Íme 6 megdöbbentő tény Neils Armstrongról, amit eddig biztosan nem hallottál.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 6 izgalmas tény Neil Armstrongról, amit biztosan nem tudtál

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

6 izgalmas tény Neil Armstrongról, amit biztosan nem tudtál


2018/04/26
CZs

Neil Armstrong (1930-2012) örökre beírta magát az emberiség nagy történelemkönyvébe, amikor földi idő szerint 1969. július 20-án megtette azt a bizonyos „kis lépést” bolygónk holdjának felszínén. Habár ez önmagában is elegendő lenne, az amerikai asztronauta kétségtelenül érdekes alak volt. A következőkben vessünk néhány pillantást élete néhány kulcsfontosságú vagy éppen különös pillanatára.

Érdekességek Neil Armstrongról

Előbb tanult meg repülni, mint autót vezetni

A fiatal Neil már édesapja jóvoltából már hatéves korában megtapasztalhatta, hogy milyen egy repülő fedélzetén elrugaszkodni a talajtól. 15 éves korára már annyira tapasztalt volt a botkormány mögött, hogy jobban értett a repüléshez, mint az autóvezetéshez, és ekkoriban még jogosítványa sem volt. A koreai háborúban 78 bevetésen vett részt pilótaként, mielőtt csatlakozott a NASA elődjéhez, a NACA-hoz.

 

Nincs egy igazán jó fényképünk róla a Holdon

Habár a 60-as évek végén már a videókamerák és a fényképezőgépek is elterjedtek voltak, a XX. század egyik legfontosabb pillanatáról nem készült jó minőségű felvétel. Az itt látható fotón valójában Armstrong társa, Buzz Aldrin szerepel, Neil pedig csak a sisak tükörképében jelenik meg, alig kivehetően. Elmondása szerint egyáltalán nem jutott eszébe megkérni Aldrint, hogy fényképezze le őt, és hogy szerinte mindig is Buzz volt a fotogénebb kettejük közül.

 

Könnyen lehet, hogy egy ajtózsanér miatt volt ő az első

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi alapján dőlt el, hogy ki léphet elsőként a két űrhajók közül a Holdra. Az elmélet szerint az egészért a holdkomp felépítése felelős: a modul kijáratának zsanérja a jobb oldalon helyezkedett el, és befelé nyílt. Mivel Amrstrong ült a bal oldalon, így sokkal egyszerűbben léphetett ki a kompból, mint Aldrin, akinek ehhez át kellett volna másznia társán. 

 

Egy 1,8 millió dolláros zsák volt nála

Amikor Armstrong megvizsgálta a hold felszínét, összegyűjtött egy zsák homokot a NASA számára. Az Apollo űrminták eladása és vásárlása illegális ugyan, de ez a törvény nem vonatkozott a zsákra, amit a szállításukhoz használtak.

 

2015-ben, három évvel Armstrong halála után a zsákot egy bizonyos Nancy Lee Carlson vásárolta meg egy kormány által szervezett árverésen 995 dollárért. Az értékesítés azonban, mint kiderült, véletlen volt. Amikor Carlson elküldte a zsákot a NASA-nak, hogy azok igazolják a hitelességét, a NASA nem küldte vissza, mondván, hogy ez az ő tulajdonuk. Carlson azonban nem hagyta szó nélkül az ügyet. A bíró ítélete szerint végül az övé lett a zsák, amit 2017- pedig 1,8 millió dollárért adott el egy mási aukción.

 

Három hetet karanténban kellett töltenie

Amikor Armstrong, Aldrin és Michael Collins (aki a kompban maradt, míg két társa a holdon lépkedett) visszatértek a Földre, igazi királyi fogadtatásban részesítették őket. Az egyetlen buktató csak az volt, hogy újdonsült hírnevüket egy lezárt kamra falai között voltak kénytelenek ízlelgetni.

 

Mivel soha senki nem járt a holdon, így nem lehetett tudni, hogy nem-e hoztak haza magukkal valami ismeretlen űrvírust, amire az emberiség szervezete nem volt felkészülve. Nixon elnök szintén e kamra üvegablakán keresztül üdvözölte a visszatérő hősöket.

 

Egyetemi professzor lett belőle

1971-ben visszavonult a NASA-tól, de nem akart eltűnni a nyilvánosság elől. Mindenki hallani akarta mondanivalóit és ő sem szerette volna, hogy egyetlen egy tette miatt váljon híressé. Ehelyett inkább elfogadott egy mérnökprofesszori állást a Cincinnati Universityn, ahol 8 éven át dolgozott.


érdekesség hír kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Banque Populaire V

Banque Populaire V vitorlás hajó,trimarán A Banque Populaire V jelenleg a legnagyobb...

Detre Dia

Detre Dia, szörf olimpikon Lásd itt: Detre Diána

Elegáns rendezvényhelyszín Budapesten

A Világ Legszebb Kávéházában joggal érezheti úgy az ember, hogy megtalálta rendezvényének...

Mozgókötél

Mozgókötél - a vitorlák fel, le és kezelésére használt kötelek

Business formal

Manapság egyre több helyen találkozhatunk a dress code fogalmával, bár tény, hogy ezzel...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.