notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a Balaton erődjét, a Szigligeti várat!

hirdetes

A Balaton legszebb erődje, a Szigligeti vár

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A vár a Balaton egyik vulkanikus kúpján fekszik, és a környék legszebbike, a leggyönyörűbb panorámával. Ismerd meg te is a Szigligeti várat! 
 

Szigligeti vár, amely a Balaton legszebb erődje!
Balatoni szállást keresel? Akkor itt az alkalom, hogy megismerd a legjobb, legkomfortosabb, legolcsóbb szállást, ami ráadásul az északi part legjobb helyén van, és rengeteg kirándulóhely könnyen elérhető innen! Partközeli szállás egy csendes környezetben! Kattints ide és tudd meg, hol van! 

 

 

A vár első két része a palotaszárny, valamint az azt körülvevő kőfalak voltak, melyeket 1260-52 között építtettek a pannonhalmi bencés szerzetesrend tagjai.

 

IV. Béla királyunknak annyira elnyerte tetszését, hogy addig-addig ügyeskedett, amíg végül egy cserét nyélbe ütve az övé nem lett, a várfelügyelet pedig a Móriczhidai család kezébe került.  

 

 


1441-ben került Némai Kolos Jeromoshoz I. Ulászló által, és 1445-ben már az újlakiak kezébe került, és ez így is maradt 1521-ig. 1531-ben Török Bálint kapott adománylevelet a várra, így kiadta a parancsot az ostromra, és Martonfalvy Imre deák volt a csapat élén.

hirdetes

 

Sziklaágyúi a felső várral szemben lettek felállítva, és ezt meglátva az őrség azonnal meg is hátrált. Imre ezután kibővítette a várat, és erről az 1531-40-es időszakban írt naplója nyújt tanúbizonyságot. 

 

Amikor a török rohamoan elkezdett előrenyomulni a Dunántúl felé, a Szigligeti vár is gyorsan végvárrendszerré lett. Mikor a Lengyel nmesi család kezén volt az erőd, az akkor leghíresebb várkapitány, Magyar Bálint parancsának kellett eleget tennie a vár összes lakójának.

 


Mivel távol esett a számottevő hadjáratok útvonalától, a 16. században már elavultnak minősült, így állapota folyamatosan romlott, és a korszerűsítő újítások sem lettek elvégezve rajta. 

 

 

Szigligeti vár, amely a Balaton legszebb erődje!

Korabeli írásos emlékeink mutatják, hogy a somogy partján uralkodó török nép sokszor jött át ide evezős hajókkal hogy a keresztény falvakat kirabolja, s a mai Óvár ezek védelmének érdekében épült meg, így a nászádosok figyelhették falai közül a hajókat. 

hirdetes

 

Szigliget végét azonban, mint sok más korabeli, hegytetőn lévő erődét is villámcsapás okozta, a toronyban raktározott puskapor felrobbant, így a vár épületei a tűz maralékává váltak. 

 


Harcászati jelentősége 1702-ben veszett el, miután a török kiűzése megtörtént, s I. Lipót, akárcsak az összes vár nagy részét, ezt is romba döntötte, a Rákóczi szabadságharc idejére teljesen használhatatlanná vált.

 

 

Köveit a környéken élők elhordták, hogy épületeket emelhessenek belőle, a falvak megerősítésére az 1913-1966-ig terjedő időszakban került sor. 

 

Ma már évente több ezren látogatják, fontos turisztikai központ, nem véletlen, hiszen csodálatos kilátás nyílik számunkra a Balatonra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Bókony

A bókony jelentése hajóborda. Tovább

Félszem

A félszem, vagy másik nevén sekli a vitorláshajón igen változatos szerepet tölt be. Ezek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 160

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek utazás