Egy amerikai milliárdos vette meg a világ legdrágább szobrát

hirdetes

A világ legdrágább szobrát Steven Cohen amerikai milliárdos vette meg

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Alberto Giacometti A mutató ember című alkotása a világ legdrágább szobra, amit egy ameikai milliárdos vett meg.

Szobor

New York, 2015. június 9., kedd (MTI) - A világ legdrágábban elkelt szobrát, Alberto Giacometti A mutató ember (L'Homme au doigt) című alkotását Steven Cohen amerikai milliárdos befektető és műgyűjtő vette meg májusban a Christie's aukcióján.

A kilétét most felfedő licitáló 141,3 millió dollárt (39 milliárd forint) fizetett a szoborért, melyet a svájci művész 1947-ben készített - írta a The Daily Mail.
A sovány, kinyújtott karú férfit ábrázoló életnagyságú szobor Cohen növekvő Giacometti-gyűjteményét gyarapítja. Tavaly novemberben az 58 éves milliárdos 101 millió dollár adott a művész A szekér című szobráért a Sotheby's árverésén.
Bár a vevő az anonimitást választotta, a New York Postnak több forrás is megerősítette, Steven Cohen adta a rekordnagyságú összeget A mutató emberért.

Szobor

Az amerikai milliárdost tartják a világ egyik legsikeresebb fedezetialap-menedzserének. Cége, az SAC Capital ellen nyomozás folyt 2012-ben, és bár számos alkalmazottját elítélték, Cohen ellen nem emeltek vádat. A céget a botrány miatt 2014-ben bezárták, azóta a befektető másikat alapított.
A vállalkozó az utóbbi időben óriási összegeket fektet műkincsekbe, ma Amerika egyik legjelentősebb kollekciójának tulajdonosa, ennek értékét egymilliárd dollárnál is többre becsülik.
A Connecticut állambeli Greenwichben magánmúzeumot épít műkincseinek, melyek között Claude Monet, Edvard Munch, Jasper Johns, Jeff Moons, Francis Bacon, Andy Warhol és Damien Hirst alkotásai is megtalálhatók.
A legnagyobb összeget mégsem a világ legdrágább szobráért adta ki a Cohen. Picasso Az álom című festményéért 155 millió dollárt fizetett az előző tulajdonosnak, Steve Wynn Las Vegas-i kaszinókirálynak 2012-ben.
A Forbes üzleti magazin szerint Cohen, egy manhattani szabó fia tőzsdei karrierjét 7000 dollárral kezdte, melyet iskolai tandíjára kapott.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 249

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek