Íme a vízicsoda, a Tapolcai Tavasbarlang!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Mutatjuk az ország egyetlen csónakkal bejárható csodáját, a Tapolcai Tavasbarlangot!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mutatjuk az ország egyetlen csónakkal bejárható csodáját, a Tapolcai Tavasbarlangot!


2016/03/07

A Balatontól nem messze található Tapolcán mindenki csodájára jár ennek a vízalatti mesevilágnak.  Nem véletlenül, hiszen az élmény felejthetetlen. Ismerd meg a Tapolcai tavasbarlangot!

Látogass el te is a Tapolcai Tavasbarlangba, hiszen életreszóló élményt kapsz!

A barlang felfedezésére 1906-ban került sor, miközben kutat ástak a kőzetbe, amelybe a feltörő meleg víz járatokat vájt, utat tört magának. A barlang vizes része 200 métert tesz ki, és teljes egésze körbejárható csónakokkal, melyek úgy vonzzák a látogatókat, mint virág a méhet.

 

A víz kb 20 fokos, és a legmélyebb résznél a  70-120 centiméter között mozog,  a Tapolca-patak táplálja, mely folyamatos csónakázási lehetőséget biztosít a látogatók számára. A barlangba leérkezve a Lóczy-termet pillanthatjuk meg elsőként a maga 6-8 méteres magasságával, melyet a víz oldott fel évmilliókkal ezelőtt, és nyomai még ma is pontosan kivehetőek a barlang falán. 1912-ben kapta megvilágítását, és a látogatók előtt is ekkor nyílhatott meg, bár a nyírádi bauxitbányászat olyannyira rossz hatással volt  a barlangra, hogy a víz majdnem teljesen eltűnt belőle, és le is volt zárva nagyon sokáig, de miután a bányászat abbamaradt, a vízszint újra helyre került, és 250 méternyi szakasz újra megnyílt, melyből 180 métert csónakkal is körbe lehetett járni.

 

 


2010. novemberében két újabb barlangi tó került felfedezésre, melyek azóta is Magyarország legnagyobb barlangi tavai a maguk 23 és 30 méteres átmérőjével.

 


 

 

Látogass el te is a Tapolcai Tavasbarlangba, hiszen életreszóló élményt kapsz!

A barlangnak fényt adó reflektorok némelyike a vízszint alatt található, így ha elég alaposak, és szemfülesek vagyunk, még a fürge csellét, a barlangban található egyetlen halfaj egy-egy példányát is láthatjuk! :)

A barlang vizes része több lépcsőzetes folyamat volt, az első ilyet, a csónakázó körfolyosót 1938-ban tisztították meg a törmelékektől, mely azóta is látogatható.

 

 

Klímája nagyon jó hatással van a légúti megbetegedésekre, valamint a Malom-tónak közvetlen összeköttetése van a barlanggal.


A tavasbarlang mára már természetvédelmi területté vált, ezt fontos kiemelni, hiszen így még értékesebbé válik, és még nagyobb kötelességünk ezt megőrizni.

 

 


érdekességek sport tenger,óceán túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Turbófeltöltő azonosítása

A turbófeltöltők azonosítása fontos pontja a szervizelésnek, mivel a turbófeltöltők ára...

Útjog

Elhaladási jog, elsőbbség.

Havaria

Havaria: erõsszeles, kicsi orrvitorla Jobbcsapás - a hajó jobbcsapáson halad, ha a vitorlába...

Clemm

A Clemm jelentése kötélszorító.

Balatonfűzfő - Marina Fűzfő

A balatonfűzfői Marina Fűzfő közforgalmú, 206 cölöpös hajóhellyel rendelkezik, ebből 10...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.