notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szubjektívan Erdélyről - Élménybeszámoló

hirdetes

Szubjektívan Erdélyről 3. rész

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A háromrészes Erdélyi cikksorozat utolsó része következik. Ebben a részben ellátogatunk az 1000 éves magyar határhoz, a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyhoz, illetve a hazaútról is említek egy-két szót.Sok dolog megfogott engem Erdélyben, én magam is azt hittem, hogy a Békás-szoros béli élmény felülmúlhatatlan. Egészen a következő napig éltem ebben a hitben, amikor is ellátogattunk Gyergyószárhegyre. Ez azonban délután történt, előtte azonban volt egy szintén fantasztikus délelőtt!

Erdélyi élmények

 

Vannak Erdélyben kihagyhatatlan színhelyek, amiket egy odalátogató magyar embernek meg kell látogatni. Ezek közé tartozik a gyimesbükki 1000 éves határ is! 1920-ig itt volt a Magyar Királyság keleti határa. Maga a település nem egy nagy hely, viszont több mint 80%-ban magyarok lakják. Itt található egy régi vasútvonal is, ahol még nincs 100 éve, hogy MÁV szerelvények közlekedtek menetrendszerint! Felmásztunk természetesen a Rákóczi-vár romjain és megtekintettük a legkeletibb vasúti őrházat is. Hihetetlen élmények voltak! Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Erdélyi élmények

Visszafelé Csíkszeredára megálltunk tradicionális erdélyi cipókat és egyéb ételeket vásárolni, amit igazán az otthoniak értékeltek. Néhány megállót még beiktattunk, ami a végtelen hosszúságú kis Hargita-megyei falvak miatt magától értetődő volt. Itt jön rá igazán az ember, hogy itt idegenben , egy másik országban is érezheti otthon magát a magyar.  

Erdélyi élmények

A vendégszeretet, a házak, az emlékművek, mind-mind magyar. A mai napig őrzik az identitásukat az itteniek, pedig az elmondásuk szerint ez egyre nehezebb, minden nap egy újabb kis küzdelemA visszaúton megbeszéltük, hogy nem hagyhatjuk ki a házigazdáink által ajánlott gyergyószárhegyi Lázár-kastélyt. Arrafelé akkor pont belefutottunk egy nagyobb útfelújításba, így aztán kerülnünk is kellett, de legalább bebizonyosodott, hogy minden magyar településen van Kossuth utca. :)

Erdélyi élmények

A kastélyba nagy nehézségek árán jutottunk be, nagy hála jár azóta is a vár portás hölgyének!

Hihetetlen. Elképesztő. Az élő történelem. Ezek a szavak, érzések kavarogtak bennünk a ott tapasztaltakról. Nehéz. Nehéz pontosan visszaadni az ottani miliőt. Mindenki menjen el oda, akit egy kicsit is érdekel a hazája történelme! Számomra az életem egyik legnagyobb élményét jelentette!

Végül pedig az utolsó nap. Fáradtak voltunk, pedig még mi minden várt ránk!Hazafelé bevásároltunk az otthoniak számára ereklyékből, ezzel egyszer s mind a maradék román lejünket is elköltöttük.

Erdélyi élmények

Utolsó programunk pedig a parajdi sóbányák meglátogatása volt. Szervezetten lehet oda csak „lemenni” buszokkal, amiken egy kicsit többen voltunk, mint ahányan valójában mehettünk volna, de az ottani dolgozókat ez kevésbé érdekelte. A sofőr valódi F1-es tempóban közlekedett, személy szerint el is neveztem Fittipaldinak. Meg is kértem (többször is jó hangosan), hogy ma, ha lehetne, ne sodródjon ki a kavicságyba…A bánya lent fantasztikus. Az ottani levegő egyébként is gyógyító hatású, sok beteg ember ott rehabilitálódik. Van úgy, hogy futball csapatok végeznek ott speciális edzéseket. Az egy órás lent lét egy kicsit sok volt, jobb lenne olyan háromnegyed óra, de az mindenképpen pozitívum, hogy mindenféle korosztály számára van lent szórakozási lehetőség. A gyerekeknek játszóház(!), az idősebbeknek pedig igény szerint van egy kápolna is.

Erdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élmények

Persze még belefutottunk egy balesetbe is, ami ismét kerülő utat jelentett számunkra, de végül is hazaértünk minden baj nélkül, életre szóló élményekkel felvértezve.

Ez annyira igaz, hogy így 3 évvel a kirándulás után se felejtettem el egy csodálatos ERDÉLYI pillanatot sem!

Erdélyi élményekErdélyi élmények

Hazaindultunk utána egyből, gyorsan faltuk a kilométereket, amivel semmi gondunk nem volt egészen a határig. A Nagyvárad utáni, határ menti benzinkúton még a „helyiek” akartak nekünk „tuti” mobiltelefonokat eladni, de mivel biztosak voltunk, benne, hogy hazatérésünk után azonnal fel fog robbanni minden készülék, így elálltunk az üzlettől. :) Éppen sztorikat idéztünk fel egymásnak a már említett benzinkúton, mikor is sikerült felfedeznünk, hogy az addig hibátlanul működő kocsinknak a bal hátsó kerekében szálszakadások vannak. Nem volt egy szép látvány, nem is tudtunk, hogy mihez kezdjünk ezzel hirtelen. Telefonos segítséget kértünk, amiben azt tanácsolták, hogy ne menjünk gyorsan, ne váltsunk irányt hirtelen, és ne fékezzünk nagyokat. Akkor valószínűleg nem lesz semmi bajunk. Köszi… Nem várt ránk nyugodt 250-300 km, hogy ha őszinte akarok lenni, akkor nem azokban az órákban folytattuk le életünk legnagyobb beszélgetéseit. Nem hahotáztuk végig az utat…

Erdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élmények
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Fellúvolás

A fellúvolás meghatározását lásd a felmenetel szótárszónál. Tovább

ÉLELMISZER-, VEGYIÁRU ÉS GYÓGYNÖVÉNY ELADÓ TANFOLYAM

  ÉLELMISZER-, VEGYIÁRU ÉS GYÓGYNÖVÉNY ELADÓ TANFOLYAM Az élelmiszert... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 126

Átlagos értékelés: 4.8

utazás