Ismerd meg te is a Tadzs Mahalt, a legszebb síremléket a Földön!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A világ leggyönyörűbb síremléke: Tadzs Mahal

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ leggyönyörűbb síremléke: Tadzs Mahal


2016/03/17

Ezt a páratlan szépségű építészeti remeket Sáh Dzsahán mogul sah húzatta imádott feleségének, aki szülés közben váratlanul elhunyt. Most ezt a mesebeli sírmeléket mutatom be neked.

Tadzs Mahal, a világ legszebb síremléke

Ha le kéne fordítani a szót, a „paloták koronája” lenne a helyes kifejezés, és ez hűen is tükrözi az épület mivoltát, hiszen a világon egyedülálló csodával van dolgunk.


A Tadzs Mahal történetét kezdjük építőjénél, Sáh Dzsahán uralkodónál, aki soha nem volt az élvezetek ellen, és életmódja vont némi kivetnivalót is maga után, de nagy igénye volt a kultúra fejlődésére is.


Legkedvesebb felesége, Mumtáz Mahal azonban miután 14. gyermekét világra hozta 1631. júniusában meghalt, ráadásul miközben ura hadjáraton volt. Helyben el kellett temetni.

 

Az uralkodót annyira megviselte imádottja elvesztése, hogy semmi nem érdekelte többé, és olyan, méltó nyughelyet akart neki állítatni, mely soha nem tűnik el a Föld színéről.

 

Bár tisztában volt vele, hogy semmilyen építmény nem tart örökké, mindent megtett annak érdekében, hogy minél tovább megmaradhasson az utókor számára.

 

1632. januárjában kezdődött el a Tadzs Mahal építése, melynek alaprajzát Dzsahán saját kézzel készítette el, és minden ennek megfelelően épült is meg.

 

Az akkori történetírók még azt is rögzítették írásban, hogy cserélték ki a homokot kavicsokra, és öntötték az akkori kornak megfelelően aa legmodernebb betonból az épület alapját, hogy minél jobban állhassa az idő vasfogát.

 

 

 

Tadzs Mahal, a világ legszebb síremléke

Miután az alap kész lett, 1631. decemberében elhozták ide Mumtáz testének maradványait a 710 kilométerre lévő Burhanpurból. A gyászmenetet maga az uralkodó, annak tizenöt éves fia Sall Sudzsa, valamint Mumtáz harmadik gyereke vezette, majd újratemették az építkezés területén, ám szintén csak ideiglenesen.

 

Egy évvel később, felesége újratemetésének egy éves fordulóján Dzsahán megemlékezést tartott, majd kegyelmet kért az Istenektől szerelmese számára.

 

Végső nyughelyére 1633-ban került, ekkor már állt a sírkamra, bár a hatalmas síremlék még mindig nem készült el, hanem csak 1647-ben fejezték be teljesen, és csaknem 20 000 ember keze által, 5 millió rúpiás költséggel.

 

 


Dzsahán 1666-ban halt meg, és ahogy kívánta, fia felesége mellett temette el, s így lelhetett örök nyugalomra.

 

Az idő során mindent megtettek a környéken dúló háborúk elleni védelméért, és 1983-ban felkerült az UNESCO világörökség tagjai közé, majd 1996-ban a növekvő turisztikai értéke, és az ipar közelsége miatt a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékei közé is.

 


érdekességek szerelem utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Nautic 311 vitorlás hajó

A Nautic 311 cruiser/ racer a sportos vitorlázást preferálja. A család legkisebb tagja, ezzel...

achterstag

A hátsó szimpla árboc merevítő, anyaga drótkötél az árbocot előredőlés ellen tartja....

Tréning helyszín

Egy tökéletes tréning helyszín távol helyezkedik el a város zajától, hiszen az előadások...

Franck Cammas

Franck Cammas vitorlázó életrajz Franck Cammas 1972 december 22.-én született...

Répa

Répát általában akkor húzunk, amikor a spinakker vagy más hátszélvitorla megtekeredve,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.