A teázás hagyományainak különleges világa

hirdetes

A teázás hagyományai a világ körül

D. Ági
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A teázás percei mindannyiunk számára egy kis megnyugvást jelentenek, melyet megoszthatunk barátokkal vagy családdal, ez Kínától Angliáig biztosan a közös vonások egyike. Ceremóniája és mögöttes jelentése viszont országról országra változik a világban. Nézzük, melyek azok a különleges eltérések, amiket felfedezhetünk, ha kicsit mélyebbre ásunk más kultúrák szokásaiban.

A teázás számos különleges hagyománnyal jár együtt

 

 

 

Japán

 

Az itteni teázás ceremóniája talán a leghíresebb a világon, nem véletlenül. A teakultúra kialakulását nagymértékben befolyásolták a szerzetesek és a szamuráj harcosok szertartásos szokásai. Az egész nem egyszerűen a teázásról szól, sokkal inkább az esztétikumról az előkészítés és az elfogyasztás során.  A vendéglátó már az előkészületek alatt is vendégét tartja szem előtt, és a ceremónia minden mozzanatát úgy végzi el, hogy az vendége szemszögéből legyen szemet gyönyörködtetően tökéletes. A tea ceremónia mind a mai napig a Japán kultúra szerves része, egyfajta művészet és a spiritualitás eszköze, vendég és vendéglátó közös élménye, melyben kiélvezhetik a pillanat egyediségét.

 

 

 

Amerika

 

Bármilyen meglepő, a teázás itt is egyfajta hagyományt képez, más jelentéssel bír, attól függően, hogy az ország mely területén fogyasztanánk. Az elmúlt évek során az eladási arányok is megnőttek, a tea egyre népszerűbbé válik országszerte. Sokan térnek át akár kávéjuk helyett is a teázásra, egészségesebbnek is tartják alacsonyabb és elnyújtott hatású koffein tartalma miatt.

 

 

További különleges hagyományokat találsz a következő oldalon!

A teázás számos különleges hagyománnyal jár együtt

India egyike a világ legnagyobb tea exportálóinak, 14 000-nél is több teaültetvénnyel rendelkezik szerte az országban. A változó klímának köszönhetően pedig a tea erőssége, aromája különböző lesz, attól függően az ország melyik régiójából származik. Három fő típust kell ismernünk, ha India teáiról beszélünk.

hirdetes

 

hirdetes

Az Assam tea gazdag, telt aromájú, és India észak-keleti erdőkkel borított sarkából származik. A Darjeeling vélhetően a legismertebb indiai teaféle, egyedi, összetett íz világú. Termesztését a Himaláját övező hegységekben végzik. A harmadik típus a Nilgiri, mely egy gyengédebb, enyhébb aromával bír, termesztését pedig a déli régiók magasabban fekvő területein végzik. Annak ellenére, hogy nincs túlzottan sokféle hagyományuk vagy ceremóniájuk a teázáshoz, valószínűleg India a legnagyobb teafogyasztó nemzet.

 

 

 

 

 

Anglia

 

Amikor egy csésze teával kínálnak délután, sokunk akaratlanul is asszociálhat a brit hagyományos 5 órai teára. Annak ellenére, hogy a tea csupán az 1600-as évek elején került Angliába, az ország olyannyira megszerette ezt az italt, hogy fogyasztása tradícióvá vált minden brit háztartásban. Kezdetekben ugyan csak a vagyonos emberek engedhették meg maguknak, hiszen a készletek csupán korlátozott mennyiségben voltak elérhetőek és igen költséges is volt a beszerzés, így az arisztokraták kiváltsága maradt az ital. A délutáni tea, mint kifejezés egyébként Bedford hercegnőjétől származik, Annától, aki egy kis nassolásra vágyott ebéd és vacsoraidő között. A hivatalos tea idő délután 4 és 5 óra közé esik, és a teához kenyérféléket és süteményt is kínálnak.

 

 

A következő oldalon a legősibb tea hagyományok nemzetét ismerheted meg!

 

A teázás számos különleges hagyománnyal jár együtt

 

Valószínűleg a kínaiak voltak az elsők, akik hasznosították a tealeveleket, de az eredeti kínai teafogyasztók egész más céllal kezdték inni, mint amiért ma tesszük. A tea ugyanis gyógyszer illetve egészségmegérzés céljából fogyasztandó ital volt, igaz mind a mai napig a kínai zöld teát számos esetben írják fel különböző betegségek kezelésére. Szintén használták a meditáció kiegészítőjeként. A mindennapi élet számos területének szerves részét képzik a kínai tea hagyományok. Vegyük például a házasságkötés esetét, ahol a fiatal pár teát szolgál fel a szülőknek, a köszönetnyilvánítás jeleként. Itt a teát gyakran olyan gondosan és figyelmesen szolgálják fel, mint a minőségi borokat Európában.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
A fesztiválok szerelmesei örömére idén is Balatonra érkezik a KeszthelyFeszt!

2018-07-04

A fesztiválok szerelmesei örömére idén is Balatonra érkezik a KeszthelyFeszt!

Keszthelyen 2018-ban is megrendezik az egyik legjobban várt balatoni eseményt, a KeszthelyFeszt fesztivált! Keszthely Zala megyében, a Balaton nyugati szegletében fekszik, ami előnyös helyszínt jelent turizmusára tekintve! Tudj meg többet az egyik legjobb balatoni fesztiválról! Olvasd el cikkünket, ha szeretnél többet is megtudni!

A Balaton Sound új programot indított a biztonságos fesztiválozásért!

2018-07-04

A Balaton Sound új programot indított a biztonságos fesztiválozásért!

Ma elrajtolt az egyik legnevesebb hazai fesztivál, a Balaton Sound! A fesztiválozás szerelmesei idén is találkozhatnak a megszokott kiváló minőséggel, a legjobb zenékkel, tengernyi programmal és a gyönyörű Balatonnal. Az idei fesztiválon azonban kiemelt szerepet kap a biztonság is, melyet egy új programmal segítenek elő!

Még ma ellátogathatsz a Balatonkenesére a Balaton Fesztiválra!

2018-07-01

Még ma ellátogathatsz a Balatonkenesére a Balaton Fesztiválra!

Már javában tart Balaton egyik legjobban várt fesztiválja, a Balaton Fesztivál. A rendezvényt 2018. június 29-e és július 1-e között rendezték meg idén. Ne csüggedj, hiszen a mai napon még ellátogathatsz a fesztiválra! Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy mivel készültek idén a szervezők és mit tartogat számodra még a vasárnap!

Idén is megrendezik Balaton északi partján a híres Zánkai Bornapokat!

2018-06-30

Idén is megrendezik Balaton északi partján a híres Zánkai Bornapokat!

2018-ban újra visszatér a már hagyománnyá vált Zánkai Bornapok. A balatonfüredi borhetek után a Zánkai Bornapok a második leghosszabb borhét a Balaton északi részén. A szervezők idén is számtalan izgalmas programmal készültek a borkóstoláson kívül is. Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy miért lesz érdemes Zánkára utaznod!

érdekességek gasztronómia

Szótár

Boci

A boci mentőcsónakot, hajó után köthető kis evezős csónakot jelent. Tovább

Trimmzsinór

A vitorlában lévő vékony állítózsinór. Általában a vitorla alsó- és hátsóélébe... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 116

Átlagos értékelés: 5.0