Tihany legendája és ami mögötte van

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ismerjük meg a tihanyi legendákat, és az igazságot, ami mögöttük van!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ismerjük meg a tihanyi legendákat, és az igazságot, ami mögöttük van!


2020/09/11
Marx Károly
Ismerjük meg a tihanyi legendákat, és az igazságot, ami mögöttük van!
Visszhang-domb Tihanyba

A víz ura összegyűjtött egy ladikra való gyöngyöt és odaadta Tihanynak azt. Elmondta neki, hogy ezt mind nekiadja, ha énekel a beteg fiúnak, amire Tihany rögrön igent mondott, mivel nagyon tetszettek neki a gyöngyök. Innentől fogva Tihany minden nap énekelt egészen addig, még el nem fogyott a kincs, utána hiába kérlelte Balaton őt, hogy énekeljen még, a fösvény tündérlány a száját se mozdította. Még az sem hatotta meg a tündért, hogy ha nem énekel, akkor Balaton fia meg fog halni. Ezek után be is következett a tragédia. A fiú elhunyt. Balaton nem tudta elfeledni azt, hogy Tihany ilyen szívtelen volt, ezért bosszúhoz folyamodott. Egyik este haragos hullámok csaptak föl a sziklaösvényre, ahol a tündér mindig itatta a kecskéit. Egy hatalmas hullám elkapta a kecskéket, ami lesodorta a kecskéket a tóba, és a víz ura megfojtotta az összeset. Az ijedt Tihany egy közeli barlangba menekült a vad hullámok elől, de Balaton a víz mélyén egy hatalmasat rázkódott, amitől egy szikla betemette a barlangnak a száját. Balaton átkot szórt Tihanyra, aki azóta is hétszer ismétli el a hozzá szólók szavait. A tóba elpusztult kecskenyáj szárazföldre sodort körmeit azóta is látni a partokon.

 

Ami a legendából igaz

A tihanyi visszhang valóban létezik egészen a jelenlegi apátság felépítése óta, a 18. századtól. A Visszhang-dombról elkiáltott mondatok a körülbelül 300 méterre lévő apátságnak az északi részéről verődnek vissza. A domboldalban található egy kis méretű oszlop, amit echókőnek hívnak, ami azt jelzi, hogy honnan kell a templom felé kiabálnunk. A tihanyi visszhang már közel sem olyan, mint régen, ugyanis az ereje a domb közé ültetett fáknak a lombjától elgyengült. A kecskekörömre is van magyarázat, mégpedig a Congeria ungula caprae nevű kagylók, amik az 5 millió évvel ezelőtti Pannon-tengerben éltek, ezeknek a lekopott ősmaradványai. A galériára kattintva csodálatos képeket találhatunk a mai Tihany szépségeiről.


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Ballaszt

A ballaszt meghatározásád lásd a tőkesúly szótárszónál.

Rig

Rignek nevezzük a rudazat (árboc, bumm) és az azokat merevítő álló kötélzet (forstag,...

Balatonfűzfő - BS Fűzfő Kikötő

A balatonfűzfői BS Fűzfő Kikötő közforgalmú,a csatorna keleti partján 116 hajó...

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál.

Yacht v. Jacht

Yacht v. Jacht: nagyobb méretû (luxus) túrahajó
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.