notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagy tévedés történt, mégsem olvad a sarki jég

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Mégsem olvad a sarki jég

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mégsem olvad a sarki jég


2015/01/09
Petra

Forrás: Hír.ma

Eddig abban a hitben éltünk, hogy olvad a sarki jég, azonban most egy tanulmány bebizonyította, hogy ennek pont az ellenkezője igaz.

Sarki jég
Hosszú évek óta abban a hitben élünk, hogy a globális felmelegedés miatt az északi és a déli sarkvidék veszélybe került, mert egyre gyorsabban olvad a jég. Ennek következtében egyre nagyobb lesz a tengerszint magasság, ami veszélyeztetheti az ottani élővilágot. Viszont Ted Maksym, a Woods Hole Oceanographic Intézet óceánkutatója egy olyan tanulmánnyal állt elő, ami ezt az egészet megcáfolja. Óceánkutató robot segítségével mérte meg a jég vastagságát és meglepetten állapította meg, hogy a sarkokon lévő jégpáncél vastagabb, mint valaha volt.

 

Ez a tanulmány viszont kellemetlen helyzetbe hozza azokat, akik eddig azt hangoztatták, hogy a sarké jég vészesen olvad és már nem sok kellene ahhoz, hogy teljesen eltűnjön.

Sarki jég

„Az Antarktisz igazából növekszik és az elmúlt hónapok bizonyítékai azt mutatják, hogy a sarkvidékekkel kapcsolatos feltételezések tévesek. A jég mennyisége rekord magasságokban van, ami azt jelzi, hogy valami az előrejelzésekhez képest ellentétes irányban dolgozik. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a jég olvad… pedig nem. Ez egy hatalmas kellemetlenség, ami most utolérte a klímaváltozással riogatókat, akik azt jósolták, hogy a sarki jég hamarosan teljesen elolvad” – nyilatkozta Dr. David Peiser, a Globális Felmelegedés Irányelv (GWPF) munkatársa

Sarki jég

Persze a klímaváltozás nem téves feltételezés, viszont a műholdfelvételek szerint az Északi-sark jobban bírja a globális felmelegedést, mint ahogyan azt eddig hitték. A CroySat-2 nevű műhold felvételei szerint 2014-ben vastagabb volt a jégtakaró a sarkokon, mint az elmúlt öt évben. Tehát nem kell aggódnunk a jegesmedvékért, és a sarki állatokért, mert nem fenyegeti őket semmi veszély. Legalábbis a globális felmelegedés biztos nem. A másik globális riogatás a jegesmedvék kihalásával kapcsolatos, de mint kiderült, ennek sincs túl nagy valóságalapja. Dr. Susan Crockford, a kanadai Victoria Egyetem evolúciós biológusa szerint nem kell tartanunk a jegesmedvék kihalásától, ugyanis a hivatalos adatok szerint a jegesmedve populáció 20-25 ezer, viszont a valóság az, hogy ez a szám 27 és 30 ezer között van.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Bugsprit

A bugsprit meghatározását lásd az orrsudár szótárszónál.

Téli esküvő

A téli esküvő manapság fénykorát éli, hiszen egyre több pár kezdi felismerni a téli...

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás...

Boci

A boci mentőcsónakot, hajó után köthető kis evezős csónakot jelent.

Rolex Middle Sea Race

Rolex Middle Sea Race történet A Rolex Middle Sea Race egy klasszikus, magas presztizsű...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!