A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai


2014/11/04
VZs

Szinte minden népnek megvannak a saját hagyományai a Szilveszter megünneplésére: az Újév első napjára, illetve az Óév búcsúztatására.Egy valami azonban minden országra igaz: az ünnep célja, hogy egészséget és gazdagságot hozzon az Újévre!

A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

Az év utolsó napja, Szent Szilveszter pápa ünnepe, ezért este hálaadást tartanak a templomokban. A népi kalendárium szerint az év utolsó és az első napja szorosan összefügg, ezért hagyományai, hiedelmei gyakran teljesen azonosak. Az újévi szokások célja, hogy biztosítsa az eljövendő évre az emberek egészségét, a bő termést, és a szerencsét.
 

Magyarországon az év első napján lencsét szokás enni, hogy sok pénz érkezzen a házhoz. Ehhez kapcsolódott még az is, hogy az éjféli óraütések után néhány szem lencsét tettek zsebre. Az újévi malac is az asztalra kerülhetett, hiszen a falatozók szerencséjét előtúrta a földből, de aki szárnyast evett ezen a napon, annak oda lett a sikere a következő esztendőre, hiszen például a csirke hátrafelé kapar, így visszakaparja azt, s nem előre.

 

Ha Te is szeretnél megkóstolni egy igazi szilveszteri menüt, ami biztosan meghozza a szerencsédet, akkor azt hiszem, megtaláltam a legmegfelelőbb helyet! 

 

A Dunyha Étteremben három féle 5 fogásos menüből választhatsz az év utolsó estéjén, melyekben megtalálod a bőrös malackarajt, a grillezett lazac steak-et, a libamájkrémet, és a cukkini krémlevest egyaránt. 

Éjfél után jöhet a korhely leves, a lencse és a virsli is! 

Ezen kívül welcome drinkkel, és fenséges desszertekkel várnak, s a zene és tánc koronázza meg az estét, ahol a tombolán próbára teheted az Óéved utolsó szerencséjét is! :) 

 

Így vigad hát a magyar Szilveszterkor! Lássuk, mit tesznek a többiek...

 

A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

Az Egyesült Királyságban és Írországban fontos hagyománya van a fagyöngynek is Szilveszter napján, mellyel anno a rossz szellemeket ijesztették el a háztól, a lányok pedig párnájuk alá tették, hogy álmukban meglássák jövendőbelijüket.
Az angolok az év első napján meglátogatják szeretteiket és ismerőseiket, hogy személyesen kívánjanak egészséget, gazdagságot az új évre.

 

Olaszországban például hagyománya van Újévkor a régi, megunt, rossz dolgoktól való megszabadulásnak, s ezért ilyenkor hullanak az ablakból kifelé a régi elektronikai tárgyak, bútordarabok és más kacatok. Általában hangos „vigyázat” kiáltások közepette történik mindez.
 

Svédországban még az új év megkezdése előtt saját készítésű gyertyákat kell egymásnak adni, mert az a fényt, az örömöt és a vidámságot szimbolizálja.


Németországban az újévi szokások legtöbbje az evéshez kapcsolódik. Az év első napján a legtöbb háztartásban sertés ételek kerülnek az asztalra, mert ez a gazdagságot és boldogságot szimbolizálja. A Rajna vidékén fogyasztanak egyedül szárnyasételt, libasültet, így kívánva boldog esztendőt egymásnak. Az édességnek is mondanivalója van ilyenkor: a marcipánmalac, a gyümölcskenyér és az újévi kalács, melybe pénzérmét sütöttek, egytől-egyig egészségben gazdag évet ígérnek.

 

Legyen a Te újéved is egészségben, örömben, szeretettben gazdag, s sikerrel legyen övezve! :)


ünnepKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Algagátló festék

Különleges, a hajó vízvonal alatti részeire való festék, mely megakadályozza a vízi...

Gitana 11

Gitana 11 vitorlás hajó leírás történet A hajót 2001-ben építették, akkor még...

Esküvőhelyszín Budapest

A nagy napra megtalálni a megfelelő helyszínt nem egyszerű, hiszen rengeteg szempontot...

Clemm

A Clemm jelentése kötélszorító.

J24

J24 vitorlás hajó történet Az amerikai Rod Johnson, sok siker sztorihozhoz hasonlóan, a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.