Mi jut eszedbe a Szovjetunióról? A Szovjetunió emlékei

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Mi jut eszedbe a Szovjetunióról? A Szovjetunió emlékei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mi jut eszedbe a Szovjetunióról? A Szovjetunió emlékei


2023/10/16

A Szovjetunió a XX. század egyik meghatározó hatalma volt, és 69 éves fennállása során végérvényesen belevéste magát a világ történelmébe. Cikkünk azonban igyekszik messze elkerülni mindenféle politikai elfogultságot, és inkább néhány olyan érdekességet gyűjtöttünk ma össze, amelyek egy egészen más szemszögből mutatják be a valaha létezett egyik leghatalmasabb állam világát.

Mi jut eszedbe a Szovjetunióról? A Szovjetunió emlékei

Bármilyen sorrend és minden további nélkül íme néhány érdekes emlék a Szovjetunióból.

 

Megérkezés a Szovejtunióba

A Szovjetunióba érkezőket (különösen azokat, akik repülővel utaztak) egy egészen különös hangulat fogadta. Ebben fontos szerepük volt többek között az útleveleket ellenőrző állomási dolgozóknak is, akik unott arccal olvasgatták a hivatalos dokumentumokat a kis bódéjukban. Mindez egyértelműen jelezte a nyugatról érkezők számára, hogy egy nagyon veszélyes vonalat léptek át, ami a hidegháború két szuperhatalmát választotta el egymástól.

 

Papírcigaretták

A szovjet reptereknek volt egy jellegzetes szaga, amit főleg a kartonpapíros cigarettáknak köszönhettek. Jobb híján mindenki ezeket szívta, habár nem sokan kedvelték őket, és rögtön át is vették a helyüket a nyugati termékek, miután a kereskedelem megindult a Szovjetunió felszámolását követően.

 

A feketepiac

A Szovjetunió gazdasága bőven hagyott kívánnivalót maga után, így nem csoda, hogy az ott élők nagy becsben tartották a nyugati termékeket. A Finnországból érkező látogatók például egy egész hétvégét átmulatozhattak Szentpéterváron, ha eladtak 1-2 darab farmernadrágot a helyieknek. Zajlott tehát a kereskedelem a Szovjetunió és a nyugati államok között, csak éppen nem a legtörvényesebb módon.

Azok a szovjet autók

A Szovjetunió autói Magyarországon is jelen voltak, és néhány helyen, főleg vidéken még ma is láthatunk például Ladákat (még ha a Zil és a Volga már javarészt el is tűntek az utakról).

 

Moszkva óriásmedencéje

Moszkva óriásmedencéjének meglehetősen különös története van. A hatalmas verem eredetileg a világ legmagasabb épületének szánt „Szovjetek palotája” alapjaiként lett kiásva, azonban a Szovjetunió széthullása után feltöltötték, és végül a Megváltó Krisztus-székesegyház kapott helyet rajta.

 

A Beriozka boltok

A Beriozka (magyarul „Nyírfácska”) boltok olyan üzletek voltak, ahová csak a módosabb oroszok, illetve a külföldről érkezők térhettek be. Míg a hétköznapi üzletek hétköznapi kínálattal várták a vásárlókat, a Beriozkákban luxuscikkek, édességek és VHS kazetták voltak kaphatók.

 

Vlagyimir Szemjonovics Viszockij

Vlagyimir Viszockij egy híres szovjet színész és zenész volt, aki mindössze 42 évet kapott az életből, azonban munkássága a kalózok másolta kazetták népszerűségének köszönhetően még 1980-as halála után is fennmaradt.

 

Szocialista realista regények

Bárkinek bármi is a véleménye a Szovjetunióról, kétségtelen, hogy temérdek orosz művészt és lehengerlő alkotást köszönhetünk a XX. századnak, különösen a regényírók köreiből.

 

Csináld magad megoldások

Tekintve hogy a boltok nem voltak fele válogatott termékekkel, a szovjet nép kénytelen volt leleményességére támaszkodni, ha szeretett volna valamit megoldani vagy megszerezni otthonába magának. Jó példák ezekre a villákból hajlított TV-antennák, a cipősarokból faragott káddugók, vagy az ásóként újrahasznosított közúti táblák.

 

Lapozz a következő oldalra, most jönnek az igazán meglepő tények!


érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Wellness hotel a Bükkben

Csodás wellness hotel a Bükkben Érdemes útra kelni vidékről is, ha hazánk természeti...

Húsvéti nyúl

A Húsvéti nyúl A húsvéti nyúl, vagy húsvéti nyuszi, nyuszi a húsvét ünnephez...

Unterlieck

Az unterlieck a nagyvitorla (Gross) alsó éle.

Belső hely

Belső hely – versenyben a pályajel kerülésekor a külsõ hajó köteles helyet adni a...

Flokko

A flokko egy könnyű széljelzó szalag.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.