Ismerd meg a tihanyi visszhang elképesztő legendáját!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Bámulatos történet a Balaton partjáról: a tihanyi visszhang legendája

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Bámulatos történet a Balaton partjáról: a tihanyi visszhang legendája


2018/03/10
CZs

Az ország egyik legszebb fekvésű települése, látványos természeti adottságok és izgalmas látnivalók otthona. Tihany történetét szomorú legenda színesíti, aminek emlékét a Badacsony is őrzi.

Hihetetlen történet a Balaton partján: a tihanyi visszhang legendája

A varázslatos Tihany

Magyarország első tájvédelmi körzete, különleges növények és állatok otthona. Ez Tihany, az egyik leggyönyörűbb város a magyar tenger partján, Veszprém megyében, a Balatont két medencére osztó Tihanyi-félszigeten fekszik. Bár a jelenlegi város lebilincselő története I. András korához köthető, számos résgészeti lelet bizonyítja, hogy már az őskorban is lakott volt. 

 

Alapító okirata egyébként Magyarország legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt oklevele. Nem csak a város történelmi és kulturális értékei, a gyönyörű Tihanyi Bencés Apátság, a Cúcs-hegy oldalán fekvő őslevendulás páratlan hangulata vonzza turisták tömkelegét időről időre a környékre. 

 

Az orosz szerzetesek vájták Barátlakások, amiket már a város alapítólevele is említ, a közelben lévő Cipriánforrás, a Visszhang-domb közelében fekvő IV. Károly Kálvária, amely Krisztus keresztútját mutatja be és bámulatos kilátást nyúlt az apátságra, a Magyar Királyok Panoptikuma, valamint az abban található Kalózmúzeum is nagy népszerűségnek örvend. Épp úgy, mint az Óvár és környéke, vagy a város főtere, a Pisky sétány, és az Akasztó-domb is. Egy szó, mint száz, számtalan izgalmas látnivalót fedezhetünk fel a környéken. 

 

Az apátság oldaláról verődnek vissza a kiáltások a tihanyi Visszhang-dombra, mindössze két másodperc alatt. Bár a környező fák és épületek ma már beárnyékolják a hang tisztaságát, különös legendájának szépségét ez sem töri meg.

 

Legenda a bebörtönzött lányról

A legenda szerint Tihany, a káprázatos szépségű tündérlány aranyszörű kecskéket legeltetett a Balaton partján minden egyes nap, miközben varázslatos hangján énekelt. Ahogy közel és távol mindenki, úgy a vizek urának fia sem tudott ellenálni Tihany énekének. Balaton, aki drágakövekkel díszített hínársátrában élt fiával figyelmeztette azt, hogy ne törődjön az énekkel, a fiú azonban képtelen volt ellenállni neki.

 

Tihany hamar rájött arra, hogy énekhangja elvarázsolja a hegy és a völgy lakóit, ezért kizárólag akkor fakadt dalra, ha cserébe gyémánttal fizettek neki.

 

Balaton fia megbetegedett. Egyetlen gyógyírja a tündér magasztos éneke volt, amiért apjának minden nap fizetnie kellett egészen addig, amíg teljes vagyonát a leányra nem költötte. Hiába könyörgött a tündérnek, hogy az folytassa énekét és mentse meg a fiát, fizetés hiányában arra többé nem volt hajlandó, Balaton fia hamarosan a tó mélyén hunyt el. A történet szerint a Badacsonyba temették, ami koporsó formájával emlékeztet azóta is minden arra járót a fiatal fiú halálára.

 

Balaton haragja feltámadt, a tó sima tükre veszélyesen hullámzó vízzé változott, amik Tihany aranyszőrű kecskéit a mélybe fojtották. Tihany kapzsisága sem maradt megtorlatlanul, Balaton hullámai egy barlangba zárták, ahonnan máig sem tud szabadulni. A víz ura átkot szórt a leányra, aki azóta is hétszer ismétli meg a hozzá szólók szavait.


Balaton érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hosszú hétvégék külföldön

Hosszúhétvégék külföldön. Alfatours!

Balatongyörök Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a DR Zrt. csónakkikötője. Saját...

Star

Star vitorlás hajó - 1911 óta A Star egy kétszemélyes, tőkesúlyos olimpiai...

Salona 40

Salona 40 vitorlás hajó bemutatása A Salona 40 a második vitorlás hajó a Salona...

Ballon

A ballon a nagyméretű orrvitorlák gyűjtõneve, például spinakker.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.