10 lebilincselő tény, amit biztosan nem tudtál a kínai nagy falról.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Elképesztő érdekességek a kínai nagy falról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Elképesztő érdekességek a kínai nagy falról


2023/10/31

A kínai nagy fal az építészet történelmének egyik leglenyűgözőbb remekműve. Évente turisták milliói látogatják meg a híres falat, ami több ezer kilométeren keresztül kígyózik végig Kína hegyes-völgyes tájain. Habár önmagában is igazán lenyűgöző, a következő érdekességeket olvasva még az eddiginél is nagyobb ámulattal tekintesz majd rá!
 

10 hihetetlen tény a kínai nagy falról

1.Izgalmas tény a kínai naagy falról

A közhiedelemmel ellentétben, a kínai nagy fal szabad szemmel nem látható az űrből (csupán némi rásegítéssel).

 

2. Izgalmas tény a kínai naagy falról

A Qin-dinasztia (i. e. 221 – i. e. 207) idején, a fal építésekor rizslisztet is felhasználtak a téglákat összekötő anyag kikeveréséhez.

 

3.Izgalmas tény a kínai naagy falról

A nagy fal azon szakaszait, amikre a legtöbben gondolnak, amikor az épületről van szó a Ming-dinasztia építette. Ez volt a fal utolsóként megépített része, és több magas őrtornyot is tartalmazott.

 

4.Izgalmas tény a kínai naagy falról

A kínai nagy falat már a világ leghosszabb temetőjeként is emlegették. Több mint egymillióan vesztették életüket a megépítése során, a régészek pedig valóban több, a fal alá temetett emberi maradványt is találtak.

 

5. Izgalmas tény a kínai naagy falról

Habár a nagy fal hivatalos hossza 8851,8 kilométer, teljes hosszát összesen 21 196 kilométerre becsülik – ez a hossz több ezer év munkájának eredménye. Csak viszonyítási alapként: a Föld egyenlítője 40 074 kilométer.

 

6. Izgalmas tény a kínai naagy falról

A nagy falat a természetes erózió fenyegeti. Észanyugati szakaszainak állapota aggasztó ütemben romlik, és a becslések szerint akár 20 éven belül teljesen el is tűnhetnek a természeti hatások és emberi beavatkozások miatt.

 

7. Izgalmas tény a kínai naagy falról

Évente több mint tíz millióan látogatják meg a kínai nagy falat. A legnépszerűbb szakasza a Badaling, amelyet már több mint 300 államfő és VIP látogatott már meg a világ összes sarkából. Értelemszerűen ez a leggyakrabban járt része is, amelyet helyreállítottak. Akik az „eredeti” falra kíváncsiak, azok más szakaszokat kell, hogy felkeressenek.

 

8. Izgalmas tény a kínai naagy falról

Az 1966-76-os kulturális forradalom során a fal számos tégláját eltávolították otthonok, farmok és víztározók építése céljából. Ez az időszak nagyban hozzájárult a fal állapotának romlásához.

 

9. Izgalmas tény a kínai naagy falról

A fal bizonyos szakaszai olyan vastagak, hogy egy autóval is végig lehetne hajtani rajtuk.

 

10. Izgalmas tény a kínai naagy falról

A kínai nagy falat övező legendák közül a legismertebb „Men Jiangnu keserves sírása”. Men férje a fal építése közben halt meg. A nő sírása annyira keserves volt, hogy a fal egy része leomlott, Men pedig megtalálta alatta férje csontjait, és méltó temetéssel búcsúzhatott el tőle.


érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Romantikus étterem a Városligetben

Romantikus étterem a Városligetben? Bemutatjuk a legjobbat! Egy igazán csodálatos környezetben...

Hepatítisz védőoltás

Hepatitis A elleni védőoltás Kinek lehet beadni a hepatitis A elleni védőoltást? Mikor...

Kimm

Kimm - sarkos építésû hajóknál a fenék síkjának és az oldal síkjának találkozása

Balatonfűzfő - Marina Fűzfő

A balatonfűzfői Marina Fűzfő közforgalmú, 206 cölöpös hajóhellyel rendelkezik, ebből 10...

Nautic 330 Club vitorlás hajó

A Nautic 330-as 2005-ben megjelent, még inkább családközpontú koncepciója. A hajótest 15...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.