notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

10 lebilincselő tény, amit biztosan nem tudtál a kínai nagy falról.

hirdetes

Elképesztő érdekességek a kínai nagy falról

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kínai nagy fal az építészet történelmének egyik leglenyűgözőbb remekműve. Évente turisták milliói látogatják meg a híres falat, ami több ezer kilométeren keresztül kígyózik végig Kína hegyes-völgyes tájain. Habár önmagában is igazán lenyűgöző, a következő érdekességeket olvasva még az eddiginél is nagyobb ámulattal tekintesz majd rá!
 

10 hihetetlen tény a kínai nagy falról

10 izgalmas tény a kínai nagy falról

 

1. A közhiedelemmel ellentétben, a kínai nagy fal szabad szemmel nem látható az űrből (csupán némi rásegítéssel).

 

2. A Qin-dinasztia (i. e. 221 – i. e. 207) idején, a fal építésekor rizslisztet is felhasználtak a téglákat összekötő anyag kikeveréséhez.

 

3. A nagy fal azon szakaszait, amikre a legtöbben gondolnak, amikor az épületről van szó a Ming-dinasztia építette. Ez volt a fal utolsóként megépített része, és több magas őrtornyot is tartalmazott.

 

4. A kínai nagy falat már a világ leghosszabb temetőjeként is emlegették. Több mint egymillióan vesztették életüket a megépítése során, a régészek pedig valóban több, a fal alá temetett emberi maradványt is találtak.

 

5. Habár a nagy fal hivatalos hossza 8851,8 kilométer, teljes hosszát összesen 21 196 kilométerre becsülik – ez a hossz több ezer év munkájának eredménye. Csak viszonyítási alapként: a Föld egyenlítője 40 074 kilométer.

hirdetes

 

6. A nagy falat a természetes erózió fenyegeti. Észanyugati szakaszainak állapota aggasztó ütemben romlik, és a becslések szerint akár 20 éven belül teljesen el is tűnhetnek a természeti hatások és emberi beavatkozások miatt.

 

7. Évente több mint tíz millióan látogatják meg a kínai nagy falat. A legnépszerűbb szakasza a Badaling, amelyet már több mint 300 államfő és VIP látogatott már meg a világ összes sarkából. Értelemszerűen ez a leggyakrabban járt része is, amelyet helyreállítottak. Akik az „eredeti” falra kíváncsiak, azok más szakaszokat kell, hogy felkeressenek.

 

Lapozz a következő oldalra még több információért!

hirdetes
10 hihetetlen tény a kínai nagy falról

Amit biztosan nem tudtál a kínai nagy falról

 

8. Az 1966-76-os kulturális forradalom során a fal számos tégláját eltávolították otthonok, farmok és víztározók építése céljából. Ez az időszak nagyban hozzájárult a fal állapotának romlásához.

 

9. A fal bizonyos szakaszai olyan vastagak, hogy egy autóval is végig lehetne hajtani rajtuk.

 

10. A kínai nagy falat övező legendák közül a legismertebb „Men Jiangnu keserves sírása”. Men férje a fal építése közben halt meg. A nő sírása annyira keserves volt, hogy a fal egy része leomlott, Men pedig megtalálta alatta férje csontjait, és méltó temetéssel búcsúzhatott el tőle.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Manőverslukk

Erős szeles kikötés után a kapitány és legénység által közösen fogyasztott... Tovább

Man Over Bord

Man Over Bord: Keresd a Vízből mentés szótárszónál. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 114

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek