notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szupernyúlós, mégis erős új anyagot állítottak elő

hirdetes

Szupernyúlós, mégis erős új anyagot állítottak elő

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 Eredeti hossza hússzorosára szakadás nélkül nyújtható, ennek ellenére erős hidrogélt hoztak létre a Harvard Egyetem anyagkutatói

szupernyúlós anyag

 Zhigang Suo kollégáival olyan polimert állított elő, amely nagy mennyiségű vizet képes magába szívni, így hozva létre a 90 százalékos víztartalmú hidrogélt. Az új anyagot a Nature tudományos magazin legfrissebb számában mutatták be.

 

    Hidrogéleket korábban is készítettek, de azok általában könnyen elszakadtak. A jelenlegi legerősebb hidrogéleket például lágy kontaktlencsék gyártásához használják fel, de ezen túlmenően szükség lenne az anyagra mesterséges szervek növesztéséhez is olyan vázakra, melyekre az őssejtek ráépülhetnek - vagy akár porcokat is helyettesíthetnének vele.
 
    Az új hidrogél két polimerből, alginátból és poliakrilamidból készült. Mindkét polimer hálózatot alkot, de különböző kémiai kötéseket alkalmaz ehhez: az alginát molekulái ionos kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, míg a poliakrilamidban erősebb, kovalens kötések vannak. Ez a kettősség adja az új hidrogél különleges tulajdonságát.
hirdetes
 
    Amikor a gélt nyújtják, megütik vagy csavarják, akkor az ionos kötések elszakadhatnak, majd újjáalakulhatnak az anyag teljes kiterjedésében, így oszlatva szét az erőhatást, amely érte a tárgyat. Eközben kevesebb kovalens kötés szakad fel, ami előny, hiszen e kötések megszűnése visszafordíthatatlan. A megmaradó kovalens kötések összetartják az anyagot, ez teszi lehetővé, hogy az erőhatást követően visszanyerje a tárgy az eredeti formáját.
hirdetes
 
    Külön-külön mindkét polimer képes hidrogélt létrehozni, ám amikor összekeverik őket, az így kialakuló anyag sokkal erősebbé válik, mint a kiinduló anyagok bármelyike. Az új anyag elszakításához körülbelül 9 ezer joule munkára van szükség négyzetméterenként, amennyi a természetes gumi eltépéséhez is kell. A gél eredeti hossza 20-szorosára is nyújtható anélkül, hogy elszakadna, kézzel el sem lehet tépni.
 
    Demonstrációs videójukban a kutatók egy nagy méretű fémgolyót ejtenek magasból a kifeszített hidrogélre, amelyről nyom nélkül egyszerűen visszapattan a golyóbis.
 
 
 
 

Forrás: www.mti.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Franck Cammas

Franck Cammas vitorlázó életrajz Franck Cammas 1972 december 22.-én született... Tovább

Steuerbord

Steuerbord (ejtsd:stajerbord) - a hajó menetirány szerinti jobb oldala, kormányféloldal Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 241

Átlagos értékelés: 5.0