notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legszokatlanabb időjárási jelenségek a világon

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A legszokatlanabb időjárási jelenségek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A legszokatlanabb időjárási jelenségek


2014/01/23
Gyuris Lilla

Az időjárás lehet jó vagy rossz, de az anomáliák mindig elkápráztatnak minket. Úgy gondoltuk, összegyűjtjük a legszokatlanabb természeti jelenségeket, amik előfordultak már valaha a világon és nagyon ritkák.

Időjárási jelenségek
Braynikl (a halál ujja)

 

Azt már megszokhattuk, hogy jégcsapok lógnak a tetőről. Ugyanakkor az Északi-sarkon különleges jégcsapok lógnak a víz alatt és ez halálos veszélyt jelent az óceán fenekén lakóknak. Ez a jelenséget 30 évvel ezelőtt fedezték fel, viszont lefotózni nehéz volt, így az első fénykép és videó 2011-ben készült róla, amelyet a BBC csatorna csapata készített.
A tudomány könnyen megmagyarázza ezeknek a különleges jégcsapoknak a képződését. A sós víz másképp fagy meg, tehát fagyott állapotban a jégcsap kiterjedése nem növekszik. A jéghegyek telis tele vannak apró csatornákkal, amelyben sós víz található. Az Északi-sarkon a felületi hőmérséklet általában -20°C körül van, míg a vízé jóval magasabb, mintegy -2°C. A jéghegyekben található kis járatokból a meleg víz hatására a sós víz az óceánba folyik és mivel ez jóval hidegebb, jégcsapokat alkot.
Amikor a halál ujja eléri az óceán fenekét, nem áll meg, tehát tovább terjed. 15 perc alatt akár több méteres területet elboríthat a jég és elpusztítja az összes organizmust, amely az óceán fenekén él. Ezek végzetes jégcsapok, innen kapták a halál ujja elnevezést is.

Időjárási jelenségek

A Catatumbo villámok természetesnek számítanak az észak-nyugati Venezuelában, ahol egy folyó ömlik a Maracaibo tóba. Az összefolyásnál évente 200 napon vihar tör ki, ahol folyamatos villámok érik a földet és a vizet van, amikor 10 órán keresztül is.
Ez az a pont, ahol a meleg és nedves légtömegek találkoznak a Karibi-térség hideg levegőjével, ami az Andokból jön le és ez okozza az örvények kialakulását. Az itt található mocsaras területek metánt bocsátanak ki, ez javítja a felhő elektromos vezetőképességét.
A venezuelai kormány szeretné, ha a területet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánítaná. Úgy tartják, hogy ez a legnagyobb természetes ózon generátor.

 

Időjárási jelenségek

A fehér szivárvány is egy optikai jelenség a légkörben, hasonló ahhoz, ami a jól ismert szivárvány felett látható sokszor. Azonban ez egy semleges színű szivárvány, amit nem lehet látni, ha esik az eső és köd van. A ködös szivárvány kialakulásához szigorú feltételeknek kell teljesülnie. Vízcseppek, amelyek a ködben képződnek és egy bizonyos méret, körülbelül 0,02 mm. Azután mivel a fényhullámok elhajlanak az útjukban lévő akadályok miatt, majd ezek egyesülnek és így alkotnak egy fehér színű szivárványt.

 

Időjárási jelenségek

Ez szintén egy diffrakciós jelenség, azaz a fényhullámok elhajlanak az útjukban lévő felhők vagy ködcseppek miatt. Ez az időjárási jelenség csak akkor látható, ha a fényforrás a néző mögött van, és a fény visszaverődik a felhőről közvetlenül a nézőre. A glória a hegyekben látható, mint saját sziluett, vagy repülés közben, amikor a repülőgép árnyéka látható egy felhőn.

 

Időjárási jelenségek

Ezt a jelenséget sokkal könnyebb elképzelni, mint a valóságban látni. Szükséges hozzá néhány tényező: a teliholdnak alacsonyan kell lennie, sötétnek kell lennie az égnek, kell egy bő vizű, magas vízesés is, amelyet a hold szemből világít meg.
A hold szivárványt szabad szemmel fehérnek látjuk. A tény az, hogy még a legjobb körülmények között is a fényerő igen alacsony és így is csak fehérnek láthatjuk. Viszont egy modern fényképezőgéppel, amelynek hosszú a zárideje és ez lehetővé teszi, hogy 15-30 másodperc alatt elég fény gyűljön össze, így szivárványszínben fog pompázni, de csak fényképeken

 

Időjárási jelenségek

A tenger az egész világon tud habot produkálni, de ez leggyakrabban a déli féltekén fordul elő. Néhány perc alatt a hab eltakarhatja akár a házakat is a part mentén. A habzás a felhalmozódott algák és a víz sótartalma miatt jön létre, de sokszor a hulladékok is szerepet játszanak benne. Az erős áramlatok és a széllökések a vízből habot csinálnak, amit a partra hány ki a tenger.

 

Időjárási jelenségek

A reggeli glória egy igen ritka meteorológiai jelenség, más néven „vihar gallér”, amely kialakulhat egy közeledő hidegfront határán. A meleg, nedves levegő megemelkedik, a hideg levegő pedig beáramlik és hirtelen lehűti az egész levegőt, így a felhő csíkokban alakul ki.

 

Időjárási jelenségek

A villámokat a Földről mi is láthatjuk, azonban a fenti viharfelhőkben kialakul egy nagy teljesítményű villanás, amely csak az űrben látható. Ezeket három csoportba sorolják, a piros sprite, a kék sugarak és az elfek. Az alakjuk és a színük attól függ, hogy a robbanás milyen magasságban fordul elő.
Ellentétben a villámokkal, ezek kitörések jellemzően markáns, piros vagy kék színűek és az úgynevezett fedéltől számítva a távolságuk és az átmérőjük akár 100 km-esek is lehetnek. Ezt a jelenséget még nem sokan vizsgálták, mivel a Földön csak annyi látható belőle, hogy piros kis villámok villognak egy bizonyos magasságban.

 

Időjárási jelenségek

Rengeteg fajta felhőt ismerünk, amelyek meghatározott alakúak és különböző okok miatt alakulnak ki. Furcsa és szokatlan jelenségnek számít vymyaobraznye, más néven a csöves felhő. Ezek hasonlítanak egy hatalmas tömb csőhöz, amely végén labdák találhatóak. Több árnyalatúak lehetnek, fehértől egészen a kékes szürkéig. A színe a felhő vastagságától függ.
Hogyan alakulnak ki? Általában a felhők sima felületűek. A meleg, nedves levegő lehűl és vízcseppekbe kondenzálódik. Ez akkor fordul elő, ha egy meghatározott hőmérsékletű területre érkezik a felhő és csökkenti ezt a hőmérsékletet a légkörben a magasság miatt. A cseppek ekkor megnőnek és egy átláthatatlan felhőt alkotnak.
Ez azonban csak különleges feltételek mellett alakul ki (nedves levegő az alsó légkörben, száraz levegő a felsőben). A felhőben zsebek keletkeznek, amelyek tele vannak vízcseppekkel vagy jégkristályokkal és ezek alatt szó szerint belesüllyed a felhő a friss levegőbe. A turbulens légmozgás azt jelzi, hogy a szomszédságában egy hatalmas vihart okozó felhő van.

 

Időjárási jelenségek

Ez a természeti jelenség rendkívül ritkán, és bizonyos környezeti feltételek mellett alakul ki (hőmérséklet, levegőáramlás). Ez akkor fordul elő, amikor az emelkedő levegő kölcsönhatásba lép a földön lévő tűzzel. Ilyenkor egy függőleges örvénytűz keletkezik a levegőben.

 

Időjárási jelenségek

Ez úgy néz ki, mint egy tornádó, ami vízből van és általában felhő alatt és a víz felett alakulnak ki. Szó szerint úgy tűnhet, mintha a víz kiszívná a viharfelhőből a cseppeket. Igazából ezek a felhőben található örvénynek köszönhetően alakulnak ki.

 

Időjárási jelenségek

Ehhez a vulkáni tevékenységhez egy nagyon „termékeny” talaj szükséges és ez több szempontból is szükséges. Vulkánkitöréskor a kilökődő nagy mennyiségű vulkáni por és gáz létrehoz egy sűrű „patakot”, amely részecskékkel töltött. Ez elektrosztatikus ionizációt okoz, és ennek következtében nagyon erős és nagyon gyakori a villámlás.
Kétféle villám keletkezik benne: egy, ami a kráterből lő kifelé, a másik pedig a vulkáni hamuban. A folyamat azonban sok összetevőtől függ, mint például hőmérséklet, a kitörés tengerszint feletti magassága, a por és annak összetétele.

 utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Havaria

Havaria: erõsszeles, kicsi orrvitorla Jobbcsapás - a hajó jobbcsapáson halad, ha a vitorlába...

kávézó

Mindenkinek mást jelent a tökéletes kávézó. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a jó...

Romantikus étterem a Városligetben

Romantikus étterem a Városligetben? Bemutatjuk a legjobbat! Egy igazán csodálatos környezetben...

Bója

A bója a mederfenéken rögzített úszóképes jelzőeszköz.

Özni

 Kötélvezetõ karika.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.