Nem is gondolnád, hány szellemhajó járja az óceánokat - Senki sem tudja, mi történt velük

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nem is gondolnád, hány szellemhajó járja az óceánokat - Senki sem tudja, mi történt velük

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nem is gondolnád, hány szellemhajó járja az óceánokat - Senki sem tudja, mi történt velük


2024/02/21
ZH

Forrás: istock

Nem is gondolnád, hány szellemhajó járja az óceánokat - Senki sem tudja, mi történt velük
szellemhajók

A valóságban is léteznek szellemhajók 


Állítólag a tengerbe estek


Nem csak a régi történetekben találkozhatunk elhagyatott szellemhajókkal, a közelmúltban, pontosabban három évvel ezelőtt is történtek furcsaságok. A Yong Yu Sing No. 18 nevű halászhajóra 2021.január 2-án találtak rá a Midway-atoll környékén. A fedélzeten azonban már nem találták a legénységet, ám harcra vagy robbanásra utaló jeleket sem találtak. Ugyanakkor hiányzott a mentőcsónak, és erős hullámzásra utaló sérüléseket is találtak a hajótesten. 


A hajónak 15 fős legénysége volt, és azóta sem derült ki, hogy pontosan mi is történt velük. A szakértők azt mondták, hogy a heves széllökések és a hatalmas hullámok következtében a tengerészek belezuhantak a tengerbe. De ez nem magyarázza meg a mentőcsónak hiányát….

 

szellemhajók


Illegális hajós üzletek vannak a háttérben?


Az Atlanti-óceánon 2018 és 2020 között többen is találkoztak az MV Alta nevű tengeri hajóval, aminek a sorsát különös rejtélyek fedik. Ugyan itt a legénység sorsát ismerjük, a hajó körül több ködös történet is kering. 


A hajó 2018 októberében indult útjára Görögországból Haitire, ez biztosan tudható, mint ahogy az is, hogy egy ilyen hajónak ez egy igencsak nagy vállalás, hiszen inkább a partközeli utakra tervezték. Ezelőtt a Földközi-tengeren hajózott, de a furcsaság, hogy a hajó automatikus azonosító rendszerét (AIS) újra és újra kikapcsolták, ami arra utalhat, hogy a hajóval illegális üzleteket vittek véghez. 


A 2018-as hosszú Atlanti-út során a hajó motorja meg is hibásodott, így a tengerészeket a Bermuda-szigetekről érkező őrség mentette ki. A járművet azonban kénytelenek voltak magára hagyni, így sorsát innentől kezdve nem tudjuk tisztán látni.


Néhány forrás szerint illegálisan vontatták Guyanába, de hamarosan újra sorsára hagyták. Ezután hosszú ideig sodródott, és 2020 februárjában az MV Alta Írország partjainál feneklett meg, miután korábban a Brit Királyi Haditengerészet HMS Protector járőrhajója is látta a Bermudáknál.

 


A fedélzetén még mumifikálódott holttestet is találtak


2016-ban egy luxusjachtot találtak a Fülöp-szigeteki halászok, melyben egy mumifikálódott holttest feküdt. A nyomozás során kiderült, hogy a test Manfred Fritz Bajorat volt, aki 20 évig járta a tengereket a Sayo nevű hajóján. Nem találtak erőszakra utaló jeleket, ám rendkívüli volt, hogy milyen állapotban találták a holttestet. A vizsgálatok szerint szívroham lehetett a halál oka, a test pedig a száraz tengeri szél, a meleg és a sós levegő hatására konzerválódott.

 


A legrégebbi szellemhajó


Az SS Baychimo valószínűleg az egyik legrégebben keringő szellemhajó, melyet 1931-ben hagytak sorsára Alaszkában, amikor az a jég fogságába esett, a raktér pedig tele volt szőrmékkel. Hirtelen viharba keveredtek, így a legénységnek ideiglenesen el kellett hagynia a hajót, de amikor kétnappal később visszatértek, a hajónak már nem volt sehol. 


A környéken többször is látták az ezt követő hetekben, így a hajón maradt matrózokat, és az értékesebb rakomány egy részét is sikerült kimenteni a hajóról, majd végleg sorsára hagyták Baychimót.

Az elhagyása után 38 évvel később, 1969-ben látták utoljára Alaszka partjainál, így végső sorsa nem ismert, de valószínűleg elsüllyedt.
 


divat érdekesség hajó hír kultúra tenger, óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Beton

A beton egy kötőanyagból (cement, rigipsz, gipsz..), adalékanyagból (homok, sóder, kavics,...

Tőkesúly

A tőkesúly a nagyobb hajókon a víz alatti ellensúly. Nevezik még kielnek vagy ballasztnak.

Amerika Kupa

Amerika Kupa 2010 mondd el te is a véleményed itt!   Az Amerika Kupáról Az...

Avatar

Avatar vitorlás hajó bemutatása Az Avatar egy 2007-es évjáratú, Nautic 12 Racer...

Inzulinrezisztencia

  Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.