Izgalmas tények Spanyolországról, amiket eddig biztosan nem tudtál.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ritkán hallott érdekességek Spanyolországról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ritkán hallott érdekességek Spanyolországról


2023/11/01
CZs

Frissítve: 2024/04/24
Frissítette: ZH

Spanyolország, becses nevén a Spanyol Királyság, a kontinens egyik legkedveltebb úticélja, nem is csoda, a lenyűgöző mediterrán ország szépségeire nehéz nemet mondani. Íme néhány izgalmas tény az országról, amit eddig biztosan nem hallottál.

Érdekességek Spanyolországról

A spanyol nyelv

Biztosan nem gondoltad volna, de a kínai és az angol nyelv után – egyes becslések szerint már az angolt is lekörözte – a harmadik legtöbb anyanyelvi beszélőt számláló nyelv az egész világon. Nem kevesebb, mint 21 ország hivatalos nyelve, de az USA-ban élő nagyjából 40 millió spanyol anyanyelvű bevándorlóról sem érdemes megfeledkezni. Egyébként a spanyol anyanyelvű személyek csupán tizede él Spanyolországban, így nem kell meglepődnünk, ha a Föld más tájain járva is találkozunk vele. Ez azért is különösen izgalmas, mert a XV. századig Spanyolország több független királyságból állt, ahol egymástól eltérő nyelveken beszéltek.

 

Furcsa hagyományok

A spanyol bortermelőktől származó szokás ma már igazi szilveszteri hagyománnyá avanzsált, a családok éjfélkor a 12 harangszó mindegyikénél egy-egy szőlőszemet esznek. Bár ettől még nem dobjuk el az anyunkat, attól talán már annál inkább, hogy egészen 2005-ig csupán a 14. életévét kellett betölteni az állampolgároknak ahhoz, hogy megházasodjanak. Szerencsére a törvényt szigorították, ma már további 2 évet feltétlenül várni kell, de 16 évesen szabad az út. Kevésbé meghökkentő, de a nudizmus is maximálisan elfogadott és engedélyezett az országban.

 

Nyalóka, felmosó, tűzőgép

A világ számtalan hasznos – vagy kevésbé hasznos – találmányt köszönhet a spanyolok leleményességének. Bár a spanyolviasz nincs köztük, a Chupa Chups nyalóka például igen, de a felmosó, az akusztikus gitár, a szakafander, a tűzőgép és a cigaretta is, amit a történet szerint sevillai koldusok találtak ki a dohánytörmelék felhasználására.

 

Érdekességek Spanyolországról

 

A spanyol bikaviadal

Az, hogy a bikaviadal Spanyolország nemzeti sportja lenne, egyszerű tévhit. A bikaiviadal egyébként sem számít sportnak, másrészt nincs igazi történelmi jelentősége sem, a bikaviadalhoz épített arénák legnagyobbrészt Franco tábornoknak köszönhetőek, 1939 és 1975 között épültek. Az ország nemzeti sportja egyébként a foci.

 

A hosszú élet titka

A várható élettartam Spanyolországban a 15. leghosszabb az egész világon. Valljuk be, ez nem rossz eredmény, de az ENSZ szerint 2050-re a világ legelöregedettebb országa lesz, várhatóan a lakosság 40%-a meghaladja majd a 60 éves kort. Bár a várható élettartam kimagasló, a legnagyobb munkanélküliséggel is itt kell szembesülni az egész Európai Unióban.

 

Világörökség

Az UNESCO Világörökségi listáján 44 spanyolországi helyszín található, ennél többet csak Olaszország és Kína tudhat magáénak.

 

 


érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonalmádi Volán Zrt. Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Balaton Volán Zrt. kikötője. A...

Luvgierig

Luvgierig - a szél felé forduló hajót hívjuk így

Állókötélzet

Az állókötélzet, az árbocot négy irányban tartott fém sodronykötelek összefoglaló...

Avatar

Avatar vitorlás hajó bemutatása Az Avatar egy 2007-es évjáratú, Nautic 12 Racer...

szélcsend

Levegő nyugalmi állapota, vagyis áramlása oly gyenge, hogy érzékeinkkel nem vesszük észre
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.