notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legszokatlanabb időjárási jelenségek a világon

hirdetes

A legszokatlanabb időjárási jelenségek

Gyuris Lilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az időjárás lehet jó vagy rossz, de az anomáliák mindig elkápráztatnak minket. Úgy gondoltuk, összegyűjtjük a legszokatlanabb természeti jelenségeket, amik előfordultak már valaha a világon és nagyon ritkák.

Időjárási jelenségek

Braynikl (a halál ujja)

 

Azt már megszokhattuk, hogy jégcsapok lógnak a tetőről. Ugyanakkor az Északi-sarkon különleges jégcsapok lógnak a víz alatt és ez halálos veszélyt jelent az óceán fenekén lakóknak. Ez a jelenséget 30 évvel ezelőtt fedezték fel, viszont lefotózni nehéz volt, így az első fénykép és videó 2011-ben készült róla, amelyet a BBC csatorna csapata készített.
A tudomány könnyen megmagyarázza ezeknek a különleges jégcsapoknak a képződését. A sós víz másképp fagy meg, tehát fagyott állapotban a jégcsap kiterjedése nem növekszik. A jéghegyek telis tele vannak apró csatornákkal, amelyben sós víz található. Az Északi-sarkon a felületi hőmérséklet általában -20°C körül van, míg a vízé jóval magasabb, mintegy -2°C. A jéghegyekben található kis járatokból a meleg víz hatására a sós víz az óceánba folyik és mivel ez jóval hidegebb, jégcsapokat alkot.
Amikor a halál ujja eléri az óceán fenekét, nem áll meg, tehát tovább terjed. 15 perc alatt akár több méteres területet elboríthat a jég és elpusztítja az összes organizmust, amely az óceán fenekén él. Ezek végzetes jégcsapok, innen kapták a halál ujja elnevezést is.

Időjárási jelenségek

A Catatumbo villámok természetesnek számítanak az észak-nyugati Venezuelában, ahol egy folyó ömlik a Maracaibo tóba. Az összefolyásnál évente 200 napon vihar tör ki, ahol folyamatos villámok érik a földet és a vizet van, amikor 10 órán keresztül is.
Ez az a pont, ahol a meleg és nedves légtömegek találkoznak a Karibi-térség hideg levegőjével, ami az Andokból jön le és ez okozza az örvények kialakulását. Az itt található mocsaras területek metánt bocsátanak ki, ez javítja a felhő elektromos vezetőképességét.
A venezuelai kormány szeretné, ha a területet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánítaná. Úgy tartják, hogy ez a legnagyobb természetes ózon generátor.

 

Időjárási jelenségek

A fehér szivárvány is egy optikai jelenség a légkörben, hasonló ahhoz, ami a jól ismert szivárvány felett látható sokszor. Azonban ez egy semleges színű szivárvány, amit nem lehet látni, ha esik az eső és köd van. A ködös szivárvány kialakulásához szigorú feltételeknek kell teljesülnie. Vízcseppek, amelyek a ködben képződnek és egy bizonyos méret, körülbelül 0,02 mm. Azután mivel a fényhullámok elhajlanak az útjukban lévő akadályok miatt, majd ezek egyesülnek és így alkotnak egy fehér színű szivárványt.

 

Időjárási jelenségek

Ez szintén egy diffrakciós jelenség, azaz a fényhullámok elhajlanak az útjukban lévő felhők vagy ködcseppek miatt. Ez az időjárási jelenség csak akkor látható, ha a fényforrás a néző mögött van, és a fény visszaverődik a felhőről közvetlenül a nézőre. A glória a hegyekben látható, mint saját sziluett, vagy repülés közben, amikor a repülőgép árnyéka látható egy felhőn.

 

Időjárási jelenségek

Ezt a jelenséget sokkal könnyebb elképzelni, mint a valóságban látni. Szükséges hozzá néhány tényező: a teliholdnak alacsonyan kell lennie, sötétnek kell lennie az égnek, kell egy bő vizű, magas vízesés is, amelyet a hold szemből világít meg.
A hold szivárványt szabad szemmel fehérnek látjuk. A tény az, hogy még a legjobb körülmények között is a fényerő igen alacsony és így is csak fehérnek láthatjuk. Viszont egy modern fényképezőgéppel, amelynek hosszú a zárideje és ez lehetővé teszi, hogy 15-30 másodperc alatt elég fény gyűljön össze, így szivárványszínben fog pompázni, de csak fényképeken

 

Időjárási jelenségek

A tenger az egész világon tud habot produkálni, de ez leggyakrabban a déli féltekén fordul elő. Néhány perc alatt a hab eltakarhatja akár a házakat is a part mentén. A habzás a felhalmozódott algák és a víz sótartalma miatt jön létre, de sokszor a hulladékok is szerepet játszanak benne. Az erős áramlatok és a széllökések a vízből habot csinálnak, amit a partra hány ki a tenger.

