Szilícium-völgy: ahol az életünket alakítják

hirdetes

Szilícium-völgy: ahol az életünket alakítják

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nálunk Magyarországon viszonylag keveset tudunk a Szilícium-völgyről, árnyaltan fogalmazva felületes a tudásunk róla. Szóval: mi is ez a nekünk oly’ rejtélyes hely? Kicsit körbejárjuk ezt a témát ebben a cikkben.

 

 

Az itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannak

Az informatikai technológia fellegvára. Itt gyártották először a szilícium alapú chipeket. Ezek nélkül a világ ma nem tartana azon a technikai fejlődéi szinten, mint ahol tart. Itt gyártják a manapság világszerte elterjedt és használt személyi számítógépeket és innen indult el az egyik legnagyobb mobilgyártó vállalat nemrég elhunyt alapítójának a pályafutása is. A világ mai számítástechnikájának nagy döntő része itt kerül legyártásra. Úgy kell ezt az egész helyet elképzelni, mint az eleinte csak Amerika, később meg már a világ legokosabb helyét. Mint ha itt lenne az emberiség agya. A legjobb tudósok, mérnökök, gazdasági szakemberek dolgoznak ott, ahol egyébként több mint 200 000 ember dolgozik nap mint nap.

hirdetes

 

 

Ne hagyja ki a galériánkat se, amiben a világ vezető cégeinek a központjait mutatjuk be:

 

Néhány céget említve az itteni vállalok közül: Apple, Facebook, Yahoo, eBay,  Google…

  Ebben a térségben található az egyik leghíresebb egyetem a világon, a Stanford. Mondani se kell, hogy rengeteg Nobel-díjas tudós került ki innen.

Igazi kis sikertörténetek születtek itt. Persze nagy munka is volt bennük. Bill Hawlett és David Packard 1938-ban kezdte el munkásságát, első megbízóik között volt az akkor még jelentéktelen Disney stúdió. Ma már az ismert HP cég sokkal több mint 50 milliárd dolláros forgalommal bír. Több ország GDP-je nem fogható ehhez az összeghez.

A Völgy következő lépcsőfokának a Faircihild létrejötte számított. Szövevényes úton, egyesek (mindenki?) szerint árulás útján létrejött cégnek köszönhetjük az integrált áramkört, amely nélkül manapság nem tartanánk ott, ahol. 8 tudós hozta létre ezt a céget, akik más-más szakterületen voltak a legjobbak. Ezért aztán teljesen ésszerű módon újabb cégek kezdtek kinőni eme vállalatóriásból. Ma már több száz cég ősének lehet a Fairchildet nevezni. Leghíresebb ezek közül az Intel volt. Ők gyártották kezdetben az IBM PC processzorokat is.

Steve Jobs és Steven Wozniak is innen kezdte el. Ők az Apple cég alapítói. Kezdetben nekik is rengeteg buktató volt a karrierjükben, de a végeredményt ma már táblagépek és okosmobilok forradalmán keresztül mindenki ismerheti. Jobs nemrég elhunyt sajnos, a két alapító vitája folytán az utolsó években már nem beszéltek egymással.Larry Ellison a Völgy 2. leggazdagabb embere az Oracle szoftvergyártó cég tulajdonosa. Bár folyamatosan adj el busás haszon reményében a cég részvényeit, még mindig az egy-negyed tulajdonrésszel bír. Ő a hely playboya, 3 feleség, több költséges hobbi és irigyelt pozíció tulajdonosa. Saját szórakozása végett, szinte a semmiből futtatott föl ez átlagos tenisztornából, a világ 5. legnagyobb versenyévé Az Indian Wells-i mestervesenyt, stadionokat és hatalmas pénzdíjat biztosítva a Kaliforniai sivatagban.

A 80-as, 90-es években is folytatódott a manapság is tartó trend, ami a sikertörténeteket illeti. Létrejött a leghíresebb operációs rendszer, a legismertebb internetes ismerkedős oldal, a legnagyobb netes vásárlást biztosító oldal és még ki tudja mennyi kevésbé ismert, de a mai élethez nélkülözhetetlen adó vállalat.

Mondani szokták fejlesztésekkel kapcsolatban, hogy a „jövő itt épül”. Az viszont biztos, hogy az ahhoz tartozó technikát meg a Szilícium-Völgyben találják ki. 

Az itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannak
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Pádli

  Egytollú, rövid evező. Tovább

Csomó, Knots

A csomó, vagy knots a sebesség mértékegysége, 1 tengeri mérföld/óra, azaz 1,85 km/óra. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 248

Átlagos értékelés: 5.0