Visszaemlékezés a századforduló eleji luxuséletre – Ezeken a helyeken vásároltunk és imádtuk!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Visszaemlékezés a századforduló eleji luxuséletre – Ezeken a helyeken vásároltunk és imádtuk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Visszaemlékezés a századforduló eleji luxuséletre – Ezeken a helyeken vásároltunk és imádtuk!


2024/01/31
ZH

Forrás: Fotók: Fortepan Főkép: Fortepan_Bauer Sándor - Párisi udvar

Visszaemlékezés a századforduló eleji luxuséletre – Ezeken a helyeken vásároltunk és imádtuk!
századforduló eleji luxus

2.    Király Bazár

 

A bazár 1902-ben épült, akkoriban, amikor a környék teljesen átalakult az Erzsébet híd építése miatt. Az avatáson még Ferenc József is részt vett. Az épület ötlete Herzog Mór Lipóttól ered, míg tervezői Ullmann Gyula és Kármán Géza Aladár voltak, akik a bécsi szecessziós palotákat használták mintaként az új épület megtervezéséhez. Ma már leginkább az Ibolya Espresso miatt ismerjük az épületet pedig csodálatos múlttal rendelkezik.

 

Király Bazár

Fortepan  Budapest Főváros Levéltára  Klösz György

 

 


3.    Párisi udvar

 

A Párisi udvar felújítása 2014-ben kezdődött meg, és szerencsére megőrizték régi pompáját, bár 2019 óta már szálloda üzemel az épületben mintsem bazári boltok. Azonban nem kell szállóvendégnek lennünk, hogy gyönyörködjünk a belül elképesztően gyönyörű építészeti látványben, elég betérnünk egy kávére a passzázsba. 

párisi udvar

Az épületet Pollack Mihály tervezésének köszönhetjük, aki valami forradalmit álmodott meg, így jöhettek létre az első modernek számító, üveges, üzletsoros folyosói. Természetesen a párizsi építészetből merített ihletet, így ragadt rá a párizsi megnevezés is. Később az épületet a Belvárosi Takarékpénztár vásárolta fel, és sajnos-nem sajnos szinte teljesen lebontották, hogy egy ennél is modernebb és elegánsabb házat húzzanak fel a helyére. 

Párisi udvarFortepan Bauer Sándor

 


4.    Párisi Nagy Áruház

 

Az elegáns épületet először a Terézvárosi Kaszinónak adott otthont az Andrássy úton, majd az izgalmak, tragédiák és a tűzvész is végig kísérték történetét, ugyanakkor a luxus az mindig is igaz volt rá. Az épületben volt étterem, billiárd, bálterem, könyvtár és olvasószoba, valamint a falakat Lotz Károly freskói díszítik.

parisi nagy áruház

Ezt az épületet Goldberger Sámuel vásárolta meg, miután korábbi Rákóczi úti üzletháza rövidzárlat miatt leégett, és a tragédiának több halálos áldozata is volt. Goldberger ezután, tiszta lappal, új helyszínen, a biztonsági előírásoknak megfelelően újjáépítette az épületet. Az áruházat a párizsi intézmény rangos mintája is inspirálta.

A kész eredmény lenyűgöző volt a látogatók számára modern kialakításával és gyönyörű szecessziós homlokzatával. Az árakat mégis a középosztály számára alakították ki, míg a bérlőknek kemény díjat kellett fizetniük annak érdekében, hogy áruikat itt árusíthassák. Az áruház a háború után hosszú ideig az Állami Könyvterjesztő Vállalat raktáraként szolgált, majd 1958-tól évtizedeken keresztül a Divatcsarnoknak adott otthont.

 


5.    Grünbaum és Weiner üzlet- és bérház

 

Grünbaum és weiner

Fortepan  Budapest Főváros Levéltára  Klösz György fényképei_ Grünbaum

A Grünbaum és Weiner üzlet- és bérház az Astoria Szálló szomszédságában emelkedik, egy olyan telken, amely az elmúlt száz év során fokozatosan vesztett forgalmából egyre nagyobb részletességgel. Az épület jelenlegi formáját 1895-ben nyerte el, a Grünbaum–Weiner Császári Egyenruhakészítő cég megbízásából. A vállalkozásnak már a korábbi, itt álló házban is jelentős boltja volt. 1895-ben aztán a jelenlegi épületben elegáns divatszalonokkal, piperével és női konfekcióval foglalkozó üzletekkel nyitották meg kapuikat. A Grünbaumék megtartották pozíciójukat, míg az alsó szinten hosszú ideig egy bank is működött, és az épület felső szintjein lakások kerültek kialakításra.
 


autó Balaton divat érdekesség gasztronómia hajó hír kultúra luxus sport technológia tenger, óceán utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonboglár - BH Zrt.

Balatonboglári BH Zrt. Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton nyugati medencéjének déli...

Özni

 Kötélvezetõ karika.

Pádli

  Egytollú, rövid evező.

Boci

A boci mentőcsónakot, hajó után köthető kis evezős csónakot jelent.

Palstek

  Csathurok, az egyik leggyakoribb vitorláscsómó (névadója: Stekk Pál legendája).
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.