notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szilícium-völgy: ahol az életünket alakítják

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Szilícium-völgy: ahol az életünket alakítják

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Szilícium-völgy: ahol az életünket alakítják


2014/02/23
Tóth Pál

Nálunk Magyarországon viszonylag keveset tudunk a Szilícium-völgyről, árnyaltan fogalmazva felületes a tudásunk róla. Szóval: mi is ez a nekünk oly’ rejtélyes hely? Kicsit körbejárjuk ezt a témát ebben a cikkben.

 

 

Az itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannak

Az informatikai technológia fellegvára. Itt gyártották először a szilícium alapú chipeket. Ezek nélkül a világ ma nem tartana azon a technikai fejlődéi szinten, mint ahol tart. Itt gyártják a manapság világszerte elterjedt és használt személyi számítógépeket és innen indult el az egyik legnagyobb mobilgyártó vállalat nemrég elhunyt alapítójának a pályafutása is. A világ mai számítástechnikájának nagy döntő része itt kerül legyártásra. Úgy kell ezt az egész helyet elképzelni, mint az eleinte csak Amerika, később meg már a világ legokosabb helyét. Mint ha itt lenne az emberiség agya. A legjobb tudósok, mérnökök, gazdasági szakemberek dolgoznak ott, ahol egyébként több mint 200 000 ember dolgozik nap mint nap.

 

 

Ne hagyja ki a galériánkat se, amiben a világ vezető cégeinek a központjait mutatjuk be:

 
Néhány céget említve az itteni vállalok közül: Apple, Facebook, Yahoo, eBay,  Google…

  Ebben a térségben található az egyik leghíresebb egyetem a világon, a Stanford. Mondani se kell, hogy rengeteg Nobel-díjas tudós került ki innen.

Igazi kis sikertörténetek születtek itt. Persze nagy munka is volt bennük. Bill Hawlett és David Packard 1938-ban kezdte el munkásságát, első megbízóik között volt az akkor még jelentéktelen Disney stúdió. Ma már az ismert HP cég sokkal több mint 50 milliárd dolláros forgalommal bír. Több ország GDP-je nem fogható ehhez az összeghez.

A Völgy következő lépcsőfokának a Faircihild létrejötte számított. Szövevényes úton, egyesek (mindenki?) szerint árulás útján létrejött cégnek köszönhetjük az integrált áramkört, amely nélkül manapság nem tartanánk ott, ahol. 8 tudós hozta létre ezt a céget, akik más-más szakterületen voltak a legjobbak. Ezért aztán teljesen ésszerű módon újabb cégek kezdtek kinőni eme vállalatóriásból. Ma már több száz cég ősének lehet a Fairchildet nevezni. Leghíresebb ezek közül az Intel volt. Ők gyártották kezdetben az IBM PC processzorokat is.

Steve Jobs és Steven Wozniak is innen kezdte el. Ők az Apple cég alapítói. Kezdetben nekik is rengeteg buktató volt a karrierjükben, de a végeredményt ma már táblagépek és okosmobilok forradalmán keresztül mindenki ismerheti. Jobs nemrég elhunyt sajnos, a két alapító vitája folytán az utolsó években már nem beszéltek egymással.Larry Ellison a Völgy 2. leggazdagabb embere az Oracle szoftvergyártó cég tulajdonosa. Bár folyamatosan adj el busás haszon reményében a cég részvényeit, még mindig az egy-negyed tulajdonrésszel bír. Ő a hely playboya, 3 feleség, több költséges hobbi és irigyelt pozíció tulajdonosa. Saját szórakozása végett, szinte a semmiből futtatott föl ez átlagos tenisztornából, a világ 5. legnagyobb versenyévé Az Indian Wells-i mestervesenyt, stadionokat és hatalmas pénzdíjat biztosítva a Kaliforniai sivatagban.

A 80-as, 90-es években is folytatódott a manapság is tartó trend, ami a sikertörténeteket illeti. Létrejött a leghíresebb operációs rendszer, a legismertebb internetes ismerkedős oldal, a legnagyobb netes vásárlást biztosító oldal és még ki tudja mennyi kevésbé ismert, de a mai élethez nélkülözhetetlen adó vállalat.

Mondani szokták fejlesztésekkel kapcsolatban, hogy a „jövő itt épül”. Az viszont biztos, hogy az ahhoz tartozó technikát meg a Szilícium-Völgyben találják ki. 

Az itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannakAz itteni vezető vállalatok a világon is nagy befolyással vannak

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Nut

 Az árbocon és a bummon lévő horony, vájat, csatorna neve, amibe a vitorlát húzzuk bele.

Legénybúcsú helyszín Budapest

Íme, egy méltán híres legénybúcsú helyszín Budapesten!. Természetesen a...

Havaria

Havaria: erõsszeles, kicsi orrvitorla Jobbcsapás - a hajó jobbcsapáson halad, ha a vitorlába...

Balatonboglár Hajóállomás

A kikötőt 1890-ben helyezték üzembe. Tájolása: NY. A személyhajók a kikötőmedence...

Rendezvényterem

A tökéletes rendezvényterem megválasztása nagyon fontos minden egyes rendezvény esetén....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.