Mi jut eszedbe a Szovjetunióról? A Szovjetunió emlékei

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Mi jut eszedbe a Szovjetunióról? A Szovjetunió emlékei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mi jut eszedbe a Szovjetunióról? A Szovjetunió emlékei


2021/01/03
Máté Balázs, online marketing tanácsadó
Mi jut eszedbe a Szovjetunióról? A Szovjetunió emlékei
Mi jut eszedbe a Szovjetunióról? A Szovjetunió emlékei

Videojátékok

Bizony, a Szovjetuniónak is megvoltak a saját videojátékai. Tény, hogy többségük a háborúról és a jéghokiról szólt, és nem éppen sorolhattuk volna őket az igényesebb alkotások közé, de kétségtelen, hogy volt egy sajátos bájuk. Moszkva és Szentpétervár játékmúzeumaiban azonban a mai napig találkozhatunk velük.

Átszellemült külföldiek

Egészen a Szovjetunió széthullásáig, az állam területén több helyen is összefuthatott az ember olyan külföldiekkel, akik szentül hitték, hogy – minden bizonyíték ellenére – egy munkásparadicsomban járnak.

 

Propaganda poszterek

A Szovjetunió sajátos látványvilágából hiányoztak a kapitalizmusra jellemző reklámok és hirdetések. Ezek helyén hatalmas poszterek díszelegtek, amelyekről Marx, Engels és Lenin figyelte az orosz népet. Más propagandaanyagok a szovjet hadsereg sikereit ünnepelték, vagy az éppen aktuális 5 éves tervre buzdították a népet.

 

Kitűzők

A Szovjetunióban hatalmas kultusza volt a kitűzőknek, és sok még a szomszédos kommunista államokba (lásd: Magyarország) is eljutott ezek közül. Sokak nagyszülei talán még a mai napig őrzik ezeket egy eldugott kis dobozban a padláson, vagy valamelyik fiók mélyén.

 

Grúz ételek

A Szovjetunió sosem a gasztronómiájáról volt híres, és az oda érkező külföldieket gyakran fogadták egyszerű fogások és kérdéses eredetű húsok. Volt azonban egy fény az éjszakában, méghozzá azok a grúz éttermek, amelyek bőséges és ízletes kínálattal (sajtok, borok, stb.) várták a vendégeket.

 

Egyenruhák

A katonai egyenruhák mindenütt jelen voltak, folyamatosan emlékeztetve ezzel mind a helyieket, mind pedig a külföldről érkezőket arra, hogy itt bizony vasszigor uralkodik.

 

A dezsurnaják

A legtöbb szovjet szállodában volt egy, vagy több (akár szintenként is) úgynevezett „dezsurnaja”. Ezt a pozíciót mindig egy idős nőre bízták, akinek az volt a feladata, hogy figyelje a vendégeket, fenntartsa a rendet, és tőle lehetett szappant, WC-papírt és egyéb fogyócikkeket kérni, ha épp elfogyott a szobában, illetve ő intézte a nemzetközi telefonhívásokat is. Ezek az idős hölgyek eleinte mindig hideg szigorral fogadták az ismeretleneket, de aztán, mintha átkapcsolták volna őket vendégszerető üzemmódra, hirtelen sokkal barátságosabban viselkedtek az emberrel.

Szamizdatok

A szamizdatok („saját kiadású” kötetek) azok a betiltott kiadványok és egyéb művek voltak, amelyeket az emberek saját kezűleg másoltak és terjesztettek a könyveket titokban kedvelők köreiben. Ironikus, hogy a Szovjetunióban milyen sok legendás szerző alkotott, az állam mégis sokak munkáját próbálta elnyomni maga alatt. Szerencsére a szamizdatoknak köszönhetően ezek többsége megmenekült.

 

A fiatal úttörők

A vörös kendős, fehér felsős gyerekek voltak a Szovjetunió fiatal úttörői (habár ez a mozgalom Magyarországon is jelen volt). A fiatalok itt találkozhattak először a szovjet ideológiával, és olyan példamutató gyerekekkel ismerkedhettek meg, mint Pavel Trofimovics Morozov, akit szülei azért öltek meg, mert a fiú bejelentette őket a titkos rendőrségnek.

 

A biztonsági övek kultúrája

Amikor valaki beült egy szovjet taxiba, és reflexből nyúlt a biztonsági övért, a sofőr jelezte, hogy nem lesz rá szükség. A biztonsági öv becsatolása szimbolikus volt a szovjet sofőrök szemében, ugyanis ezzel az utas azt jelezte, hogy nem bízik a volán mögött ülő személy képességeiben. Szerencsére ez a felfogás már a múlté.

 

A kapitalizmus árnyoldaláról szóló hegyi beszédek

A Szovjetuniót átjárta az eszme, miszerint a kapitalista nyugatban szenvednek a dolgozók, és az egyenlőtlenség, illetve a rasszizmus uralkodik az emberek és a gazdaság felett. Sokan szentül hitték, hogy a kommunista, vagy épp szocialista rendszer győzedelmeskedik majd, és a mai napig is sokan vannak (nem csak a volt szovjet területeken), akik ezt az eszmét éltetik.

 

Éjszakai vonatjáratok

Az éjszakai vonatokon utazó külföldiek egy nagyon intim bepillantást nyerhettek a szovjet nép életébe, akik teljesen hétköznapi emberekként teázgattak, beszélgettek, vagy szundítottak, miközben célállomásuk irányába robogtak.


érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Génua

A génua az árboc vonalától hátrébb nyúló, nagyméretű orrvitorla.

720

720o büntetés jár a vitorlás verseny közben elkövetett nagyobb szabálytalanságokért....

Balatonakarattya kikötője

A II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesület kikötője a Balaton Keleti medencéjének keleti...

Rolex Miami OCR

Rolex Miami OCR vitorlás verseny Ezt a vitorlás versenyt az egyik legnagyobb és...

Nautic 311 vitorlás hajó

A Nautic 311 cruiser/ racer a sportos vitorlázást preferálja. A család legkisebb tagja, ezzel...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.