A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

hirdetes

A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

VZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Szinte minden népnek megvannak a saját hagyományai a Szilveszter megünneplésére: az Újév első napjára, illetve az Óév búcsúztatására.Egy valami azonban minden országra igaz: az ünnep célja, hogy egészséget és gazdagságot hozzon az Újévre!

A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

Az év utolsó napja, Szent Szilveszter pápa ünnepe, ezért este hálaadást tartanak a templomokban. A népi kalendárium szerint az év utolsó és az első napja szorosan összefügg, ezért hagyományai, hiedelmei gyakran teljesen azonosak. Az újévi szokások célja, hogy biztosítsa az eljövendő évre az emberek egészségét, a bő termést, és a szerencsét.
 

Magyarországon az év első napján lencsét szokás enni, hogy sok pénz érkezzen a házhoz. Ehhez kapcsolódott még az is, hogy az éjféli óraütések után néhány szem lencsét tettek zsebre. Az újévi malac is az asztalra kerülhetett, hiszen a falatozók szerencséjét előtúrta a földből, de aki szárnyast evett ezen a napon, annak oda lett a sikere a következő esztendőre, hiszen például a csirke hátrafelé kapar, így visszakaparja azt, s nem előre.

 

Ha Te is szeretnél megkóstolni egy igazi szilveszteri menüt, ami biztosan meghozza a szerencsédet, akkor azt hiszem, megtaláltam a legmegfelelőbb helyet! 

 

A Dunyha Étteremben három féle 5 fogásos menüből választhatsz az év utolsó estéjén, melyekben megtalálod a bőrös malackarajt, a grillezett lazac steak-et, a libamájkrémet, és a cukkini krémlevest egyaránt. 

hirdetes

Éjfél után jöhet a korhely leves, a lencse és a virsli is! 

Ezen kívül welcome drinkkel, és fenséges desszertekkel várnak, s a zene és tánc koronázza meg az estét, ahol a tombolán próbára teheted az Óéved utolsó szerencséjét is! :) 

 

Így vigad hát a magyar Szilveszterkor! Lássuk, mit tesznek a többiek...

 

hirdetes
A Szilveszter és az Újév első napjának hagyományai

Az Egyesült Királyságban és Írországban fontos hagyománya van a fagyöngynek is Szilveszter napján, mellyel anno a rossz szellemeket ijesztették el a háztól, a lányok pedig párnájuk alá tették, hogy álmukban meglássák jövendőbelijüket.
Az angolok az év első napján meglátogatják szeretteiket és ismerőseiket, hogy személyesen kívánjanak egészséget, gazdagságot az új évre.

 

Olaszországban például hagyománya van Újévkor a régi, megunt, rossz dolgoktól való megszabadulásnak, s ezért ilyenkor hullanak az ablakból kifelé a régi elektronikai tárgyak, bútordarabok és más kacatok. Általában hangos „vigyázat” kiáltások közepette történik mindez.
 

Svédországban még az új év megkezdése előtt saját készítésű gyertyákat kell egymásnak adni, mert az a fényt, az örömöt és a vidámságot szimbolizálja.


Németországban az újévi szokások legtöbbje az evéshez kapcsolódik. Az év első napján a legtöbb háztartásban sertés ételek kerülnek az asztalra, mert ez a gazdagságot és boldogságot szimbolizálja. A Rajna vidékén fogyasztanak egyedül szárnyasételt, libasültet, így kívánva boldog esztendőt egymásnak. Az édességnek is mondanivalója van ilyenkor: a marcipánmalac, a gyümölcskenyér és az újévi kalács, melybe pénzérmét sütöttek, egytől-egyig egészségben gazdag évet ígérnek.

 

Legyen a Te újéved is egészségben, örömben, szeretettben gazdag, s sikerrel legyen övezve! :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Siófok óriáskerékkel ünnepel! Ezt érdemes tudnod az 50 éves városról!

2018-06-30

Siófok óriáskerékkel ünnepel! Ezt érdemes tudnod az 50 éves városról!

2018-ban 50. évfordulóját ünnepli várossá válásának Siófok. Ezen alkalomra egy igazán szórakoztató, hatalmas látnivalóval készültek a látogatók számára! Ezzel az építménnyel szemünk elé tárják Siófok gyönyörű panorámáját, ami nem más, mint egy Óriáskerék! Ha kíváncsi vagy erre az újdonságra olvasd el cikkünket!

Szavazz kedvenc előadóidra! Íme a 3. Petőfi Zenei Díj jelöltjei és a szavazás menete!

2018-07-02

Szavazz kedvenc előadóidra! Íme a 3. Petőfi Zenei Díj jelöltjei és a...

2018-ban újra elnyerhető a Petőfi Zenei Díj, melynek átadó gáláját idén új helyszínen, új fesztiválon rendeznek meg! Az elismerést olyan hazai előadók kaphatják meg, akik kiemelkedő hatással bírnak a magyar könnyűzenei életre. Szavazz kedvenceidre! Olvasd el cikkünket, melyben összegyűjtöttünk minden fontos információt a 3. Petőfi Zenei Díjról!

A 2018-as Race to Alaska (R2AK) döntő pillanata

2018-07-04

A 2018-as Race to Alaska (R2AK) döntő pillanata

2018. június 24-én lelkes szurkolók tömege gyűlt össze az alaszkai Ketchikan városában, hogy figyelemmel kísérjék a Race to Alaska (R2AK) első befutóit. Az Alaskan Fish House tulajdonosa szintén túlórázott, hiszen a záróra után is nyitvatartott kapuit a verseny érdekében! Cikkünkben a Federal’s Team Sail Like a Girl csapatról írtunk!

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

2018-07-25

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

A céges rendezvényszervezés nagy falat lehet egy kezdő számára, főleg ha nem is a rendezvényszervezés a szakterülete! A teher megkönnyítése érdekében cikkünkben összegyűjtöttünk 3 és 1 bónusz tippet igazán kezdő rendezvényszervezőknek, amelyek betartásával elkerülheted a kalamajkát!

hirdetes
Közösség

Szótár

Melges 24

Melges 24 vitorlás hajó történet,bemutatás,leírás 1992-ben Buddy Melges megnyerte az... Tovább

Futtatás

Futtatásnak nevezzük ha széllel szembeni haladáskor, ha a hajó és a vitorlázat által... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 237

Átlagos értékelés: 4.7

ünnep