Íme 6 megdöbbentő tény Neils Armstrongról, amit eddig biztosan nem hallottál.

hirdetes

6 izgalmas tény Neil Armstrongról, amit biztosan nem tudtál

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Neil Armstrong (1930-2012) örökre beírta magát az emberiség nagy történelemkönyvébe, amikor földi idő szerint 1969. július 20-án megtette azt a bizonyos „kis lépést” bolygónk holdjának felszínén. Habár ez önmagában is elegendő lenne, az amerikai asztronauta kétségtelenül érdekes alak volt. A következőkben vessünk néhány pillantást élete néhány kulcsfontosságú vagy éppen különös pillanatára.

Érdekességek Neil Armstrongról

Előbb tanult meg repülni, mint autót vezetni

 

A fiatal Neil már édesapja jóvoltából már hatéves korában megtapasztalhatta, hogy milyen egy repülő fedélzetén elrugaszkodni a talajtól. 15 éves korára már annyira tapasztalt volt a botkormány mögött, hogy jobban értett a repüléshez, mint az autóvezetéshez, és ekkoriban még jogosítványa sem volt. A koreai háborúban 78 bevetésen vett részt pilótaként, mielőtt csatlakozott a NASA elődjéhez, a NACA-hoz.

 

Nincs egy igazán jó fényképünk róla a Holdon

 

Habár a 60-as évek végén már a videókamerák és a fényképezőgépek is elterjedtek voltak, a XX. század egyik legfontosabb pillanatáról nem készült jó minőségű felvétel. Az itt látható fotón valójában Armstrong társa, Buzz Aldrin szerepel, Neil pedig csak a sisak tükörképében jelenik meg, alig kivehetően. Elmondása szerint egyáltalán nem jutott eszébe megkérni Aldrint, hogy fényképezze le őt, és hogy szerinte mindig is Buzz volt a fotogénebb kettejük közül.

 

Érdekességek Neil Armstrongról

 

Könnyen lehet, hogy egy ajtózsanér miatt volt ő az első

 

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi alapján dőlt el, hogy ki léphet elsőként a két űrhajók közül a Holdra. Az elmélet szerint az egészért a holdkomp felépítése felelős: a modul kijáratának zsanérja a jobb oldalon helyezkedett el, és befelé nyílt. Mivel Amrstrong ült a bal oldalon, így sokkal egyszerűbben léphetett ki a kompból, mint Aldrin, akinek ehhez át kellett volna másznia társán. Még több izgalmas tényt a következő oldalra lapozva találsz!

hirdetes
Érdekességek Neil Armstrongról

Egy 1,8 millió dolláros zsák volt nála

 

hirdetes

Amikor Armstrong megvizsgálta a hold felszínét, összegyűjtött egy zsák homokot a NASA számára. Az Apollo űrminták eladása és vásárlása illegális ugyan, de ez a törvény nem vonatkozott a zsákra, amit a szállításukhoz használtak.

 

2015-ben, három évvel Armstrong halála után a zsákot egy bizonyos Nancy Lee Carlson vásárolta meg egy kormány által szervezett árverésen 995 dollárért. Az értékesítés azonban, mint kiderült, véletlen volt. Amikor Carlson elküldte a zsákot a NASA-nak, hogy azok igazolják a hitelességét, a NASA nem küldte vissza, mondván, hogy ez az ő tulajdonuk. Carlson azonban nem hagyta szó nélkül az ügyet. A bíró ítélete szerint végül az övé lett a zsák, amit 2017- pedig 1,8 millió dollárért adott el egy mási aukción.

 

Három hetet karanténban kellett töltenie

 

Amikor Armstrong, Aldrin és Michael Collins (aki a kompban maradt, míg két társa a holdon lépkedett) visszatértek a Földre, igazi királyi fogadtatásban részesítették őket. Az egyetlen buktató csak az volt, hogy újdonsült hírnevüket egy lezárt kamra falai között voltak kénytelenek ízlelgetni.

 

Mivel soha senki nem járt a holdon, így nem lehetett tudni, hogy nem-e hoztak haza magukkal valami ismeretlen űrvírust, amire az emberiség szervezete nem volt felkészülve. Nixon elnök szintén e kamra üvegablakán keresztül üdvözölte a visszatérő hősöket.

 

Egyetemi professzor lett belőle

 

1971-ben visszavonult a NASA-tól, de nem akart eltűnni a nyilvánosság elől. Mindenki hallani akarta mondanivalóit és ő sem szerette volna, hogy egyetlen egy tette miatt váljon híressé. Ehelyett inkább elfogadott egy mérnökprofesszori állást a Cincinnati Universityn, ahol 8 éven át dolgozott.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között. Tovább

Cumolonimbus

A cumolonimbus egy 1-2 km magasan kezdődő és 12-14 km magasságig felnyúló zivatarfelhő.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 161

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek