notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A 21. század legbrutálisabb természeti katasztrófái

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A 21. század legnagyobb természeti katasztrófái

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A 21. század legnagyobb természeti katasztrófái


2014/03/25

Nem tudni, hogy az éghajlatváltozás mennyiben befolyásolja a történteket, de az biztos, hogy egyre több és nagyobb természeti katasztrófával találkozhatunk világszerte. Most összegyűjtöttük a 10 legdurvább természeti katasztrófát, ami a 21. században történt.

Természeti katasztrófák
2004. december 26-án egy Indonézia közelében történt nagyon erős víz alatti földrengést követően szökőár volt, amely Ázsia délkeleti és déli részén, valamint Afrika keleti részén okozott nagyon jelentős károkat. Több mint 150 ezer (más források szerint több mint 200 ezer) ember meghalt. A partot elérő szökőár legalább két, de egyes helyeken hat, egyre magasabbra tornyosuló hulláma még a partoktól távolabbi területeken is végzett pusztítást. A hullámok között a tenger visszahúzódott, tipikus előjeleként a későbbi fenyegető szökőárnak. A partra lecsapó víz elöntötte az utcákat, amelyek csatornákként árasztották el a belső lakott helyeket, vízzel borítva a házakat, elsodorva az autókat, embereket.

 

A következő napokban 25 földrengést regisztráltak naponta, gyakran 5,5 erősséggel. Az Andamán- és Nikobár-szigeteken a főrengést követő utórengés 7,1 erősségű volt. 2005. március 28-án jegyeztek fel egy nagy utórengést 8,7 értékkel Szumátra partvidékén.

 

A halálos áldozatok száma pontosan nem ismert. A pusztulás elől való menekülés, illetve a tömegsírokba temetettek miatt ez ma már nem is határozható meg pontosan, azonban az árhullámnak és utóhatásainak sokan estek áldozatul, így az ivóvízforrások megsemmisülése és elszennyeződése újabb emberéleteket követelt.

Természeti katasztrófák

2008-ban a Nargis ciklon okozta a legsúlyosabb természeti katasztrófát Mianmar történelmében. 146.000 ember vesztette életét, a világ összefogott, és rengetegen küldtek segítséget a érintett részre.

Természeti katasztrófák

2001. január 26-án 7,7-es erősségű földrengés rázta meg a vidéket. 20 ezer ember meghalt, 200 ezer eltűnt. Rengetegen maradtak fedél nélkük, a pusztíttás hatalmas volt.

Természeti katasztrófák

A 2010-es haiti földrengés a Richter-skála szerinti 7,0 erősségű, pusztító földrengés volt, melynek központja Port-au-Prince-től, Haiti fővárosától 25 km-re volt. A rengések helyi idő szerint 2010. január 12-én kedden, helyi idő szerint 16:53:09-kor (UTC szerint 21:53:09-kor) kezdődtek. A földrengés a talaj szintje alatt 13 km-rel indult el. Az Amerikai Földtani Intézet számos utórengést regisztrált, melyek közül tizennégynek az erőssége a Richter-skálán 5 és 5,9 között volt. A Nemzetközi Vöröskereszt becslései szerint a rengések három millió embert érintettek, közülük a halálos áldozatok számát a WHO 45 000-50 000 főre becsülte, a szám azonban mára már elérte a 170 000-et is. Port-au-Prince nagyobb látnivalói jelentős mértékben megrongálódtak vagy leomlottak. Így járt többek között az Elnöki Palota (az esetet René Préval elnök túlélte), a Nemzetgyűlés épülete, a Port-au-Prince-i székesegyház és a legfontosabb fegyház is. Minden kórház leomlott vagy olyan nagy mértékben károsodott, hogy ki kellett üríteni. Az ENSZ jelentése szerint az Egyesült Nemzetek Haiti Stabilizációs Missziójának (MINUSTAH) a fővárosban lévő központi épülete összeomlott, és számos ENSZ-dolgozót elveszettként tartanak nyilván. René Préval, az ország elnöke január 13-án megerősítette, hogy a misszió vezetője, Hédi Annabi életét vesztette.

Természeti katasztrófák

Melegrekordok dőltek meg, több tízezer erdő vált hamuvá, és szinte felforrtak a folyók Dél- és Nyugat-Európában. A szokatlanul nagy meleg miatt főleg idős emberek vesztették életüket, Párizs környékén például 50 halálesetet tulajdonítottak az egész Európát sújtó kánikulának. A hőmérséklet szinte minden dél- és nyugat-európai államban meghaladta a 30 Celsius fokot. A szárazság miatt erdőtüzek tomboltak Francia-, Olasz-, Német- és Spanyolországban, továbbá Portugáliában és Svájcban. Portugáliában több mint egy tucat ember vesztette életét az erdőtüzekben.

