notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ legértékesebb gyöngye: a tahiti gyöngy

hirdetes

A csodálatos tahiti gyöngy

Rédei Csilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A tahiti gyöngy a világ legértékesebb gyöngye. Ez a gyönyörű drágakő a vízben keletkezik. Az ára olyan magas, hogy szinte megfizethetetlen.

Tahiti gyöngy

A tahiti gyöngy fekete gyöngy elnevezéssel vált ismerté. A dél-csendes-óceáni szigetekrõl, Polinézia lagúnáiból származnak. Itt találhatóak a feketeajkú kagylók, melyekből jön létre aztán a fekete gyöngy.


Az legenda szerint Oro, a béke és termékenység istene, aki szivárványon jött le a földre, adta ezt a kagylót az embernek. Egy másik legenda szerint Oro egy fekete gyöngyöt ajándékozott a szépséges Bora Bora istennõnek szerelmének jeléül. A császári Kínában a fekete gyöngyöt, a bölcsesség jelképét egy sárkány õrizte a fogai között és aki a gyöngyöt meg akarta szerezni, elõször a sárkányt kellett legyõznie.

 

A Tahiti fekete gyöngyök nagy méretûek, legkisebb méretük 8mm, az átlagméretük 9 és 11mm között van. A fekete gyöngy rengeteg színben létezik: a világos szürkétõl, a zöldes, kékes, aranysárga, lilás árnylatokon keresztül egészen a koromfeketéig. Nincs két teljesen egyforma árnyalatú fekete gyöngy. Éppen ettől olyan különleges és értékes.


A gyöngy felületérõl visszaverõdött fény intenzitása adja meg a gyöngy luster-jét, csillogását. A fehér gyöngytõl eltérõen a fekete gyöngy tükörként mûködik, visszatükrözi a körülötte lévõ tárgyakat. A többi gyöngytípusokhoz hasonlóan a Tahiti fekete gyöngy értékét is a méretük, formájuk, fényük, valamint a felületük simasága határozza meg. A legtöbb gyöngy felületén találhatunk egyenetlenségeket, bemaródásokat, melyek csökkentik a gyöngy értékét. A legritkább a hibátlan, kerek, nagyméretû fekete gyöngyök, melyek természetesen a legdrágábbak. Nem hiába nevezik uralkodói érkszernek. A fekete gyöngy egykor csak az uralkodó ékszereiben volt megtalálható. Az egyik leghíresebb fekete gyöngy, az AZRA az orosz koronaékszerek egyik nyakláncának középsõ darabját képezte. Manapság a legritkábban elõforduló kerek és kiváló minõségû gyöngyöt keresik. De más formáknak is megvan a szépségük és az ötvös keze alatt egy körte-, circlé-, vagy barokk-gyöngy is csodálatos ékszerré válhat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 184

Átlagos értékelés: 4.9

divat