notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tihanyi Levendulafesztivál 2017

hirdetes

Vár mindenkit idén is a Tihanyi Levendulafesztivál

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nem árt időben feljegyezni a dátumot, valóban megéri ide ellátogatni mindenkinek. Ugyanakkor hozzáteszem, hogy Tihany nem csak akkor csodálatosan szép, amikor virágzik a levendula, hanem egész évben! Számomra Tihany jelenti a Balaton és az északi part egyik legszebb ékkövét, rengeteg időt töltök itt, nézzük, miért! 

Tihanyi Levendulafesztivál 2017-ben

 

Tihanyi látnivalók és a Tihanyi Levendulafesztivál

 

Tihany egész Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táj-, és természeti adottságokban bővelkedik. Híres a még ma is meglévő nevezetessége, a tihanyi visszhang, amely a tihanyi apátság és a Visszhang-domb között keletkezett akkor, amikor még az épületek nem akadályozták a hang oda-vissza terjedését. Tiszta, csendes időben még most is megfigyelhető a jelenség, leginkább télen. Legjelentősebb épületegyüttese a dombtetőn álló Tihanyi apátság, melyet 1055-ben alapította I. András király, akinek a síremléke a román stílusú altemplomban található; alapítólevele az egyik legrégebbi magyar nyelvemlék.

 

A ma látható, 1752-ben felépült barokk stílusú kéttornyú templom a település jelképévé vált. Az apátságtól a Pisky sétány vezet a Visszhang-domb felé. Itt található a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (parasztgazda háza és halászcéh háza). Az Ófalu nevezetességei közé tartozik még a fazekasház, a református templom és harangláb, valamint a kálvária. A Babamúzeumban népviseletbe öltöztetett porcelánfejű babák láthatók. A Balaton partján áll az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet épülete, József főherceg egykori nyaraló kastélya, valamint az egykori Sport Szálló épülete.

 

A látogatható tihanyi obszervatóriumban a Föld mágneses terének változásait figyelik; ebben az épületben kapott helyet a geofizikus Eötvös Loránd emlékkiállítása is. A Tihanyi-félsziget látnivalói közé tartozik az Óvár-hegy földsáncrendszere és a Barátlakások. 

hirdetes

 

2017-ben 13. alkalommal rendezik meg a Levendula Heteket és a Levendulafesztivált Tihanyban, melynek keretén belül „Szedd magad a levendulát!” esemény is lesz. Virágzástól függően a készlet erejéig áll módunkban szedni a csodálatos növényt a lekerített területen. A fesztiválra mindenkit szeretettel vár a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága és a tihanyi Németh László Művelődési Ház.

 

A Tihanyi Levendulafesztivál időpontja:

2017. június 19. – 2017. június 25.

 

Röviden a levendulásról

 

1920-as évek közepén Bittera Gyula – korának neves gyógynövényszakértője – telepítette az első levendulás ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés. A tihanyi apátságtól bérelt egy területet, ezen próbálkozott meg francia mintára a levendulatermesztéssel. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. A tihanyi levendula sikerét az is jelzi, hogy még a tőzsdén is jegyezték. Bittera Gyula a sikereken felbuzdulva mintegy 100 hektárra növelte a telepítés nagyságát. A második világháború előtt keserűmandulát ültettek a levendulasorok közé, ezekből egypár öreg fa még ma is látható az ó-levendulásban.

hirdetes

 

A 60-as évektől aztán a kommunizmus alatt, ahogy az egész ország, úgy a világhírű tihanyi levendulás is pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult.

 

A területen 1986 óta újraindult a levendulatermesztés. Zátonyi Zsigmond és Zátonyi Szilárd vette bérbe a Közép-dunántúli Természetvédelmi Hivataltól, majd 1997-től a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól az egykor művelt, majd sokáig gondozatlanul hagyott ültetvényt. 1995-ben az öreg levenduláson kívül új területen kezdték meg a levendulatelepítést. A Külső-tóval szemben lévő hét hektáros ültetvény nyár közepén kellemes látvánnyal fogadja a félszigetre érkezőket. Az egykori lucernás fokozatos betelepítésével napjainkban már közel harminc hektáron folyik levendulatermesztés a félszigeten. 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Autopilot

Autopilot: Elektronikusan vezérelt, tájolóval és GPS-el (Global Position System)... Tovább

Banque Populaire V

Banque Populaire V vitorlás hajó,trimarán A Banque Populaire V jelenleg a legnagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 154

Átlagos értékelés: 5.0

Balaton