notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szubjektívan Erdélyről - Élménybeszámoló

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Szubjektívan Erdélyről 3. rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Szubjektívan Erdélyről 3. rész


2014/01/28
Tóth Pál

A háromrészes Erdélyi cikksorozat utolsó része következik. Ebben a részben ellátogatunk az 1000 éves magyar határhoz, a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyhoz, illetve a hazaútról is említek egy-két szót.Sok dolog megfogott engem Erdélyben, én magam is azt hittem, hogy a Békás-szoros béli élmény felülmúlhatatlan. Egészen a következő napig éltem ebben a hitben, amikor is ellátogattunk Gyergyószárhegyre. Ez azonban délután történt, előtte azonban volt egy szintén fantasztikus délelőtt!

Erdélyi élmények
 

Vannak Erdélyben kihagyhatatlan színhelyek, amiket egy odalátogató magyar embernek meg kell látogatni. Ezek közé tartozik a gyimesbükki 1000 éves határ is! 1920-ig itt volt a Magyar Királyság keleti határa. Maga a település nem egy nagy hely, viszont több mint 80%-ban magyarok lakják. Itt található egy régi vasútvonal is, ahol még nincs 100 éve, hogy MÁV szerelvények közlekedtek menetrendszerint! Felmásztunk természetesen a Rákóczi-vár romjain és megtekintettük a legkeletibb vasúti őrházat is. Hihetetlen élmények voltak! Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Erdélyi élmények

Visszafelé Csíkszeredára megálltunk tradicionális erdélyi cipókat és egyéb ételeket vásárolni, amit igazán az otthoniak értékeltek. Néhány megállót még beiktattunk, ami a végtelen hosszúságú kis Hargita-megyei falvak miatt magától értetődő volt. Itt jön rá igazán az ember, hogy itt idegenben , egy másik országban is érezheti otthon magát a magyar.  

Erdélyi élmények

A vendégszeretet, a házak, az emlékművek, mind-mind magyar. A mai napig őrzik az identitásukat az itteniek, pedig az elmondásuk szerint ez egyre nehezebb, minden nap egy újabb kis küzdelemA visszaúton megbeszéltük, hogy nem hagyhatjuk ki a házigazdáink által ajánlott gyergyószárhegyi Lázár-kastélyt. Arrafelé akkor pont belefutottunk egy nagyobb útfelújításba, így aztán kerülnünk is kellett, de legalább bebizonyosodott, hogy minden magyar településen van Kossuth utca. :)

Erdélyi élmények

A kastélyba nagy nehézségek árán jutottunk be, nagy hála jár azóta is a vár portás hölgyének!

Hihetetlen. Elképesztő. Az élő történelem. Ezek a szavak, érzések kavarogtak bennünk a ott tapasztaltakról. Nehéz. Nehéz pontosan visszaadni az ottani miliőt. Mindenki menjen el oda, akit egy kicsit is érdekel a hazája történelme! Számomra az életem egyik legnagyobb élményét jelentette!

Végül pedig az utolsó nap. Fáradtak voltunk, pedig még mi minden várt ránk!Hazafelé bevásároltunk az otthoniak számára ereklyékből, ezzel egyszer s mind a maradék román lejünket is elköltöttük.

Erdélyi élmények

Utolsó programunk pedig a parajdi sóbányák meglátogatása volt. Szervezetten lehet oda csak „lemenni” buszokkal, amiken egy kicsit többen voltunk, mint ahányan valójában mehettünk volna, de az ottani dolgozókat ez kevésbé érdekelte. A sofőr valódi F1-es tempóban közlekedett, személy szerint el is neveztem Fittipaldinak. Meg is kértem (többször is jó hangosan), hogy ma, ha lehetne, ne sodródjon ki a kavicságyba…A bánya lent fantasztikus. Az ottani levegő egyébként is gyógyító hatású, sok beteg ember ott rehabilitálódik. Van úgy, hogy futball csapatok végeznek ott speciális edzéseket. Az egy órás lent lét egy kicsit sok volt, jobb lenne olyan háromnegyed óra, de az mindenképpen pozitívum, hogy mindenféle korosztály számára van lent szórakozási lehetőség. A gyerekeknek játszóház(!), az idősebbeknek pedig igény szerint van egy kápolna is.

Erdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élmények

Persze még belefutottunk egy balesetbe is, ami ismét kerülő utat jelentett számunkra, de végül is hazaértünk minden baj nélkül, életre szóló élményekkel felvértezve.

Ez annyira igaz, hogy így 3 évvel a kirándulás után se felejtettem el egy csodálatos ERDÉLYI pillanatot sem!

Erdélyi élményekErdélyi élmények

Hazaindultunk utána egyből, gyorsan faltuk a kilométereket, amivel semmi gondunk nem volt egészen a határig. A Nagyvárad utáni, határ menti benzinkúton még a „helyiek” akartak nekünk „tuti” mobiltelefonokat eladni, de mivel biztosak voltunk, benne, hogy hazatérésünk után azonnal fel fog robbanni minden készülék, így elálltunk az üzlettől. :) Éppen sztorikat idéztünk fel egymásnak a már említett benzinkúton, mikor is sikerült felfedeznünk, hogy az addig hibátlanul működő kocsinknak a bal hátsó kerekében szálszakadások vannak. Nem volt egy szép látvány, nem is tudtunk, hogy mihez kezdjünk ezzel hirtelen. Telefonos segítséget kértünk, amiben azt tanácsolták, hogy ne menjünk gyorsan, ne váltsunk irányt hirtelen, és ne fékezzünk nagyokat. Akkor valószínűleg nem lesz semmi bajunk. Köszi… Nem várt ránk nyugodt 250-300 km, hogy ha őszinte akarok lenni, akkor nem azokban az órákban folytattuk le életünk legnagyobb beszélgetéseit. Nem hahotáztuk végig az utat…

Erdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élményekErdélyi élmények


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Raffica

Raffica vitorlás hajó A hajót Bruce Farr tervezte a Libera hajóosztály...

Rendezvénytermek Budapesten

A tökéletes rendezvénytermek Budapesten olyan helyszínen helyezkednek el, ami távol esik a...

Laser

Laser vitorlás hajó története 1970-ben tervezte Bruce Kirby. A Laser nagyon hamar...

Dekk

A dekk jelentése fedélzet.

Beggelés

Az orrvitorla széllel szembeni elfordítása.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.