notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Túrázz te is a Badacsonyban!

hirdetes

Túra a Badacsonyban, a tanösvény mentén

Ilyés Zsófia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Balatonnál és annak környékén járva a természetet kedvelők és szívesen járók páratlan természeti csodák látványában gyönyörködhetnek, erről mesélek most többet!

 

Felejthetetlen túra a Badacsonyban!

A Balaton – felvidék részét képző Badacsony egyik legkiemelkedőbb látványosságai a tanúhegyek, melyek közvetlenül a magyar tenger partján fekszenek, a két öböl közé beékelődve.


A hegy kerülete majdnem 12 kilométeres, legmagasabb pontja pedig majdnem 437 méteres magasságokba nyúlik.


A hegy oldala és az itt jelen lévő adottságok tökéletesek a szőlőtermesztésre, a kisebb – nagyobb túrákat kedvelő természetjárók a túraútvonalakat követve csodálatos helyeken járhatnak, páratlan élményben részesülve a természet szépségeiből.


Az itt fellelhető erdőkben rengeteg kőfolyás övezi a turistautakat, melyek a fák mögül bukkannak elő.


A legfőbb kőzet, a bazalt is számos helyen bukkan elő, mely a környező települések épületeiben is nagy mértékben jelen van, valamint középületekben is, élő példa erre Badacsonytomaj temploma, vagy a badacsonyi vasútállomás is.

 

 

 

 

 

A fent említett tanösvény a Badacsonyban található Kisfaludy – ház mellett épült parkolótól indul, innen viszonylag könnyű, egyenletes terepen haladhatunk végig, ritkán jelentkező és apró lejtőkkel és kaptatókkal, a táblázat szerint alig két óra alatt körüljárható.

hirdetes


Aki azonban kíváncsi és jobban meg szeretné ismerni a környéket, annak érdemes a tábla mellől induló, kikövezett úton felfelé haladnia.


Nem kell sokat sétálni a Páholy – kilátóig, innen még a Balaton másik partját is láthatjuk ha elég tiszta az idő, akárcsak Balatonboglár hegyeit és még szalonnasütésre, bográcsozásra is lehetőségünk van a kialakított tűzrakóhelynek és padoknak köszönhetően.

Felejthetetlen túra a Badacsonyban!

Az itt található egyik bazaltkőnek neve is van, mely a Rózsakő nevet viseli, mely Kisfaludy Sándor híres költőnk felesége nevét őrzi, Szegedy Rózáét.

 

 

 

 

 

Legenda is fűződik ehhez a kőhöz, mégpedig így szól:


Ha egy fiú és egy leány a Balatonnak háttal leül erre a kőre, még abban az évben eljegyzésre lehet számítani, bár egyesek szerint elég az is, ha a leány a szerelme nevét sóhajtozva ül le ide.

hirdetes


A piros jelzést követve útközben számos régi romra bukkanhatunk, melyek közül a legismertebb egy Szent Imréről elnevezett pálos kolostor, ám ezt 1952-ben feloszlatták, azóta viseli az idő romboló erejét.


Ha továbbmegyünk, egy idő után tökéletes kilátás nyílik a medencéből kimagasodó Szent György – hegyre is, csodálatos panorámával a környező tájra, a Keszthelyi – hegység vonulataira és a Szigligeti várra is.


Innen tovább haladva megtekinthetjük a híres bujdosók – lépcsőjét, a Ranolder – keresztet és a Rodostó – turistaházat is, a Kisfaludy – ház parkolójához pedig boros pincék és szőlő ültetvények között sétálva juthatunk el.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Beiboot

A beiboot meghatározását lásd a boci szótárszónál. Tovább

Traveller

Traveller - a munkapad speciális fajtája, könnyen állítható Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 241

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek túra utazás