Természeti katasztrófák

A Richter-skála szerinti 6,6-os erősségű földrengés rázta meg Iránt 2003. decemberében. 60.000 ember vesztette életét, az épületek kártyavárként dőltek össze.

Természeti katasztrófák

A pakisztáni szeizmológiai intézet mérése szerint a néhány perces időkülönbséggel bekövetkezett két rengés közül a nagyobbik 7,6-os erősségű volt a Richter-skálán. Epicentruma Iszlámábádtól száz kilométerre északra volt. Az áldozatok száma meghaladta a 40.000-et is. A CNN tudósítása szerint a legtöbben Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részén haltak meg, sok falu és település a földdel vált egyenlővé, a térség fővárosa, Muzzaffarabád hetvenöt százalékban elpusztult. 

Természeti katasztrófák

Becslések szerint 56.000 ember vesztette életét az extrém meleg következtében. Oroszországban még sosem volt ennyire meleg, sokan a globális felmelegedésnek tulajdonítják a forróságot. Nem csak Oroszországban volt aszály, hanem többek között Kazahsztánban, Mongóliában, Kínában, Hong Kongban és Észak-Afrikában.

Természeti katasztrófák

A 2008-as szecsuáni földrengés Kína nyugati részén, Szecsuán tartományban történt 2008. május 12-én helyi idő szerint 14:28:04-kor (magyar idő szerint 08:28:04-kor). A földrengés erőssége a Richter-skála szerint 7,8-as volt. Epicentruma Csengtutól, Szecsuán székhelyétől 92 kilométerre nyugat-északnyugati irányban volt, a föld felszíne alatt 26 kilométerrel. A földrengést érezni lehetett Kína távoli pontjain is, Pekingben és Sanghajban is, a város egyes részeit, beleértve a Hong Kong Új Világ Tornyot és Jin Mao Épületét evakuálták. A rengések a környező országokban is érezhetők voltak, Vietnamban, Pakisztánban, Thaiföldön és Mianmarban is.
Az áldozatok számáról viszonylag pontos adatok állnak rendelkezésre, a rengés Mianyangt sújtotta elsődlegesen, itt 21 960 áldozat volt, Ngawaban 20 159, Deyangban 17 117, Chengduban 4276, Guangyuanban körülbelül 4817 ember halt meg. Megközelítőleg 69 000 ember vesztette életét, 368 545 ember megsérült, 18 830 ember eltűnt.

Természeti katasztrófák

A Richter-skála szerinti 9,0-s erősségű 2011-es tóhokui földrengés és szökőár Japán keleti partvidékén, a Tóhoku régióbeli Szendai várostól nem messze következett be 2011. március 11-én, helyi idő szerint 14 óra 46, közép-európai idő szerint 6 óra 46 perckor. A japán meteorológiai intézet szerint ez volt a Japánban valaha bekövetkezett legnagyobb földrengés. A rengést szökőár követte, 10 méteres hullámokkal. A katasztrófa több ezer áldozatot követelt, de attól tartanak, a halottak valós száma ennél jóval magasabbnak bizonyulhat. Mijagi prefektúrában körülbelül 10 ezer embert nem találnak. Az anyagi kár is igen hatalmas, utak és vasutak mentek tönkre, több helyen tűz ütött ki és gátak is átszakadtak. Észak-Japánban mintegy 4,4 millió háztartás maradt áram, és 1,4 millió víz nélkül. Több generátor leállt, és legalább két atomerőmű komolyabban károsodott, amely a környező vidékek kitelepítéséhez vezetett.
A rengés által keltett szökőár következtében riadók és evakuációk történtek Japánban, és másik 20 országban, többek között Észak- és Dél-Amerika nyugati partvidékén is. A Japánt elérő hullámok tíz méter magasak voltak, és kisebb hullámok több másik országot is elértek. A szökőár még Chilében is komoly károkat okozott. A víz Japánban néhol tíz kilométeres mélységben hatolt be a szárazföldre.
Az amerikai United States Geological Survey (USGS) adatai szerint erősségét tekintve ez volt az eddigi legnagyobb földrengés Japán területén és a negyedik legnagyobb földrengés a világon, mióta méréseket végeznek. A földrengés során 2,09·1018 J rugalmas energia szabadult fel, ami közel 20%-a az egy éven belül az egész földön kipattant összes földrengésének. A földrengést Magyarországon csak a műszerek érzékelték.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonberényi Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatonberényi Magyar Tenger...

Céges rendezvényhelyszín

Céges buli, céges rendezvény, céges vacsora? Céges rendezvényhelyszínt keresel Budapesten,...

Kereked Vitorlás Klub, Csopak

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található a Kereked Vitorlás Klub...

Párna

Párna

Légszekrény

Légszekrény - kishajókba épített kamrák, amik boruláskor nem engedik a hajót elsüllyedni
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.