7. Meríts ihletet
Az interneten temérdek ihletet meríthetsz, ha egy kis kezdőlöketre van szükséged. Ez különösen ma, a közösségi média korában egyszerű, hiszen az Instagram és a Pinterest tele vannak szebbnél szebb fogásokkal, és sok helyen még recepteket is találsz ezekhez. Érdemes a platformok keresőfunkcióját, és a releváns hashtageket is használni, hogy könnyedén rátalálj a gasztronómiai fiókokra.
A bejegyzésekben nem csak az elkészítéshez, hanem a prezentációhoz is találhatsz néhány hasznos tippet, ami, mint fentebb említettük, a gourmet fogások egyik fontos szempontja. Természetesen érdemes szétnézni a YouTube-on is, vagy, ha úgy tartja kedved, kapcsolj át egy főzőműsorra a TV-ben.
8. Hagyj elég időt az elkészítésre
A jó munkához idő kell, ezért nem szabad elsietni a gourmet fogások elkészítését sem. Ez a feladat olyasmi kell legyen, amit élvezel, nem pedig olyasmi, amit muszájból csinálsz. Ha valami igazán minőségit szeretnél alkotni a konyhában, akkor minden egyes mozzanatra koncentrálnod kell, kapkodás nélkül. Hagyj elég időt mindenre!
9. Válassz olyan recepteket, amik passzolnak tudásodhoz
Ha a fenti tanácsokat megfogadva körülnézel az interneten, akkor több ezer különféle receptet találsz majd. Természetesen nem érdemes rögtön a legnehezebbekkel kezdened, hiszen ezzel csak kudarcra ítéled magadat, ami könnyedén a földbe tiporhatja a motivációdat.
Válassz tehát inkább olyasmit, amit viszonylag egyszerűen el tudsz készíteni, és fokozatosan ismerkedj az összetettebb receptekkel és módszerekkel. Gyakorolj egy egyszerű receptet addig, amíg tökéletessé nem válik a technikád, hogy aztán könnyebben vedd a következő kihívást.
10. Tökéletesítsd a prezentációt
A gourmet fogások különlegességének felét az ínycsiklandó tálalás adja. Ugyan azt a fogást többféleképpen is prezentálhatod a tányéron, és mindegyik látvány más érzést kelt majd vendégeidben, mielőtt egyáltalán megkóstolnák, amit eléjük teszel.
A prezentáció az egyensúlyról szól. Fontos, hogy izgalmasabbá és változatossá tedd fogásaidat a megfelelő és látványos körítésekkel, de nem szabad túlzásokba sem esned, különben a tálalás zsúfolttá válhat. Ha a tányér tartalma túl összetett, akkor összecsapottnak tűnhet.
Érdemes legfeljebb 2-3 különböző színt használni, amik érdekesebbekké tehetik az ételt, illetve többféle textúrát is. Végezetül, ügyelj rá, hogy a kimért adag jól passzoljon a tányér méretéhez.