület közepén magasodott a Haris-bazár. Jelenleg, Budapest V. kerületében, a Petőfi Sándor utca és a Váci utca kereszteződésénél található Haris köz nevű terület emlékeztet a bazárra.

 

Haris Bazár

Fotó: Fortepan_Budapest Főváros Levéltára_Klösz György


1910-ben, valószínűleg azért, mert a bazár tulajdonviszonyai az öröklések során szétszórtak, ezt a stílusos épületet lebontották, és két jóval magasabb házat emeltek a helyén. Érdekesség, hogy az ezek között kialakított utca egészen az 1950-es államosításig magán kézben, a Haris család tulajdonában maradt, akik gondoskodtak az átjáróról is. Napjainkban a területet Haris köznek nevezzük.

 


Kattints a következő oldalra, ha kíváncsi vagy milyen nagy luxus üzletházak voltak még jellemzőek az 1900-as évekre!
 


autó Balaton divat érdekesség gasztronómia hajó hír kultúra luxus sport technológia tenger, óceán utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fartőke

A fartőke a fából készült hajóknál a gerinc folytatása a fartükör síkjáig. Nagyobb...

Vorlieck

A vorlieck a nagyvitorla (Gross) első éle.

A turbófeltöltő javítása

Amennyiben gépjárműve üzemeltetése során turbófeltöltőjének működésében hibát...

Kuh-forduló

Kuh-forduló vagy Q-forduló, közismertebb nevén szamár- vagy tehénforduló. Erős szélben...

Szigliget - Hajóállomás BH Zrt.

Szigliget Hajóállomás BH Zrt. Vitorláskikötő tudnivalók A Balaton...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.