A szerelem építette vár

hirdetes

A vár, amit a szerelem alkotott

KBE
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Székesfehérváron található az az építmény, amit Bory Jenő negyven éven át készített. Ihletője a szerelem volt, amit imádott felesége iránt érzett. Ismerd meg te is, a Bory-várat. 

A vár, amit a szerelem épített

„A kövek beszélnek” – Ez a felirat fogad a vár főbejáratánál kőből kirakva. Nem véletlenül, ugyanis aki itt jár, érezheti a vár mondanivalóját, történetét.

 

 

Bory Jenő azon ritka művészek közé tartozik, aki még életében képes volt megépíteni saját emlékművét, múzeumát. Emléke a művészi álmokat, a munkát és a szerelmet testesíti meg.

 

Negyven év nyarán keresztül épült a vár, Bory Jenő sokszor saját kezűleg rakta össze az építőelemeket.

 

Története több mint száz évre nyúlik vissza. 1912-ben vásárolt egy kis présházat a Székesfehérvár mellett található Mária-völgyben.

 

 

1923-ban kezdett neki a vár építésének, mindezt tervek nélkül, a saját elképzelései szerint.

 

Fő mozgatórugója a szerelem, és a munka iránti szeretet volt. Maga a hely hatott rá a legnagyobb inspirációként, főként maga építette a falakat, csak pár munkás segített neki.

hirdetes

 

A vár magassága 30 méter, hét toronyból áll, illetve 30 helység található benne.

 

 

 

 

hirdetes

Építőanyagként egy akkoriban még újnak számító anyagot vetett be, ez a beton volt. Az ajtó, az ablakkeretek, a lépcsők, kerti kutak és néhány szobor illetve dombormű is ebből az anyagból készült.

 

Imádott festőművész felesége munkái is ebben a várban kaptak helyet. Komócsin Ilona művészi alkotásai díszítik az egész épületet.

 

A falakat mozaikok és üvegfestmények díszítik. A híres Százoszlopos udvar körfolyosóján a magyar történelem nagy alakjai sorakoznak.

 

Az épületet komoly sérülések érték a második világháború idején, amit Bory Jenő a várban vészelt át.

 

A tornyokat lebombázták, a szobrokat is lelőtték, a képeket széthasították. Élete utolsó éveiben a károk helyreállításával foglalkozott.

 

A várban hunyt el, itt vettek tőle végső búcsút.

 

Érdekessége a várnak, hogy szerepel a Guinness-rekordok könyvében is, mint a világ legnagyobb építménye, amit egy ember saját maga épített a két kezével.

 

A család azóta is gondját viseli a várnak.

 

 

 

 

A cikk folytatódik a következő oldalon..

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

kreatív utazás

Szótár

Balanszkormány

A balanszkormányon a kormány forgástengelye nem a kormánylap belépőélén, hanem hátrább... Tovább

Romantikus étterem

A romantikus éttermek szerte a világon a párok kedvenc helyei. Mint minden országban, nálunk... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes