Ezek az Aggteleki Nemzeti Park legszebb tanösvényei!

hirdetes

Az Aggteleki Nemzeti Park tanösvényei

Ilyés Zsófia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Északi – középhegységben érdemes nagyobb sétákat tenni, hiszen olyan állat és növényvilággal találkozhatunk e lenyűgöző helyek mellett, melyek egyedül csak itt fedezhetőek fel. A tanösvényeken sétálva utunkat számos érdekes helyszín is övezi, épp ezért érdemes rajtuk elindulni. Ismerd meg te is!

 

Nézd meg te is az Aggteleki Nemzeti Park legszebb tanösvényeit!

1. Baradla Tanösvény

 

A Baradla Tanösvény az Aggteleki Nemzeti Park első tanösvénye, melyet 1983-ban létesítettek. Számos természeti és kultúrtörténeti értékkel ismerkedhetünk meg túránk során, mely a Baradla – barlang bejáratait összekötő felszíni túraútvonal.


Összesen húsz tábla szolgál magyarázattal az út során érintett látnivalókhoz.
Útvonala a Baradla – barlang aggteleki bejáratától indul, majd Tó – hegy, Baradla – barlang vörös – tói bejárat, Tengerszem és Baradla – barlang jósvafői kijáraton át vezet összesen hét kilométeren, az S jelzésen haladva.

 

 

 

 

 

 

2. Tohonya – Kuriszlán Tanösvény

 

Ezt a tanösvényt az Aggteleki Nemzeti Park fennállásának tizedik évfordulójának alkalmából hozták létre, 1995-ben.


26 bemutatóhelyen vezet végig útvonala, mely a karsztvidék Jósvafőtől északra és északkeletre található természeti értékeit (melyek legfőképp geológiai formájúak) mutatja be összesen nyolc kilométer hosszan, a Jósvafő – Tohonya – Kő – völgy – Gergés – lápa – Kuriszlán – Jósvafő útvonalon, az S jelzésen.

hirdetes

 

 

 

 

 

 

3. Alsó – hegyi Zsombolyos Tanösvény

 


Ez a tanösvény Bódvaszilasról indul, melyet 2000-ben létesített a Bódvaszilasért Baráti Kör, jó pár fontos zsombolyát, azaz aknabarlangot magába ölelve.


Útvonala a Bódvaszilas – Vecsem – bükk – Szabó – pallag – Meteor – barlang – Barlangkutató – forrás – Bódvaszilas táv, mely mindössze nyolc kilométer hosszú és csak a fehér körben piros T jelzést kell követnünk.

hirdetes

 

 

 

Nézd meg te is az Aggteleki Nemzeti Park legszebb tanösvényeit!

4. Borz Tanösvény

 


Ez a tanösvény 2001-ben létesült, méghozzá az Északerdő Rt. Jósva – Tornai Erdészeti Igazgatóság jóvoltából, utunk során az itt fellelhető természeti értékeket és a környéken folyó erős és vadgazdálkodással foglalkozó jellegzetes erdőtípusokat ismerhetjük meg, zsámos információs tábla segítségével.


Ennek útvonala a Szelcepuszta – Zöldes – bérc nyerge – Szelcepuszta vonalon vezet át, alig három kilométer hosszan.

 

 

 

 

 

5. Szádvár Tanösvény

 


2004-ben létesült a tanösvény, melyet az Aggteleki Nemzeti Park létesített és a ménes – völgyi Szalamandra – háztól indul el.


Szádvár környékét körülölelő számos forrást, erődt és a várrom történetét ismerhetjük meg az 5 kilométeres kis túra során, mely a Ménes – völgy – Tetves – kút – Szádvár – Lakatos – forrás – Ménes – völgy útvonalon halad végig.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

érdekességek túra utazás

Szótár

Ahoi

Az ahoi egy régi hajós üdvözlés. pl: Nemere, ahoi! Tovább

Abdrift

Az abdrift a hajó oldalra való sodródása, csúszása. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes