Tihany legendája és ami mögötte van

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ismerjük meg a tihanyi legendákat, és az igazságot, ami mögöttük van!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ismerjük meg a tihanyi legendákat, és az igazságot, ami mögöttük van!


2020/09/11

A legtöbbünk már legalább egyszer járt Tihanyban, ámde kevesen ismerik a hely eredetét, keletkezését, illetve a hozzá tartozó legendákat. A most következő cikkünkben elmeséljük Tihany keletkezésének a legendáját, és azt is, hogy a mese melyik része igaz.

Visszhang-domb Tihanyba

Tihany a történelemben

Ezt a tájat évmilliókkal ezelőtt a vulkanikus erők alkották meg, amiről a napjainkban megtalálható két óriás méretű kalderra tanúskodik. Ezekben a krátermaradványokban alakult ki a Balatonnál magasabban elhelyezkedő két lefolyástalan tó is, a Belső-tó, ami a horgászok kedvenc helye és a Külső-tó, ami a madarak paradicsoma. Tihany eredete a középkorig tekint vissza, de több régészeti lelet szerint is a félsziget már az őskorban is lakott volt. I. András király Tihanyban építette meg a család külön temetkezőhelyét és a monostort is, amibe több bencés szerzetest is telepített. Az apátságot az 1040-es évek körül kezdődött el, de az alapító levelet 1055-ben írták alá. Az apátságtól egy sétány vezet a Visszhang-dombhoz, amihez remeg kilátás is jár.

 

A legenda

A legenda szerint élt egy csodálatos tündérlány, akit Tihanynak hívtak és minden nap leterelte az aranyszínű kecskéit a tóhoz, miközben folyamatosan varázslatos hangon dalolt. A Víz urát Balatonnak hívták, akinek egyetlen fia volt. Ez a fiú képtelen volt ellenállni a csodálatos éneknek, ezért valahányszor meghallotta Tihany hangját felemelkedett a tó mélyéről egészen a víz felszínéig, annak ellenére, hogy Balaton folyamatosan kérlelte a fiút, hogy ne foglalkozzon a hívogató hanggal. Tihany a gyöngyhangú, ámde gőgös tündér rájött arra, hogy minden helyi ember szerint az ő hangja a legszebb, így arra a döntésre jutott, hogy csak akkor fog énekelni, ha gyémánttal fizetnek neki. Balatonnak a fia megbetegedett és az volt az utolsó kívánsága, hogy egyszer hagy hallgassa meg Tihanynak az énekét, mert attól bizonyára meggyógyulna. Ha érdekel, hogy teljesült-e a fiú kívánsága a legenda során, és kiváncsi vagy, hogy a legendából mi igaz, akkor lapozz a következő oldalra!


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy olyan szakma, melyre egyre nagyobb az igénye a cégeknek, hisz a...

tanfolyam

Tanfolyam szó magyarázata A kurzus az a keret, amelyben a hallgatók meghatározott rend...

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál.

Észak Dunántúli Elektromos Vitorlázó Sportklub, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az  Észak Dunántúli...

Iránylat

Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy egymáshoz...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.