Ismerd meg a Balaton erődjét, a Szigligeti várat!

hirdetes

A Balaton legszebb erődje, a Szigligeti vár

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A vár a Balaton egyik vulkanikus kúpján fekszik, és a környék legszebbike, a leggyönyörűbb panorámával. Ismerd meg te is a Szigligeti várat! 
 

Szigligeti vár, amely a Balaton legszebb erődje!
Balatoni szállást keresel? Akkor itt az alkalom, hogy megismerd a legjobb, legkomfortosabb, legolcsóbb szállást, ami ráadásul az északi part legjobb helyén van, és rengeteg kirándulóhely könnyen elérhető innen! Partközeli szállás egy csendes környezetben! Kattints ide és tudd meg, hol van! 

 

 

A vár első két része a palotaszárny, valamint az azt körülvevő kőfalak voltak, melyeket 1260-52 között építtettek a pannonhalmi bencés szerzetesrend tagjai.

 

IV. Béla királyunknak annyira elnyerte tetszését, hogy addig-addig ügyeskedett, amíg végül egy cserét nyélbe ütve az övé nem lett, a várfelügyelet pedig a Móriczhidai család kezébe került.  

hirdetes

 

 


1441-ben került Némai Kolos Jeromoshoz I. Ulászló által, és 1445-ben már az újlakiak kezébe került, és ez így is maradt 1521-ig. 1531-ben Török Bálint kapott adománylevelet a várra, így kiadta a parancsot az ostromra, és Martonfalvy Imre deák volt a csapat élén.

hirdetes

 

Sziklaágyúi a felső várral szemben lettek felállítva, és ezt meglátva az őrség azonnal meg is hátrált. Imre ezután kibővítette a várat, és erről az 1531-40-es időszakban írt naplója nyújt tanúbizonyságot. 

 

Amikor a török rohamoan elkezdett előrenyomulni a Dunántúl felé, a Szigligeti vár is gyorsan végvárrendszerré lett. Mikor a Lengyel nmesi család kezén volt az erőd, az akkor leghíresebb várkapitány, Magyar Bálint parancsának kellett eleget tennie a vár összes lakójának.

 


Mivel távol esett a számottevő hadjáratok útvonalától, a 16. században már elavultnak minősült, így állapota folyamatosan romlott, és a korszerűsítő újítások sem lettek elvégezve rajta. 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek utazás

Szótár

Munkapad

A munkapad egy sín, melyre a nagyvitorla alsó behúzócsigáját szerelik (=leitvágni). Tovább

Kipufogófüst színe

A kipufogófüst színe számos hibára utalhat egy autó esetében. Éppen ezért, ha az autód... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.