notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme 6 megdöbbentő tény Neils Armstrongról, amit eddig biztosan nem hallottál.

hirdetes

6 izgalmas tény Neil Armstrongról, amit biztosan nem tudtál

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Neil Armstrong (1930-2012) örökre beírta magát az emberiség nagy történelemkönyvébe, amikor földi idő szerint 1969. július 20-án megtette azt a bizonyos „kis lépést” bolygónk holdjának felszínén. Habár ez önmagában is elegendő lenne, az amerikai asztronauta kétségtelenül érdekes alak volt. A következőkben vessünk néhány pillantást élete néhány kulcsfontosságú vagy éppen különös pillanatára.

Érdekességek Neil Armstrongról

Előbb tanult meg repülni, mint autót vezetni

 

A fiatal Neil már édesapja jóvoltából már hatéves korában megtapasztalhatta, hogy milyen egy repülő fedélzetén elrugaszkodni a talajtól. 15 éves korára már annyira tapasztalt volt a botkormány mögött, hogy jobban értett a repüléshez, mint az autóvezetéshez, és ekkoriban még jogosítványa sem volt. A koreai háborúban 78 bevetésen vett részt pilótaként, mielőtt csatlakozott a NASA elődjéhez, a NACA-hoz.

 

Nincs egy igazán jó fényképünk róla a Holdon

 

Habár a 60-as évek végén már a videókamerák és a fényképezőgépek is elterjedtek voltak, a XX. század egyik legfontosabb pillanatáról nem készült jó minőségű felvétel. Az itt látható fotón valójában Armstrong társa, Buzz Aldrin szerepel, Neil pedig csak a sisak tükörképében jelenik meg, alig kivehetően. Elmondása szerint egyáltalán nem jutott eszébe megkérni Aldrint, hogy fényképezze le őt, és hogy szerinte mindig is Buzz volt a fotogénebb kettejük közül.

 

Érdekességek Neil Armstrongról

 

Könnyen lehet, hogy egy ajtózsanér miatt volt ő az első

 

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi alapján dőlt el, hogy ki léphet elsőként a két űrhajók közül a Holdra. Az elmélet szerint az egészért a holdkomp felépítése felelős: a modul kijáratának zsanérja a jobb oldalon helyezkedett el, és befelé nyílt. Mivel Amrstrong ült a bal oldalon, így sokkal egyszerűbben léphetett ki a kompból, mint Aldrin, akinek ehhez át kellett volna másznia társán. Még több izgalmas tényt a következő oldalra lapozva találsz!

hirdetes
Érdekességek Neil Armstrongról

Egy 1,8 millió dolláros zsák volt nála

 

hirdetes

Amikor Armstrong megvizsgálta a hold felszínét, összegyűjtött egy zsák homokot a NASA számára. Az Apollo űrminták eladása és vásárlása illegális ugyan, de ez a törvény nem vonatkozott a zsákra, amit a szállításukhoz használtak.

 

2015-ben, három évvel Armstrong halála után a zsákot egy bizonyos Nancy Lee Carlson vásárolta meg egy kormány által szervezett árverésen 995 dollárért. Az értékesítés azonban, mint kiderült, véletlen volt. Amikor Carlson elküldte a zsákot a NASA-nak, hogy azok igazolják a hitelességét, a NASA nem küldte vissza, mondván, hogy ez az ő tulajdonuk. Carlson azonban nem hagyta szó nélkül az ügyet. A bíró ítélete szerint végül az övé lett a zsák, amit 2017- pedig 1,8 millió dollárért adott el egy mási aukción.

 

Három hetet karanténban kellett töltenie

 

Amikor Armstrong, Aldrin és Michael Collins (aki a kompban maradt, míg két társa a holdon lépkedett) visszatértek a Földre, igazi királyi fogadtatásban részesítették őket. Az egyetlen buktató csak az volt, hogy újdonsült hírnevüket egy lezárt kamra falai között voltak kénytelenek ízlelgetni.

 

Mivel soha senki nem járt a holdon, így nem lehetett tudni, hogy nem-e hoztak haza magukkal valami ismeretlen űrvírust, amire az emberiség szervezete nem volt felkészülve. Nixon elnök szintén e kamra üvegablakán keresztül üdvözölte a visszatérő hősöket.

 

Egyetemi professzor lett belőle

 

1971-ben visszavonult a NASA-tól, de nem akart eltűnni a nyilvánosság elől. Mindenki hallani akarta mondanivalóit és ő sem szerette volna, hogy egyetlen egy tette miatt váljon híressé. Ehelyett inkább elfogadott egy mérnökprofesszori állást a Cincinnati Universityn, ahol 8 éven át dolgozott.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

RC 44 vitorlás hajó

 RC 44 vitorlás hajó Az RC 44 egy kis vízkiszorítású, magas színvonalú One... Tovább

Sloop vitorlázat

A legelterjedtebb egyárbocos vitorlázat: nagyvitorla (gross) és orrvitorla (fock). Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 161

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek