notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Élménybeszámoló - Szubjektívan Erdélyről II.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Szubjektívan Erdélyről 2. rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Szubjektívan Erdélyről 2. rész


2014/01/26
Tóth Pál

Az első cikk után vegyes kritikákat kapott, hogy egy kicsit negatív hangvételűre sikerült Erdélyről tett élménybeszámolónk. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy az akkori közállapotok tényleg ilyen siralmas képet mutattak. Csak reménykedni tudok abban, hogy azóta a helyzet pozitív irányba változott. És most lássuk a további fejleményeket!

Erdély
A harmadik napon -kipihenve az előző esti szabadban sütögetést és mulatozást- ismét nekilódultunk és a közeli Tusnádfürdő felé vettük az irányt. Hihetetlen szép tájak között haladtunk el, már-már az osztrák Alpokat idézték a tájak. Az elkpésztő meredekségű domboldalak közepén legelésző tehenek nyújtotta látványtól kezdve, a tükör tiszta hegyi patakok csobogása az elképesztően friss levegőn át, addig általunk alig tapasztalt élményekhez jutottunk.

 
A cikk első részét itt találod! 
Erdély

Tusnádfürdő nem egy nagy metropolisz, persze a környezet gyönyörű, a magyarok kedvesek, a kürtős kalács finom. Közte és Csíkszereda közt elterült vagy 10 igen hosszú falu, az út azonban így is változatos.

Erdély

Úti célunk a Szent Anna-tó volt. Kis tanakodás után úgy döntöttünk, hogy a távot gyalog fogjuk megtenni. Ez persze hosszabbra sikeredett mint ha autóval a rövidebb úton megyünk, de ha már Erdélyben voltunk, és erdők vesznek körül mindenfelé, akkor miért ne túrázzunk egy nagyot?

Erdély

Persze közben jöttek a poénkodások a medvékről és láttunk is fákban medvelenyomatokat, azért közben nem voltunk olyan nagy veszélyben. Meredek emelkedőn kaptattunk fel vagy 2 és fél órát, de végül a látvány,  ami a Szent Anna-tónál minket fogadott, kárpótlást jelentett.

Erdély

A tó átlátszó, a környezet gyönyörű, a szívünk meg nagyon fájt, hogy ez se az országunké. Megpihentünk egy fél órácskát a templom melletti színpadon, ami a metsző hideg ellenére nagyon jól esett, majd indultunk visszafelé, hiszen este meccsre mentünk.

Erdély

Délután 4 óra felé érkeztünk vissza Szeredába, ott tartottunk egy kis városnézést, és nevettünk azon, hogy 5 óra parkolás átszámítva 100 Ft-ba kerül. Nem ehhez szoktunk itthon, na! Sétálgattunk az egyébként hangulatos belvárosban, majd megnéztük a hazai szurkolótáborban a helyi HSC hoki csapat aktuális meccsét a Miskolci csapat ellen. A helyi közönség nagyon jó fej volt, óriási poénok repkedtek, azóta is nagyon jókat nevetünk ezeken. A miskolciaknál jobban csak a román játékvezetői hármast utálták, akik elindították a meccset, miközben a szurkolók a székely himnuszt énekelték. Eme bátor cselekedet óriási füttykoncertet eredményezett. A meccset végül a miskolciak nyerték meg, bár a végeredményre már nem emlékszem.

Erdély

Este 9 óra körül értünk haza, ahol is a házigazdák megvendégeltek minket, megkínáltak a saját borukból, persze mi se maradtunk adósak a jó magyar pálinkával viszonoztuk a kedvességüket. Örültek is neki nagyon!

Erdély

Következő nap megint nekiindultunk. Az napra egy nagyobb túrát szerveztünk be a Gyilkos-tóhoz és Békás-szoroshoz. Döbbenetes látvány fogadott minket, mind a két történelmi magyar helyen. A tóból még mindenhol kilátszanak a rég kivágott fatörzsek, vize pedig bár apad sajnos évről évre, de átlátszóan tiszta. A Békás szoros meg maga a csoda. Az a hely tipikusan ahova nem egyszer, de tízszer éri meg kimenni. 2-300 méter mély völgyben autóztunk, sőt egyszer találkoztunk egy tehéncsordával is, amelyeket „természetesen” az autók között tereltek. Nagyon mókás volt. Utána elmentünk még a Békási víztározóhoz. Oda sajnos elég csúnya tájon át vezetett az út, viszont az a monumentális látvány, az a gyönyörű kőhíd, minden vesződést, „túlélt” vihart megért. Visszafelé még megálltunk a szorosnál egy kicsit hallgatózni, mondani sem kell, hogy az állandó robaj hátborzongató élményt nyújt. Én személy szerint még soha ilyet nem tapasztaltam. Egyszerűen fejthetetlen!

Erdély Erdély Erdély Erdély Erdély Erdély Erdély


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fartőke

A fartőke a fából készült hajóknál a gerinc folytatása a fartükör síkjáig. Nagyobb...

Bókony

A bókony jelentése hajóborda.

Árboccsúcs

Az árboccsúcs az árboc felső vége, mely speciális fémveret segítségével lehetővé...

Niederholer

Niederholer - a spinnaker bumot lefeszítõ kötél

reffelés

A hajó folyamatosan jobban dől az optimális szögnél, célszerű reffelni azaz a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.