 

Időjárási jelenségek

A reggeli glória egy igen ritka meteorológiai jelenség, más néven „vihar gallér”, amely kialakulhat egy közeledő hidegfront határán. A meleg, nedves levegő megemelkedik, a hideg levegő pedig beáramlik és hirtelen lehűti az egész levegőt, így a felhő csíkokban alakul ki.

 

Időjárási jelenségek

A villámokat a Földről mi is láthatjuk, azonban a fenti viharfelhőkben kialakul egy nagy teljesítményű villanás, amely csak az űrben látható. Ezeket három csoportba sorolják, a piros sprite, a kék sugarak és az elfek. Az alakjuk és a színük attól függ, hogy a robbanás milyen magasságban fordul elő.
Ellentétben a villámokkal, ezek kitörések jellemzően markáns, piros vagy kék színűek és az úgynevezett fedéltől számítva a távolságuk és az átmérőjük akár 100 km-esek is lehetnek. Ezt a jelenséget még nem sokan vizsgálták, mivel a Földön csak annyi látható belőle, hogy piros kis villámok villognak egy bizonyos magasságban.

 

Időjárási jelenségek

Rengeteg fajta felhőt ismerünk, amelyek meghatározott alakúak és különböző okok miatt alakulnak ki. Furcsa és szokatlan jelenségnek számít vymyaobraznye, más néven a csöves felhő. Ezek hasonlítanak egy hatalmas tömb csőhöz, amely végén labdák találhatóak. Több árnyalatúak lehetnek, fehértől egészen a kékes szürkéig. A színe a felhő vastagságától függ.
Hogyan alakulnak ki? Általában a felhők sima felületűek. A meleg, nedves levegő lehűl és vízcseppekbe kondenzálódik. Ez akkor fordul elő, ha egy meghatározott hőmérsékletű területre érkezik a felhő és csökkenti ezt a hőmérsékletet a légkörben a magasság miatt. A cseppek ekkor megnőnek és egy átláthatatlan felhőt alkotnak.
Ez azonban csak különleges feltételek mellett alakul ki (nedves levegő az alsó légkörben, száraz levegő a felsőben). A felhőben zsebek keletkeznek, amelyek tele vannak vízcseppekkel vagy jégkristályokkal és ezek alatt szó szerint belesüllyed a felhő a friss levegőbe. A turbulens légmozgás azt jelzi, hogy a szomszédságában egy hatalmas vihart okozó felhő van.

 

Időjárási jelenségek

Ez a természeti jelenség rendkívül ritkán, és bizonyos környezeti feltételek mellett alakul ki (hőmérséklet, levegőáramlás). Ez akkor fordul elő, amikor az emelkedő levegő kölcsönhatásba lép a földön lévő tűzzel. Ilyenkor egy függőleges örvénytűz keletkezik a levegőben.

 

Időjárási jelenségek

Ez úgy néz ki, mint egy tornádó, ami vízből van és általában felhő alatt és a víz felett alakulnak ki. Szó szerint úgy tűnhet, mintha a víz kiszívná a viharfelhőből a cseppeket. Igazából ezek a felhőben található örvénynek köszönhetően alakulnak ki.

 

Időjárási jelenségek

Ehhez a vulkáni tevékenységhez egy nagyon „termékeny” talaj szükséges és ez több szempontból is szükséges. Vulkánkitöréskor a kilökődő nagy mennyiségű vulkáni por és gáz létrehoz egy sűrű „patakot”, amely részecskékkel töltött. Ez elektrosztatikus ionizációt okoz, és ennek következtében nagyon erős és nagyon gyakori a villámlás.
Kétféle villám keletkezik benne: egy, ami a kráterből lő kifelé, a másik pedig a vulkáni hamuban. A folyamat azonban sok összetevőtől függ, mint például hőmérséklet, a kitörés tengerszint feletti magassága, a por és annak összetétele.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Reacher

Reacher: Könnyű anyagból szabott, nagy, háromszögletű vitorla, éles, félszeles menetekre. Tovább

Bal csapás

A hajó balcsapáson halad, ha a vitorlába "balról csap" bele a szél. Versenyben a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 186

Átlagos értékelés: 4.9

utazás