Nemsokára Kékszalag: 5 tipp a sikeres vitorlásversenyzéshez, profi sortolóktól

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nemsokára Kékszalag: 5 tipp a sikeres vitorlásversenyzéshez

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nemsokára Kékszalag: 5 tipp a sikeres vitorlásversenyzéshez


2020/06/28
VN
Nemsokára Kékszalag: 5 tipp a sikeres vitorlásversenyzéshez
5 hasznos tanács vitorlásversenyekhez profi sportolóktól

3. Légy merész

A fedélzeti csapatdinamikát gyakran alábecsülik. Nekem ilyen téren szerencsém volt, különösen a Team SCA-val, akikkel mindig nyíltan megbeszéltük a stratégiát. Ez nem azt jelenti, hogy nem érzed magad szörnyen, amikor egy húzás balul sül el, még akkor is, ha senki sem hibáztat érte. De az SCA-val volt egy ilyen „soha ne add fel” hozzáállásunk, amitől egyszerűbb volt meghozni a fontosabb döntéseket. Az amatőr versenyzésben nehezebb lehet összehozni egy ilyen csapatdinamikát.

 

Nehéz helyzetek alakulhatnak ki akkor is, ha a csapat eltérő tengerészeti hátterekkel rendelkezik, mint nálunk az SCA-ban, ahol többen is olimpiai versenyzők voltak. Ezek a tengerészek rövid útvonalakhoz szoktak, ahol a cél mindig látható. Amikor meg kell győznöd az embereket arról, hogy néha lehet, hogy 90° fokban, vagy annál is nagyobb szögben kell elfordulnod a cél irányából, akkor nehéz lehet rábeszélni őket erre, ha nincsenek hozzászokva a nyílttengeri döntéshozáshoz.

 

4. Légy képben

A Kínából Auckalnd irányába tartó szakaszon volt egy nagy lehetőségünk különválni a Csendes-óceánon. Rengeteget tanulmányoztuk az időjárásmodelleket, hogy amikor eljön a döntés ideje, tudjuk, hogy mit kell választanunk.

 

Ez talán egyértelmű, de ezeket a nagy döntéseket lehetőleg már a szárazföldön meg kell hozni, amikor az ember nem fázik és kellően kipihent. Navigátorként az egész legénység rád támaszkodik a határozott döntések meghozatalakor, szóval fontos, hogy kellően kipihend magad, amikor éppen nem kell az ilyen nagy döntésekkel foglalkoznotok.

 

Gondoskodj róla, hogy a kormányos és a kapitány is megfelelő eligazítást kapjon a stratégiádról és mindarról, amire oda kell figyelniük, majd egyél egy kicsit, feküdj le aludni, vagy csinálj bármit, hogy kipihenhesd magad a következő komolyabb döntésig.

 

5. Minden az időzítésen múlik

A Volvo verseny hajói gyakran voltak olyan közel egymáshoz, hogy megjelentek a többiek AIS rendszerében. Az AIS hatósugara azonban csak nagyjából 10 mérföld. Ha egy nagyobb döntést kell meghoznotok, és pozíciójelentések csak mondjuk 6 óránként frissülnek, akkor meg kell várnod a következő frissítést, mielőtt irányt változtatnátok. Ez után 6 órátok lesz kivitelezni a flottától való elszakadást, habár meglehet, hogy mások is hasonlóan döntenek.
 


Balaton sport verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Veret

Veretnek hívjuk a hajó fémből készült alkatrészeit.

Sója

Olyan fából vagy betonból épített rámpa, "lejtő" ahol a vitorlás hajókat,...

Kipufogófüst színe

A kipufogófüst színe számos hibára utalhat egy autó esetében. Éppen ezért, ha az autód...

Trapéz

Sok jolle és tőkesúlyos hajón hazsnálnak trapézt. Trapézolás közben a mancsaft, vagy pl...

fordulás

Negyedszélben haladó hajó szél felé történő csapásváltása, a csapásváltás...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.