Nagy tavaszi hajó karbantartás – készülődés a vitorlásszezonra

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nagy tavaszi hajó karbantartás – készülődés a nyárra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nagy tavaszi hajó karbantartás – készülődés a nyárra


2024/02/17
ZH

Minden tél után alig várjuk már a jó időt, és már az első melegebb napon indulnánk le a Balatonra, hogy elindítsuk a vitorlás szezont. Biztosan Számodra is ismerős lehet, hogy mikor végre elérkezett a vitorlázóidő, nem köthetsz ki rögtön, mert még ellenőrizned kell a vitorlás állapotát, esetleg szerelned is kell. Időzítsd a karbantartást tavaszra, így a szezonban már csak szórakoznod kell! Cikkünkben összeszedtük, milyen munkálatokat végezz el még a szezon előtt, hogy ne kelljen a kikötőben időznöd.

vitorlás karbantartás

Árbócra fel!

 

A hajótestet karbantartani a legidőigényesebb karbantartási folyamat lehet, így mindenképp már érdemes tavasszal elkezdeni, hogy a szezonra már egy megújított, frissített és ápolt hajóval indulhassunk. Az előző szezonról (vagy rosszabb esetben szezonokról) a testen maradt algagátló valószínűleg erősen rátapadt a testre, így mindenképp meg tisztítanunk a hajótestet a már rétegekben lepattogó algagátlótól. A hajót alaposan tisztítsuk meg, mossuk le, majd óvatosan csiszoljuk körbe a hajót úgy, hogy maga a test ne sérüljön, ne karcoljuk fel. Ezután kenjünk fel egy új algagátló réteget, hogy a szezon alatt óvjuk az algásodástól.

 

A tavaszi karbantartás alkalmával készítsük fel az árbócokat is a szezonra. A felhúzókötelek görgői sokszor elöregedhetnek, amíg a hajónk pihent, így kezdjük ezek ellenőrzésével, hogy a szezonban könnyedén, akadás mentesen húzhassuk fel a grószt. Vizsgáljuk át mind az állókötélzethez tartozó alkatrészeket, mind a mozgó kötelekét, ha valamit már elhasználódottnak vélünk, érdemes lehet még ebben az időszakban cserélni, hogy a későbbiekben ne legyen belőle probléma.

 

A vitorlák ellenőrzésére is alkalmas lehet a tavaszi hajó karbantartás, ugyanis érdemes még jóval a vízretétel, a tavaszi „nagyszezon” előtt a vásznak állapotát lecsekkolni, nehogy valamit javíttatni vagy cserélni kelljen. Figyeljünk meg minden varrást és kötélszemet, hogy ép -e. Vizsgáljunk meg minden élet és sarkot, nézzük át a halfej környékét és a reffgyűrűket is. A műanyag csúszkák és a stágreiterek könnyen elkophatnak, így ellenőriznünk kell ezeket is. Valamint ne felejtsük el a latnikat és a zsákokat sem!

 

Talán az egyik legfontosabb a vitorlás kormányának állapotát ellenőrizni, hiszen nagy költségeket jelenthet egy kormány csere, de funkciójából adódóan nem ezen érdemes spórolni. Bármilyen elváltozást látunk rajta, például szorul a csapágy vagy esetleg nyikorog, esetleg kisebb vagy nagyobb repedést látunk a lapáton, van esély a javításra, tegyük rendbe még a vízretétel előtt!  

 

 

Légmentesség

 

Amennyiben vitorlásunk rendelkezik nyílászáróval, vízrerakás előtt nem árt ellenőrizni őket, hogy megfelelően tömítenek-e, hogy megelőzzük a későbbi kellemetlen penészesedést és beáramlott víz kimerítését. Egy slaggal könnyedén elvégezhetjük ezt a vizsgálatot, csak locsoljuk le a nyílászárót, majd figyeljük meg, hogy átengedi-e a vizet valahol.

 

 

Ügyeljünk az elektronikára!

Nagyobb elektronikai fedélzeti rendszerrel felszerelt hajók esetén érdemes hozzáértő ember segítségét kérni, de ha minimális elektromos hálózat van hajónkon, azt mi is könnyedén átvizsgálhatjuk. A rozsdásodás miatt előfordulhat, hogy ami még ősszel működő képes volt, az tavaszra már megadta magát. Fontos a hajó akkumulátorának ellenőrzésével kezdeni, hiszen ezt télen kivesszük és száraz, szobahőmérsékletű helyen tároljuk feltöltött állapotban. Mivel az akkumulátor adja az elektromos hálózatot, jobb, ha minél előbb felismerjük és kezeljük a problémát.

 

 

Végezd el Te is a hajód karbantartását még tavasszal, hogy gördülékenyen és problémamentesen indíthasd a szezont!
 


hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonlelle - Balatoni Hajózási Zrt. Vitorláskikötő

A 2001-ben épült 220 férőhelyes balatonlellei vitorláskikötő a Balatoni Hajózási Zrt....

kávézó

Mindenkinek mást jelent a tökéletes kávézó. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a jó...

Cumolonimbus

A cumolonimbus egy 1-2 km magasan kezdődő és 12-14 km magasságig felnyúló zivatarfelhő....

Log

Log - hajósebességet mérõ müszer

Balatonfüred - Balatonfüredi Yacht Club (BYC)

  A Balatonfüredi Yacht Club A BYC közforgalmú kikötő, 70 kikötőhellyel...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.