A teázás hagyományainak különleges világa

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A teázás hagyományai a világ körül

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A teázás hagyományai a világ körül


2016/02/13

A teázás percei mindannyiunk számára egy kis megnyugvást jelentenek, melyet megoszthatunk barátokkal vagy családdal, ez Kínától Angliáig biztosan a közös vonások egyike. Ceremóniája és mögöttes jelentése viszont országról országra változik a világban. Nézzük, melyek azok a különleges eltérések, amiket felfedezhetünk, ha kicsit mélyebbre ásunk más kultúrák szokásaiban.

A teázás számos különleges hagyománnyal jár együtt

 

 

 

Japán

 

Az itteni teázás ceremóniája talán a leghíresebb a világon, nem véletlenül. A teakultúra kialakulását nagymértékben befolyásolták a szerzetesek és a szamuráj harcosok szertartásos szokásai. Az egész nem egyszerűen a teázásról szól, sokkal inkább az esztétikumról az előkészítés és az elfogyasztás során.  A vendéglátó már az előkészületek alatt is vendégét tartja szem előtt, és a ceremónia minden mozzanatát úgy végzi el, hogy az vendége szemszögéből legyen szemet gyönyörködtetően tökéletes. A tea ceremónia mind a mai napig a Japán kultúra szerves része, egyfajta művészet és a spiritualitás eszköze, vendég és vendéglátó közös élménye, melyben kiélvezhetik a pillanat egyediségét.

 

 

 

Amerika

 

Bármilyen meglepő, a teázás itt is egyfajta hagyományt képez, más jelentéssel bír, attól függően, hogy az ország mely területén fogyasztanánk. Az elmúlt évek során az eladási arányok is megnőttek, a tea egyre népszerűbbé válik országszerte. Sokan térnek át akár kávéjuk helyett is a teázásra, egészségesebbnek is tartják alacsonyabb és elnyújtott hatású koffein tartalma miatt.

 

 

További különleges hagyományokat találsz a következő oldalon!

A teázás számos különleges hagyománnyal jár együtt

India egyike a világ legnagyobb tea exportálóinak, 14 000-nél is több teaültetvénnyel rendelkezik szerte az országban. A változó klímának köszönhetően pedig a tea erőssége, aromája különböző lesz, attól függően az ország melyik régiójából származik. Három fő típust kell ismernünk, ha India teáiról beszélünk.

 

Az Assam tea gazdag, telt aromájú, és India észak-keleti erdőkkel borított sarkából származik. A Darjeeling vélhetően a legismertebb indiai teaféle, egyedi, összetett íz világú. Termesztését a Himaláját övező hegységekben végzik. A harmadik típus a Nilgiri, mely egy gyengédebb, enyhébb aromával bír, termesztését pedig a déli régiók magasabban fekvő területein végzik. Annak ellenére, hogy nincs túlzottan sokféle hagyományuk vagy ceremóniájuk a teázáshoz, valószínűleg India a legnagyobb teafogyasztó nemzet.

 

 

 

 

 

Anglia

 

Amikor egy csésze teával kínálnak délután, sokunk akaratlanul is asszociálhat a brit hagyományos 5 órai teára. Annak ellenére, hogy a tea csupán az 1600-as évek elején került Angliába, az ország olyannyira megszerette ezt az italt, hogy fogyasztása tradícióvá vált minden brit háztartásban. Kezdetekben ugyan csak a vagyonos emberek engedhették meg maguknak, hiszen a készletek csupán korlátozott mennyiségben voltak elérhetőek és igen költséges is volt a beszerzés, így az arisztokraták kiváltsága maradt az ital. A délutáni tea, mint kifejezés egyébként Bedford hercegnőjétől származik, Annától, aki egy kis nassolásra vágyott ebéd és vacsoraidő között. A hivatalos tea idő délután 4 és 5 óra közé esik, és a teához kenyérféléket és süteményt is kínálnak.

 

 

A következő oldalon a legősibb tea hagyományok nemzetét ismerheted meg!

 

A teázás számos különleges hagyománnyal jár együtt

 

Valószínűleg a kínaiak voltak az elsők, akik hasznosították a tealeveleket, de az eredeti kínai teafogyasztók egész más céllal kezdték inni, mint amiért ma tesszük. A tea ugyanis gyógyszer illetve egészségmegérzés céljából fogyasztandó ital volt, igaz mind a mai napig a kínai zöld teát számos esetben írják fel különböző betegségek kezelésére. Szintén használták a meditáció kiegészítőjeként. A mindennapi élet számos területének szerves részét képzik a kínai tea hagyományok. Vegyük például a házasságkötés esetét, ahol a fiatal pár teát szolgál fel a szülőknek, a köszönetnyilvánítás jeleként. Itt a teát gyakran olyan gondosan és figyelmesen szolgálják fel, mint a minőségi borokat Európában.


érdekességek gasztronómiaKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Mesterházy-Nagy Ákos

Mesterházy-Nagy Ákos (Piri) életrajz Mesterházy-Nagy Ákos 1988-ban született és...

Szélbeállás

A hajó orrát szél felé kormányozzuk, majd hagyjuk, hogy a vitorlák lobogjanak és a hajó...

Téli esküvő

A téli esküvő manapság fénykorát éli, hiszen egyre több pár kezdi felismerni a téli...

Bolcni

A bolcni jelentése csapszeg.

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.