notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai


2014/11/04
VZs

Szinte minden népnek megvannak a saját hagyományai a Szilveszter megünneplésére: az Újév első napjára, illetve az Óév búcsúztatására.Egy valami azonban minden országra igaz: az ünnep célja, hogy egészséget és gazdagságot hozzon az Újévre!

A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

Az év utolsó napja, Szent Szilveszter pápa ünnepe, ezért este hálaadást tartanak a templomokban. A népi kalendárium szerint az év utolsó és az első napja szorosan összefügg, ezért hagyományai, hiedelmei gyakran teljesen azonosak. Az újévi szokások célja, hogy biztosítsa az eljövendő évre az emberek egészségét, a bő termést, és a szerencsét.
 

Magyarországon az év első napján lencsét szokás enni, hogy sok pénz érkezzen a házhoz. Ehhez kapcsolódott még az is, hogy az éjféli óraütések után néhány szem lencsét tettek zsebre. Az újévi malac is az asztalra kerülhetett, hiszen a falatozók szerencséjét előtúrta a földből, de aki szárnyast evett ezen a napon, annak oda lett a sikere a következő esztendőre, hiszen például a csirke hátrafelé kapar, így visszakaparja azt, s nem előre.

 

Ha Te is szeretnél megkóstolni egy igazi szilveszteri menüt, ami biztosan meghozza a szerencsédet, akkor azt hiszem, megtaláltam a legmegfelelőbb helyet! 

 

A Dunyha Étteremben három féle 5 fogásos menüből választhatsz az év utolsó estéjén, melyekben megtalálod a bőrös malackarajt, a grillezett lazac steak-et, a libamájkrémet, és a cukkini krémlevest egyaránt. 

Éjfél után jöhet a korhely leves, a lencse és a virsli is! 

Ezen kívül welcome drinkkel, és fenséges desszertekkel várnak, s a zene és tánc koronázza meg az estét, ahol a tombolán próbára teheted az Óéved utolsó szerencséjét is! :) 

 

Így vigad hát a magyar Szilveszterkor! Lássuk, mit tesznek a többiek...

 

A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

Az Egyesült Királyságban és Írországban fontos hagyománya van a fagyöngynek is Szilveszter napján, mellyel anno a rossz szellemeket ijesztették el a háztól, a lányok pedig párnájuk alá tették, hogy álmukban meglássák jövendőbelijüket.
Az angolok az év első napján meglátogatják szeretteiket és ismerőseiket, hogy személyesen kívánjanak egészséget, gazdagságot az új évre.

 

Olaszországban például hagyománya van Újévkor a régi, megunt, rossz dolgoktól való megszabadulásnak, s ezért ilyenkor hullanak az ablakból kifelé a régi elektronikai tárgyak, bútordarabok és más kacatok. Általában hangos „vigyázat” kiáltások közepette történik mindez.
 

Svédországban még az új év megkezdése előtt saját készítésű gyertyákat kell egymásnak adni, mert az a fényt, az örömöt és a vidámságot szimbolizálja.


Németországban az újévi szokások legtöbbje az evéshez kapcsolódik. Az év első napján a legtöbb háztartásban sertés ételek kerülnek az asztalra, mert ez a gazdagságot és boldogságot szimbolizálja. A Rajna vidékén fogyasztanak egyedül szárnyasételt, libasültet, így kívánva boldog esztendőt egymásnak. Az édességnek is mondanivalója van ilyenkor: a marcipánmalac, a gyümölcskenyér és az újévi kalács, melybe pénzérmét sütöttek, egytől-egyig egészségben gazdag évet ígérnek.

 

Legyen a Te újéved is egészségben, örömben, szeretettben gazdag, s sikerrel legyen övezve! :)


ünnepKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

470

470 vitorlás hajó története Francia tervezésű olimpiai osztály, Montrealban szerepelt...

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.

Panorámás ingatlan

Egy panorámás ingatlan remek lehetőséget biztosít, ha lakásvásárláson gondolkozol, hiszen a...

Ágy

Ágy

Izobárok

Izobárok: Az időjárási térképeken az azonos légnyomású pontokat összekötő vonalak.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!