Nem is gondolnád, hány szellemhajó járja az óceánokat - Senki sem tudja, mi történt velük

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nem is gondolnád, hány szellemhajó járja az óceánokat - Senki sem tudja, mi történt velük

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nem is gondolnád, hány szellemhajó járja az óceánokat - Senki sem tudja, mi történt velük


2024/02/21
ZH

Forrás: istock

Legendák és mesék szólnak a bolygó hollandiról, de azt nem is gondoltuk volna, hogy a valóságban is ennyi szellemhajó járja még mindig az óceánokat, és senki nem tudja, hogy mi történt velük.

szellemhajók

A világ tengerein és óceánjain járőröznek a szellemhajók, és senki sem tudja, mi történt velük


Az IMO (Nemzetközi Tengerészeti Szervezet) adatai szerint 2020-ban 438 elhagyatott tengeri jármű sodródott a világ vizein. Ezek közül jelentős részük gazdátlan halászhajó, amelynek múltjában semmi misztikus nincs. Azonban akad néhány olyan szellemhajó is, melyről senki sem tudja, hogyan vált elhagyatottá.


Egy 17. századi legenda szerint Hendrik van der Decken kapitány indult útnak Amszterdamból, hogy vagyonra tegyen szert Kelet-Indiában. Azonban sosem érte el úti célját, mert a Jóreménység fokánál heves viharba került, vitorlái szétszakadtak, és több árbóca eltörött. De a makacs kapitány nem adta fel, és dacára a szembeszélnek kitartott, próbált tovább hajózni. Állítólag maga az ördög is megjelent előtte, biztatva, hogy folytassa az útját.

 

Isten haragját vonzotta magára a kapitány tettével, és arra kárhoztatták, hogy van der Decken az idők végezetéig hajózzon a tengereken. Ez a bolygó hollandi legendája, de számos más mítosz és igaz történet is létezik hajókról, melyek magukra hagytatva, legénység nélkül kóborolnak az óceánokon. Ezeket fedezzük most fel!

szellemhajók bolygó hollandi

 

A szellemhajókról szóló további legendák


OCTAVIUS


Állítólag 1775-ben találtak rá az Octaviusra, egy angol kereskedőhajóra Grönland közelében. A kapitány az Atlanti-óceánt és a Csendes-óceánt összekötő északnyugati átjárón próbált átjutni, ami ekkoriban még senkinek sem sikerült. A történet szerint a jéggé fagyott legénység 13 éven át sodródott hajójukkal a jégtáblák között. Az Ourang Medan esetében, amelyről azt állítják, hogy 1947-ben adott le segélyhívást, két amerikai hajó válaszolt. Ám amikor megközelítették a hajót, az teljes legénységét halottan találták, arcukon rémült kifejezéssel. Mielőtt a hajót megvizsgálhatták volna, az lángra gyulladt, majd felrobbant. Bár a legenda szerint az illegális nitroglicerin-szállítmány volt minden baj okozója, az Ourang Medan nevű hajó nem szerepel semmilyen adatbázisban.

 

 

LADY LOVIBOND


A Lady Lovibond tragédiája a féltékenység áldozata lett. 1748-ban, Valentin-nap előtt egy nappal indult útjára, a kapitány esküvőjének ünneplésére. Ám egy barátja, aki szerelmes volt az ifjú feleségbe, bosszúból zátonyra futtatta a hajót. Azóta állítólag többször is látták a környéken.

 

 

MARY CELESTE


Bár megállapítható valóságalapja van, a Mary Celeste amerikai kereskedelmi vitorláshajó története mégis legendákba burkolózik. 1872. december 4-én találták meg az Azori-szigetek közelében. Készletekkel jól felszerelt volt, sérüléseket nem találtak rajta, mégis a legénység nyoma veszett. Rakománya sértetlen maradt a raktérben, csak a mentőcsónak hiányzott. Vad teóriák terjedtek el a hajó körül, óriáspolipoktól földönkívüliekig mindenféle felelősségre vonhatták a legénység eltűnését. Arthur Conan Doyle is megihlette a hajó története, melyet J. Habakuk Jephson vallomása című novellájában dolgozott fel.

 

De a valóságban is vannak szellemhajók…. Hallottál már róluk? A cikket a következő oldalon folytatjuk!


divat érdekesség hajó hír kultúra tenger, óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Deckbalken

Deckbalken – fedélzeti borda

Koloska Marina Balatonfüred

Koloska Marina Balatonfüred A Koloska Marina kikötőt a Paksi Atomerőmű RT....

Robert Scheidt

Robert Scheidt   Születési hely/idő 1973. április 15. Sao Paolo Robert...

Raffica

Raffica vitorlás hajó A hajót Bruce Farr tervezte a Libera hajóosztály...

Sudár Regatta vitorlás hajó

Sudár Regatta Skandináv vonalvezetésű egységes osztályhajó. Magyarországon 1985 óta...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.