A szerelem építette vár

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A vár, amit a szerelem alkotott

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A vár, amit a szerelem alkotott


2015/05/19
KBE

Székesfehérváron található az az építmény, amit Bory Jenő negyven éven át készített. Ihletője a szerelem volt, amit imádott felesége iránt érzett. Ismerd meg te is, a Bory-várat. 

A vár, amit a szerelem épített

„A kövek beszélnek” – Ez a felirat fogad a vár főbejáratánál kőből kirakva. Nem véletlenül, ugyanis aki itt jár, érezheti a vár mondanivalóját, történetét.

 

 

Bory Jenő azon ritka művészek közé tartozik, aki még életében képes volt megépíteni saját emlékművét, múzeumát. Emléke a művészi álmokat, a munkát és a szerelmet testesíti meg.

 

Negyven év nyarán keresztül épült a vár, Bory Jenő sokszor saját kezűleg rakta össze az építőelemeket.

 

Története több mint száz évre nyúlik vissza. 1912-ben vásárolt egy kis présházat a Székesfehérvár mellett található Mária-völgyben.

 

 

1923-ban kezdett neki a vár építésének, mindezt tervek nélkül, a saját elképzelései szerint.

 

Fő mozgatórugója a szerelem, és a munka iránti szeretet volt. Maga a hely hatott rá a legnagyobb inspirációként, főként maga építette a falakat, csak pár munkás segített neki.

 

A vár magassága 30 méter, hét toronyból áll, illetve 30 helység található benne.

 

 

 

 

Építőanyagként egy akkoriban még újnak számító anyagot vetett be, ez a beton volt. Az ajtó, az ablakkeretek, a lépcsők, kerti kutak és néhány szobor illetve dombormű is ebből az anyagból készült.

 

Imádott festőművész felesége munkái is ebben a várban kaptak helyet. Komócsin Ilona művészi alkotásai díszítik az egész épületet.

 

A falakat mozaikok és üvegfestmények díszítik. A híres Százoszlopos udvar körfolyosóján a magyar történelem nagy alakjai sorakoznak.

 

Az épületet komoly sérülések érték a második világháború idején, amit Bory Jenő a várban vészelt át.

 

A tornyokat lebombázták, a szobrokat is lelőtték, a képeket széthasították. Élete utolsó éveiben a károk helyreállításával foglalkozott.

 

A várban hunyt el, itt vettek tőle végső búcsút.

 

Érdekessége a várnak, hogy szerepel a Guinness-rekordok könyvében is, mint a világ legnagyobb építménye, amit egy ember saját maga épített a két kezével.

 

A család azóta is gondját viseli a várnak.

 

 

 

 

A cikk folytatódik a következő oldalon..


kreatív utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kielwasser

Kielwasser - farvíz

Farkiképzés

A hajók farának kiképzése elsősorban a vízvonalak záródása és a hajó megfelelő...

Dirk

A dirk meghatározását lásd a pihentető szótárszónál.

Salona 37

Salona 37 vitorlás hajó bemutatás A Salona 37 vitorlás hajó követi az előző modellek...

Algagátló festék

Különleges, a hajó vízvonal alatti részeire való festék, mely megakadályozza a vízi...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.