Ismerd meg a Balaton erődjét, a Szigligeti várat!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Balaton legszebb erődje, a Szigligeti vár

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Balaton legszebb erődje, a Szigligeti vár


2016/03/22

A vár a Balaton egyik vulkanikus kúpján fekszik, és a környék legszebbike, a leggyönyörűbb panorámával. Ismerd meg te is a Szigligeti várat! 
 

Szigligeti vár, amely a Balaton legszebb erődje!

Balatoni szállást keresel? Akkor itt az alkalom, hogy megismerd a legjobb, legkomfortosabb, legolcsóbb szállást, ami ráadásul az északi part legjobb helyén van, és rengeteg kirándulóhely könnyen elérhető innen! Partközeli szállás egy csendes környezetben! Kattints ide és tudd meg, hol van! 

 

 

A vár első két része a palotaszárny, valamint az azt körülvevő kőfalak voltak, melyeket 1260-52 között építtettek a pannonhalmi bencés szerzetesrend tagjai.

 

IV. Béla királyunknak annyira elnyerte tetszését, hogy addig-addig ügyeskedett, amíg végül egy cserét nyélbe ütve az övé nem lett, a várfelügyelet pedig a Móriczhidai család kezébe került.  

 

 


1441-ben került Némai Kolos Jeromoshoz I. Ulászló által, és 1445-ben már az újlakiak kezébe került, és ez így is maradt 1521-ig. 1531-ben Török Bálint kapott adománylevelet a várra, így kiadta a parancsot az ostromra, és Martonfalvy Imre deák volt a csapat élén.

 

Sziklaágyúi a felső várral szemben lettek felállítva, és ezt meglátva az őrség azonnal meg is hátrált. Imre ezután kibővítette a várat, és erről az 1531-40-es időszakban írt naplója nyújt tanúbizonyságot. 

 

Amikor a török rohamoan elkezdett előrenyomulni a Dunántúl felé, a Szigligeti vár is gyorsan végvárrendszerré lett. Mikor a Lengyel nmesi család kezén volt az erőd, az akkor leghíresebb várkapitány, Magyar Bálint parancsának kellett eleget tennie a vár összes lakójának.

 


Mivel távol esett a számottevő hadjáratok útvonalától, a 16. században már elavultnak minősült, így állapota folyamatosan romlott, és a korszerűsítő újítások sem lettek elvégezve rajta. 

 

 

Szigligeti vár, amely a Balaton legszebb erődje!

Korabeli írásos emlékeink mutatják, hogy a somogy partján uralkodó török nép sokszor jött át ide evezős hajókkal hogy a keresztény falvakat kirabolja, s a mai Óvár ezek védelmének érdekében épült meg, így a nászádosok figyelhették falai közül a hajókat. 

 

Szigliget végét azonban, mint sok más korabeli, hegytetőn lévő erődét is villámcsapás okozta, a toronyban raktározott puskapor felrobbant, így a vár épületei a tűz maralékává váltak. 

 


Harcászati jelentősége 1702-ben veszett el, miután a török kiűzése megtörtént, s I. Lipót, akárcsak az összes vár nagy részét, ezt is romba döntötte, a Rákóczi szabadságharc idejére teljesen használhatatlanná vált.

 

 

Köveit a környéken élők elhordták, hogy épületeket emelhessenek belőle, a falvak megerősítésére az 1913-1966-ig terjedő időszakban került sor. 

 

Ma már évente több ezren látogatják, fontos turisztikai központ, nem véletlen, hiszen csodálatos kilátás nyílik számunkra a Balatonra.


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Halfej

Halfej: a nagyvitorla felsõ sarkába préselt fémlemez.

Ahoi

Az ahoi egy régi hajós üdvözlés. pl: Nemere, ahoi!

Fűke 32

Fűke 32 vitorlás hajó gyártói leírása Fűke Yacht Kft. saját fejlesztésű hajója a...

Route du Rhum

Route du Rhum vitorlás verseny történet A Route du Rhum egy transzatlanti, egykezes...

Csonkarudas vitorlázat, gaffos vitorla

Kezdetben nem tudtak elég magas árbocot készíteni, ezért felhúztak rá egy villás rudat,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.