notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Élménybeszámoló - Szubjektívan Erdélyről

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Szubjektívan Erdélyről 1. rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Szubjektívan Erdélyről 1. rész


2014/01/24
Tóth Pál

Beszámoló egy Erdélyi kirándulásról. Mint minden magyar, baráti társaságban, köztünk is felmerült az a kérdés, hogy ki kellene menni Erdélybe, szétnézni. Akkor még ilyen könnyedén, lazán beszélgettünk róla. Aztán elkezdtük szervezni és rájöttünk, hogy nem lehet ilyen „lazán” venni ezt a kérdést. Szállást foglalni, programokat egyeztetni nem is olyan könnyű feladat. Szerencsére mindenhol barátsággal fogadták közeledésünket.

Erdély, a valódi Tündérkert
Indulásunk, mint utóbb kiderült nem túl szerencsés módon hajnali kettő órakor történt, két kocsival nyolcan döntöttünk úgy, hogy megnézzük magunknak a csodát. Így utólag tényleg az. A határig minden gond nélkül jutottunk el.

Erdély, a valódi Tündérkert

Első megálló: a határ után első benzinkút. Itt teletankoltuk az autókat (ami társaink állításával ellentétben egyáltalán nem gazdaságosabb, mint ha itthon tettük volna meg) és megvettük a román utak használatához szükséges matricát is.Nagyváradot reggel értük el, pont a csúcsforgalom idején, döbbenet, ami ott közlekedés címszó alatt folyik. A magyar ember hajlamos a magyar köztisztaságot szidni, úton útfélen, de amikor elindul keletre, sajnos azt kell mondani, hogy hihetetlen látvány fogadja az odautazót. Töménytelen mennyiségű szemét, kóbor kutyák mindenfelé, romházak ameddig a szem ellát.

Erdély, a valódi Tündérkert

Hála istennek a helyzet nem általános, az állunk néhol már itt is leesett a helyenként előforduló szépségtől, ami a galériában néhol már tetten is érhető!Idő előrehaladtával kezdett a szemünk hozzászokni a látványhoz, ami még párosult az ott foganasított, európai szemnek „érdekes” építészeti stílussal, plusz azzal a furcsasággal, hogy minden(!) román településen a lámpaoszlopokon, mindenhol kis román zászlókkal találkoztunk. Rákérdeztünk, nem volt azokban a napokban nemzeti ünnep, csak így akarják a román nemzeti öntudatot felerősíteni a helyi magyar-román vegyes lakosságban.

Erdély, a valódi Tündérkert

Az utak minősége a vártnál egyáltalán nem rosszabb, sőt mint ha javítanák azokat folyamatosan, sőt még autópályán is haladhattunk, olyan 60 km hosszan, igaz kijáratot nem építettek rá. Csak eleje és vége volt az útnak, közbe semmi.

Erdély, a valódi Tündérkert

Néhány kisebb, nagyobb megálló például a Tordai-hasadéknál, ami valóban szép, ellenben a mellette elterülő, végtelen hosszúságú Torda településsel, Segesváron, aminek a várban lévő belvárosa gyönyörű, megspékelve Vlad Dracul házával. Óriási kliséket „puffogtatva” megkerestük Petőfi Sándor sírját is, természetesen a várt eredménnyel.

Erdély, a valódi Tündérkert

Folytattuk az utunkat, ami közben tapasztaltuk a román közlekedési kultúra anomáliáit, amivel kapcsolatban az tökéletes példázattal szolgál az a jelenet, mikor egy végeláthatatlanul hosszú román hegyi faluban  -mikor is a helyiek mutogatnak a magyar rendszámú autóknak(…)- mi is 80 km/órával haladtunk ugyan, de abban a pillanatban egy kanyar előtt megelőzött minket egy román rendszámú kamion. Nem gyenge pillanatok voltak… Pozitívumként meg kell említeni ugyanakkor az egész Romániában tapasztalt közutakon tapasztalt táblás útmutatást. Szinte nem is lehet eltévedni, annyira egyértelmű arra minden. Este sikerült megérkeznünk a Csíkszeredától nem messze lévő hegyi „faluba” Hargitafürdőbe.

Erdély, a valódi Tündérkert

Szívélyes fogadtatás után ( pálinka) nem sokkal nyugovóra tértünk. 17 óra utazást kellett kipihennünk.

Erdély, a valódi Tündérkert

Második napon megmásztuk a település mellett lévő 1700 méter magas hegyet, ami nagyon szép kilátást biztosított a Hargitára. Állandó társunk is akadt persze, a mellettünk bandukoló kóbor kutya személyében. Este meglepve tapasztaltuk, hogy bár még csak október eleje volt, de leesett az első hó. Beszélgetve házigazdánkkal arra jutottunk, hogy ez erre felé nem meglepő. Bár az errefelé az se meglepetés, ha májusban még méteres hó van. Csíkszereda nagy részben magyar település, sajnos látszik rajta, hogy messze van a helyi „hatalom” kegyétől, vannak nagyon elmaradott részei is.

Erdély, a valódi Tündérkert

A helyiekről szólva meg kell említeni, hogy az ott élők nagyon kedvesek voltak velünk szemben. Néha az volt az érzésünk, hogy minden esemény ellenére ők elképesztően büszkék magyarságukra és arra, hogy ott élhetnek. Semmi pénzért se mennének el onnan.

Erdély, a valódi TündérkertErdély, a valódi TündérkertErdély, a valódi TündérkertErdély, a valódi TündérkertErdély, a valódi TündérkertErdély, a valódi Tündérkert


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Clemm

A Clemm jelentése kötélszorító.

Turbófeltöltő azonosítása

A turbófeltöltők azonosítása fontos pontja a szervizelésnek, mivel a turbófeltöltők ára...

Nautic 311 vitorlás hajó

A Nautic 311 cruiser/ racer a sportos vitorlázást preferálja. A család legkisebb tagja, ezzel...

Kreuz

Ejtsd: krajc. Az a hajó, amelyik kreuzol, széllel szemben halad. Teljesen széllel szemben nem...

cirkálás

Az a művelet sorozat, amikor a célunkat csak negyedszélben tudjuk megközelíteni, és legalább...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.