Mielőtt vitorlázásra adnád a fejed, ismerd meg egy tapasztalt kapitány tanácsait!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Tippek kezdő vitorlázóknak - Tanácsok egy tapasztalt kapitánytól

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Tippek kezdő vitorlázóknak - Tanácsok egy tapasztalt kapitánytól


2023/12/07

Ha erre a cikkre kattintottál, akkor feltételezem, hogy volt már szerencséd ahhoz az élményhez, amit a vitorlázás nyújtani tud, és most szeretnéd te magad is megtanulni, hogyan tudsz vezetni egy hajót. 

Tippek és tanácsok kezdő vitorlázóknak

A vitorlázás életmód

Nem csak a vitorlázás jelent önmagában élményt, hanem már az is, ahogyan az ember megtanul irányítani, uralni egy hajót. Nem ismerek olyan embert, aki úgy végzett volna el egy vitorlás tanfolyamot, hogy ne vált volna a sportág függőjévé. Egy dolog biztos: a vitorlázás életmód, a vitorlázás valami olyan, amit csak az érthet igazán, akinek volt már hozzá szerencséje. Amikor a friss szellő simogatja az arcunkat az a legegyszerűbb öröm a világon, a vitorlák kecses mozgása, a tiszta kék ég és a víz párosa éppen elég ahhoz, hogy megragadja – és soha el ne engedje – a vitorlázó szívét.

 

Milyen nehéz lehet az elsajátítása?

Attól függ, hogy milyen szinten űznéd. Azt szoktam mondani, hogy az a legjobb, ha minden kapitány kezdőnek tekinti magát, mindegy hány évet, vagy évtizedet töltött már a vízen. Soha nem szabad elbíznunk magunkat, soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a természet bizony sokkal erősebb nálunk. Az alapok elsajátítása nem bonyolult feladat, de ahhoz, hogy tényleg jó vitorlázó váljon belőled rengeteg tapasztalatra és gyakorlásra van szükséged. 

 

Ha valami, akkor a vitorlázás bizony változatos sportág. A tengerészek – akik fél életüket a hullámok hátán töltik – igazolják, hogy évtizedes tapasztalatuk ellenére is történnek velük olyan váratlan és meglepő szituációk, amikkel egy kezdő nem bírna el.

 

Tippek és trükkök kezdő vitorlázóknak

 

Aktív részvétel

Ringatózni a vízen, gyönyörködni a természet csodáiban, az egy szép dolog. Ha azt hiszed, hogy a vitorlázás csupán ennyi, és semmi több, akkor nagyot tévedsz. Ha te irányítasz – vagy legalább segítkezel az irányításban – egy hajót, az bizony aktív részvételt igényel. Egyszer egy tengerész azt mondta nekem, hogy vitorlázni olyan, mint egy szenvedélyes szerelmi viszonyban élni. Nem csak a hajó alapos ismeretét igényli, de teljes odafigyelést, alkalmazkodást, folyamatos tanulást. Komoly fizikai erőfeszítéseket is igényelhet, márcsak a fedélzeten történő balesetek elkerülése érdekében is.

 

Haladj lépésről lépésre

Egy kicsi, tőkesúly nélküli vitorláshajót ma már bárki vezethet, ezekhez semmilyen papír nem szükségeltetik, a strandokon is elérhetőek, de egy oktatóval is útnak indulhatunk. Ez nagyszerű alternatíva akkora, ha valamivel szeretnénk feldobni egy nyaralást. Ha azonban komolyabban gondoljuk, ennél bizony többre lesz szükségünk…

 

Tájékozódj az elérhető képzésekről, de az oktatóról magáról is! Ha egy szárazföldi helyett inkább egy vízen lebegő nyaralót vásárolnál, ahhoz jogosítványt kell szerezned. Ez után sem érdemes egy óriási hajó vásárlásában gondolkodni, egy kisebbel valószínűleg könnyebb dolgod lesz. Rá kell érezni a hajó súlyára, de alapvetően egyszerűbb lesz az irányítás, gyorsabban reagál, mint egy nagyobb hajó.

 

Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj

Kezdőként a hajó megismerésén kívül a gyakorlás a legfontosabb dolog, amire időt kell szánnod. Ne akkor, amikor hurrikán erejű szél fúj, vagy monszun közeleg. Válassz olyan napokat, amikor az időjárás is támogatja a tanulási folyamatot. Minden alkalommal, amikor hajóra szállsz valami újat fogsz tanulni és tapasztalni. 

 

Alapvető igazságok

Bármilyen manőverbe is kezdesz, az első és legfontosabb dolog az, hogy megállapítsd, honnan fúj a szél. Minden egyes manővert ugyanolyan körültekintéssel, alapossággal hajts végre ezredszerre is, mintha legelőször tennéd. Ne a tapasztalatodra, inkább a szemedre, a füledre, az érzékeidre hagyatkozz. Folyamatosan ellenőrizd a hajódat, a köteleket, a vitorlát, mindent. Légy körültekintő az utasokkal kapcsolatban is, tájékoztasd őket a biztonsági előírásokról, ne feledkezz meg a biztonsági felszerelésekről sem!


Balaton hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonalmádi Társasüdülő Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Almádi Társasüdülő...

Balatonszemes - BAHART Kikötő

Balatonszemesi vitorláskikötő Szolgáltatásai: A felújított balatonszemesi kikötőben...

Húsvéti nyúl

A Húsvéti nyúl A húsvéti nyúl, vagy húsvéti nyuszi, nyuszi a húsvét ünnephez...

tanfolyam

Tanfolyam szó magyarázata A kurzus az a keret, amelyben a hallgatók meghatározott rend...

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.