notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Izgalmas tények Spanyolországról, amiket eddig biztosan nem tudtál.

hirdetes

Ritkán hallott érdekességek Spanyolországról

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Spanyolország, becses nevén a Spanyol Királyság, a kontinens egyik legkedveltebb úticélja, nem is csoda, a lenyűgöző mediterrán ország szépségeire nehéz nemet mondani. Íme néhány izgalmas tény az országról, amit eddig biztosan nem hallottál.

Érdekességek Spanyolországról

A spanyol nyelv

 

Biztosan nem gondoltad volna, de a kínai és az angol nyelv után – egyes becslések szerint már az angolt is lekörözte – a harmadik legtöbb anyanyelvi beszélőt számláló nyelv az egész világon. Nem kevesebb, mint 21 ország hivatalos nyelve, de az USA-ban élő nagyjából 40 millió spanyol anyanyelvű bevándorlóról sem érdemes megfeledkezni. Egyébként a spanyol anyanyelvű személyek csupán tizede él Spanyolországban, így nem kell meglepődnünk, ha a Föld más tájain járva is találkozunk vele. Ez azért is különösen izgalmas, mert a XV. századig Spanyolország több független királyságból állt, ahol egymástól eltérő nyelveken beszéltek.

 

Furcsa hagyományok

 

A spanyol bortermelőktől származó szokás ma már igazi szilveszteri hagyománnyá avanzsált, a családok éjfélkor a 12 harangszó mindegyikénél egy-egy szőlőszemet esznek. Bár ettől még nem dobjuk el az anyunkat, attól talán már annál inkább, hogy egészen 2005-ig csupán a 14. életévét kellett betölteni az állampolgároknak ahhoz, hogy megházasodjanak. Szerencsére a törvényt szigorították, ma már további 2 évet feltétlenül várni kell, de 16 évesen szabad az út. Kevésbé meghökkentő, de a nudizmus is maximálisan elfogadott és engedélyezett az országban.

hirdetes

 

Meghökkentő tények Spanyolországról

 

Nyalóka, felmosó, tűzőgép

 

A világ számtalan hasznos – vagy kevésbé hasznos – találmányt köszönhet a spanyolok leleményességének. Bár a spanyolviasz nincs köztük, a Chupa Chups nyalóka például igen, de a felmosó, az akusztikus gitár, a szakafander, a tűzőgép és a cigaretta is, amit a történet szerint sevillai koldusok találtak ki a dohánytörmelék felhasználására.

 

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!

 

 

Érdekességek Spanyolországról

A bikaviadal

 

Az, hogy a bikaviadal Spanyolország nemzeti sportja lenne, egyszerű tévhit. A bikaiviadal egyébként sem számít sportnak, másrészt nincs igazi történelmi jelentősége sem, a bikaviadalhoz épített arénák legnagyobbrészt Franco tábornoknak köszönhetőek, 1939 és 1975 között épültek. Az ország nemzeti sportja egyébként a foci.

hirdetes

 

A hosszú élet titka

 

A várható élettartam Spanyolországban a 15. leghosszabb az egész világon. Valljuk be, ez nem rossz eredmény, de az ENSZ szerint 2050-re a világ legelöregedettebb országa lesz, várhatóan a lakosság 40%-a meghaladja majd a 60 éves kort. Bár a várható élettartam kimagasló, a legnagyobb munkanélküliséggel is itt kell szembesülni az egész Európai Unióban.

 

Világörökség

 

Az UNESCO Világörökségi listáján 44 spanyolországi helyszín található, ennél többet csak Olaszország és Kína tudhat magáénak.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Fux

A fux az orrkabin neve. Tovább

Fine dining étterem

A fine dining egyre nagyobb népszerűségre tett szert már hazánkban is, méltán nevezik az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 5.0

utazás