notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a tihanyi visszhang elképesztő legendáját!

hirdetes

Bámulatos történet a Balaton partjáról: a tihanyi visszhang legendája

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az ország egyik legszebb fekvésű települése, látványos természeti adottságok és izgalmas látnivalók otthona. Tihany történetét szomorú legenda színesíti, aminek emlékét a Badacsony is őrzi.

Hihetetlen történet a Balaton partján: a tihanyi visszhang legendája

A varázslatos Tihany

 

Magyarország első tájvédelmi körzete, különleges növények és állatok otthona. Ez Tihany, az egyik leggyönyörűbb város a magyar tenger partján, Veszprém megyében, a Balatont két medencére osztó Tihanyi-félszigeten fekszik. Bár a jelenlegi város lebilincselő története I. András korához köthető, számos résgészeti lelet bizonyítja, hogy már az őskorban is lakott volt. 

 

Alapító okirata egyébként Magyarország legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt oklevele. Nem csak a város történelmi és kulturális értékei, a gyönyörű Tihanyi Bencés Apátság, a Cúcs-hegy oldalán fekvő őslevendulás páratlan hangulata vonzza turisták tömkelegét időről időre a környékre. 

 

Az orosz szerzetesek vájták Barátlakások, amiket már a város alapítólevele is említ, a közelben lévő Cipriánforrás, a Visszhang-domb közelében fekvő IV. Károly Kálvária, amely Krisztus keresztútját mutatja be és bámulatos kilátást nyúlt az apátságra, a Magyar Királyok Panoptikuma, valamint az abban található Kalózmúzeum is nagy népszerűségnek örvend. Épp úgy, mint az Óvár és környéke, vagy a város főtere, a Pisky sétány, és az Akasztó-domb is. Egy szó, mint száz, számtalan izgalmas látnivalót fedezhetünk fel a környéken. 

hirdetes

 

Az apátság oldaláról verődnek vissza a kiáltások a tihanyi Visszhang-dombra, mindössze két másodperc alatt. Bár a környező fák és épületek ma már beárnyékolják a hang tisztaságát, különös legendájának szépségét ez sem töri meg.

 

hirdetes

Legenda a bebörtönzött lányról

 

A legenda szerint Tihany, a káprázatos szépségű tündérlány aranyszörű kecskéket legeltetett a Balaton partján minden egyes nap, miközben varázslatos hangján énekelt. Ahogy közel és távol mindenki, úgy a vizek urának fia sem tudott ellenálni Tihany énekének. Balaton, aki drágakövekkel díszített hínársátrában élt fiával figyelmeztette azt, hogy ne törődjön az énekkel, a fiú azonban képtelen volt ellenállni neki.

 

Tihany hamar rájött arra, hogy énekhangja elvarázsolja a hegy és a völgy lakóit, ezért kizárólag akkor fakadt dalra, ha cserébe gyémánttal fizettek neki.

 

Balaton fia megbetegedett. Egyetlen gyógyírja a tündér magasztos éneke volt, amiért apjának minden nap fizetnie kellett egészen addig, amíg teljes vagyonát a leányra nem költötte. Hiába könyörgött a tündérnek, hogy az folytassa énekét és mentse meg a fiát, fizetés hiányában arra többé nem volt hajlandó, Balaton fia hamarosan a tó mélyén hunyt el. A történet szerint a Badacsonyba temették, ami koporsó formájával emlékeztet azóta is minden arra járót a fiatal fiú halálára.

 

Balaton haragja feltámadt, a tó sima tükre veszélyesen hullámzó vízzé változott, amik Tihany aranyszőrű kecskéit a mélybe fojtották. Tihany kapzsisága sem maradt megtorlatlanul, Balaton hullámai egy barlangba zárták, ahonnan máig sem tud szabadulni. A víz ura átkot szórt a leányra, aki azóta is hétszer ismétli meg a hozzá szólók szavait.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Korcsolyázás

A korcsolyázásra Budapesten számtalan lehetőségünk van, hiszen több korcsolyapálya is... Tovább

Ben Ainslie

Ben Ainslie Háromszoros olimpiai aranyérmes, egyszeres ezüstérmes, a Sport Tiszteletbeli... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 178

Átlagos értékelés: 4.9