Szinyei Merse Pál és a Balaton: Szinyei Merse Pál, a festő aki imádta a Balaton színeit, de nem szerette a Badacsonyt

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Szinyei Merse Pál, nagyszerű festőnk az egyetlen, aki, nem szerette a Badacsony látképét

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Szinyei Merse Pál, nagyszerű festőnk az egyetlen, aki, nem szerette a Badacsony látképét


2020/10/01
VN

A Balatonhoz mindenkinek van valamilyen története. Én már teljesen természetesnek veszem, ha egy-egy legendás alakról, híres emberről, korszakalkotó zseniről kiderül, hogy van valami, ami a Balatonhoz köti. Sorolhatnám a különböző korok nagyjait, akik mind, mind rajongtak a Balatonért. Szinyei Merse Pál festőművésznek is van egy-két dolga, ami a Balatonhoz köti, ha nem is feltétlen a magyar tenger által érzett szeretet.

Szinyei Merse Pál festő a Balatonon

Szinyei Merse Pál

Szinyei Merse Pál festőművész, országgyűlési politikus. Neve remélem mindenkinek ismerősen cseng. Olyan nagyszerű festmények megalkotója -ha csak a legismertebb képeit kell kiemelnünk- mint a Lilaruhás nő, a Majális, vagy a Szerelmespár, amikkel egészen biztos vagyok, hogy mindenki találkozott már, legalább képeken, ha nem is a Nemzeti Galériában. Na ez a Szinyei Merse Pál töltött egy kis időt a Balaton partján, egészen pontosan egy Fonyódi Villában a világháború alatt, és természetesen a Balatont is megörökítette műalkotásain. 

 

Szinyei Merse Pál a Balatonon

Természetesen mindenki kíváncsi lett gondolom, hogy hogyan teltek Szinyei Merse Pál napjai a Balatonon, mit csinált, hogyan élt, miket alkotott. Viszont az a szomorú hírem van ezzel kapcsolatban, hogy sajnos sok információ nem áll a rendelkezésünkre, csupán néhány barát, családtag elbeszéléseiből tudhatunk meg pár részletet, azonban ezek a részletek igen érdekesek. Itt töltött időszaka alatt a festő már 71 éves volt, vele tartott lánya, és két fiú unokája, akiknek felügyeletére festőnövendéke volt megbízva. A festő nehezen vette rá magát az alkotásra, és ami azt illeti, volt is egy két dolog, ami különösen zavarta itt. De hogy pontosan mik voltak ezek, azokra csak a következő oldalon fog fény derülni. lapozz a folytatáshoz!
 


Balaton érdekesség kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Cleat

Ugyanaz a jelentése, mint a Clemmnek: kötélszorító.

Üzleti vacsora Budapesten

Üzleti vacsora Budapesten, nem mindennapi környezetben? A Zsidai csoport éttermeiben megtalálod...

Sholtz 34+2

Scholtz 34+2 lábas túra jacht   Széles fedélzet, extra méretű cockpit, 2...

Kiülés

Erős szélben a jollék megdőlnek és mivel nincs tőkesúlyuk, nekünk kell stabilizálni. Ezt...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.