notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezek az Aggteleki Nemzeti Park legszebb tanösvényei!

hirdetes

Az Aggteleki Nemzeti Park tanösvényei

Ilyés Zsófia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Északi – középhegységben érdemes nagyobb sétákat tenni, hiszen olyan állat és növényvilággal találkozhatunk e lenyűgöző helyek mellett, melyek egyedül csak itt fedezhetőek fel. A tanösvényeken sétálva utunkat számos érdekes helyszín is övezi, épp ezért érdemes rajtuk elindulni. Ismerd meg te is!

 

Nézd meg te is az Aggteleki Nemzeti Park legszebb tanösvényeit!

1. Baradla Tanösvény

 

A Baradla Tanösvény az Aggteleki Nemzeti Park első tanösvénye, melyet 1983-ban létesítettek. Számos természeti és kultúrtörténeti értékkel ismerkedhetünk meg túránk során, mely a Baradla – barlang bejáratait összekötő felszíni túraútvonal.


Összesen húsz tábla szolgál magyarázattal az út során érintett látnivalókhoz.
Útvonala a Baradla – barlang aggteleki bejáratától indul, majd Tó – hegy, Baradla – barlang vörös – tói bejárat, Tengerszem és Baradla – barlang jósvafői kijáraton át vezet összesen hét kilométeren, az S jelzésen haladva.

 

 

 

 

 

 

2. Tohonya – Kuriszlán Tanösvény

 

Ezt a tanösvényt az Aggteleki Nemzeti Park fennállásának tizedik évfordulójának alkalmából hozták létre, 1995-ben.


26 bemutatóhelyen vezet végig útvonala, mely a karsztvidék Jósvafőtől északra és északkeletre található természeti értékeit (melyek legfőképp geológiai formájúak) mutatja be összesen nyolc kilométer hosszan, a Jósvafő – Tohonya – Kő – völgy – Gergés – lápa – Kuriszlán – Jósvafő útvonalon, az S jelzésen.

hirdetes

 

 

 

 

 

 

3. Alsó – hegyi Zsombolyos Tanösvény

 


Ez a tanösvény Bódvaszilasról indul, melyet 2000-ben létesített a Bódvaszilasért Baráti Kör, jó pár fontos zsombolyát, azaz aknabarlangot magába ölelve.


Útvonala a Bódvaszilas – Vecsem – bükk – Szabó – pallag – Meteor – barlang – Barlangkutató – forrás – Bódvaszilas táv, mely mindössze nyolc kilométer hosszú és csak a fehér körben piros T jelzést kell követnünk.

hirdetes

 

 

 

Nézd meg te is az Aggteleki Nemzeti Park legszebb tanösvényeit!

4. Borz Tanösvény

 


Ez a tanösvény 2001-ben létesült, méghozzá az Északerdő Rt. Jósva – Tornai Erdészeti Igazgatóság jóvoltából, utunk során az itt fellelhető természeti értékeket és a környéken folyó erős és vadgazdálkodással foglalkozó jellegzetes erdőtípusokat ismerhetjük meg, zsámos információs tábla segítségével.


Ennek útvonala a Szelcepuszta – Zöldes – bérc nyerge – Szelcepuszta vonalon vezet át, alig három kilométer hosszan.

 

 

 

 

 

5. Szádvár Tanösvény

 


2004-ben létesült a tanösvény, melyet az Aggteleki Nemzeti Park létesített és a ménes – völgyi Szalamandra – háztól indul el.


Szádvár környékét körülölelő számos forrást, erődt és a várrom történetét ismerhetjük meg az 5 kilométeres kis túra során, mely a Ménes – völgy – Tetves – kút – Szádvár – Lakatos – forrás – Ménes – völgy útvonalon halad végig.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 219

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek túra utazás