notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme a vízicsoda, a Tapolcai Tavasbarlang!

hirdetes

Mutatjuk az ország egyetlen csónakkal bejárható csodáját, a Tapolcai Tavasbarlangot!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Balatontól nem messze található Tapolcán mindenki csodájára jár ennek a vízalatti mesevilágnak.  Nem véletlenül, hiszen az élmény felejthetetlen. Ismerd meg a Tapolcai tavasbarlangot!

Látogass el te is a Tapolcai Tavasbarlangba, hiszen életreszóló élményt kapsz!

A barlang felfedezésére 1906-ban került sor, miközben kutat ástak a kőzetbe, amelybe a feltörő meleg víz járatokat vájt, utat tört magának. A barlang vizes része 200 métert tesz ki, és teljes egésze körbejárható csónakokkal, melyek úgy vonzzák a látogatókat, mint virág a méhet.

 

A víz kb 20 fokos, és a legmélyebb résznél a  70-120 centiméter között mozog,  a Tapolca-patak táplálja, mely folyamatos csónakázási lehetőséget biztosít a látogatók számára. A barlangba leérkezve a Lóczy-termet pillanthatjuk meg elsőként a maga 6-8 méteres magasságával, melyet a víz oldott fel évmilliókkal ezelőtt, és nyomai még ma is pontosan kivehetőek a barlang falán. 1912-ben kapta megvilágítását, és a látogatók előtt is ekkor nyílhatott meg, bár a nyírádi bauxitbányászat olyannyira rossz hatással volt  a barlangra, hogy a víz majdnem teljesen eltűnt belőle, és le is volt zárva nagyon sokáig, de miután a bányászat abbamaradt, a vízszint újra helyre került, és 250 méternyi szakasz újra megnyílt, melyből 180 métert csónakkal is körbe lehetett járni.

hirdetes

 

 


2010. novemberében két újabb barlangi tó került felfedezésre, melyek azóta is Magyarország legnagyobb barlangi tavai a maguk 23 és 30 méteres átmérőjével.

 


 

 

Látogass el te is a Tapolcai Tavasbarlangba, hiszen életreszóló élményt kapsz!

A barlangnak fényt adó reflektorok némelyike a vízszint alatt található, így ha elég alaposak, és szemfülesek vagyunk, még a fürge csellét, a barlangban található egyetlen halfaj egy-egy példányát is láthatjuk! :)

hirdetes

A barlang vizes része több lépcsőzetes folyamat volt, az első ilyet, a csónakázó körfolyosót 1938-ban tisztították meg a törmelékektől, mely azóta is látogatható.

 

 

Klímája nagyon jó hatással van a légúti megbetegedésekre, valamint a Malom-tónak közvetlen összeköttetése van a barlanggal.


A tavasbarlang mára már természetvédelmi területté vált, ezt fontos kiemelni, hiszen így még értékesebbé válik, és még nagyobb kötelességünk ezt megőrizni.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Új építésű lakás Herceghalom

Miért kiváló választás egy új építésű lakás Herceghalmon? Herceghalom a... Tovább

Kávézó Budán

A PRE-GO egy különleges kávézó Budán, ahova érdemes ellátogatnod, ha a minőségi kávézás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 161

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek sport tenger,óceán túra utazás