10 lebilincselő tény, amit biztosan nem tudtál a kínai nagy falról.

hirdetes

Elképesztő érdekességek a kínai nagy falról

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kínai nagy fal az építészet történelmének egyik leglenyűgözőbb remekműve. Évente turisták milliói látogatják meg a híres falat, ami több ezer kilométeren keresztül kígyózik végig Kína hegyes-völgyes tájain. Habár önmagában is igazán lenyűgöző, a következő érdekességeket olvasva még az eddiginél is nagyobb ámulattal tekintesz majd rá!
 

10 hihetetlen tény a kínai nagy falról

10 izgalmas tény a kínai nagy falról

 

1. A közhiedelemmel ellentétben, a kínai nagy fal szabad szemmel nem látható az űrből (csupán némi rásegítéssel).

 

2. A Qin-dinasztia (i. e. 221 – i. e. 207) idején, a fal építésekor rizslisztet is felhasználtak a téglákat összekötő anyag kikeveréséhez.

 

3. A nagy fal azon szakaszait, amikre a legtöbben gondolnak, amikor az épületről van szó a Ming-dinasztia építette. Ez volt a fal utolsóként megépített része, és több magas őrtornyot is tartalmazott.

 

4. A kínai nagy falat már a világ leghosszabb temetőjeként is emlegették. Több mint egymillióan vesztették életüket a megépítése során, a régészek pedig valóban több, a fal alá temetett emberi maradványt is találtak.

hirdetes

 

5. Habár a nagy fal hivatalos hossza 8851,8 kilométer, teljes hosszát összesen 21 196 kilométerre becsülik – ez a hossz több ezer év munkájának eredménye. Csak viszonyítási alapként: a Föld egyenlítője 40 074 kilométer.

 

6. A nagy falat a természetes erózió fenyegeti. Észanyugati szakaszainak állapota aggasztó ütemben romlik, és a becslések szerint akár 20 éven belül teljesen el is tűnhetnek a természeti hatások és emberi beavatkozások miatt.

hirdetes

 

7. Évente több mint tíz millióan látogatják meg a kínai nagy falat. A legnépszerűbb szakasza a Badaling, amelyet már több mint 300 államfő és VIP látogatott már meg a világ összes sarkából. Értelemszerűen ez a leggyakrabban járt része is, amelyet helyreállítottak. Akik az „eredeti” falra kíváncsiak, azok más szakaszokat kell, hogy felkeressenek.

 

Lapozz a következő oldalra még több információért!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek

Szótár

Salona 45

Salona 45 vitorlás hajó bemutatása A Salona hajógyár 7 éve gyárt vitorlás hajókat, 7... Tovább

Kiel

A kiel(ejtsd: kíl) a hajó tőkesúlya. A kielt nem lehet felhúzni, a hajót ellensúlyozza,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes