Ismerd meg te is a Tadzs Mahalt, a legszebb síremléket a Földön!

hirdetes

A világ leggyönyörűbb síremléke: Tadzs Mahal

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ezt a páratlan szépségű építészeti remeket Sáh Dzsahán mogul sah húzatta imádott feleségének, aki szülés közben váratlanul elhunyt. Most ezt a mesebeli sírmeléket mutatom be neked.

Tadzs Mahal, a világ legszebb síremléke

Ha le kéne fordítani a szót, a „paloták koronája” lenne a helyes kifejezés, és ez hűen is tükrözi az épület mivoltát, hiszen a világon egyedülálló csodával van dolgunk.


A Tadzs Mahal történetét kezdjük építőjénél, Sáh Dzsahán uralkodónál, aki soha nem volt az élvezetek ellen, és életmódja vont némi kivetnivalót is maga után, de nagy igénye volt a kultúra fejlődésére is.


Legkedvesebb felesége, Mumtáz Mahal azonban miután 14. gyermekét világra hozta 1631. júniusában meghalt, ráadásul miközben ura hadjáraton volt. Helyben el kellett temetni.

 

Az uralkodót annyira megviselte imádottja elvesztése, hogy semmi nem érdekelte többé, és olyan, méltó nyughelyet akart neki állítatni, mely soha nem tűnik el a Föld színéről.

hirdetes

 

Bár tisztában volt vele, hogy semmilyen építmény nem tart örökké, mindent megtett annak érdekében, hogy minél tovább megmaradhasson az utókor számára.

 

1632. januárjában kezdődött el a Tadzs Mahal építése, melynek alaprajzát Dzsahán saját kézzel készítette el, és minden ennek megfelelően épült is meg.

 

Az akkori történetírók még azt is rögzítették írásban, hogy cserélték ki a homokot kavicsokra, és öntötték az akkori kornak megfelelően aa legmodernebb betonból az épület alapját, hogy minél jobban állhassa az idő vasfogát.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek szerelem utazás
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.