Mielőtt vitorlázásra adnád a fejed, ismerd meg egy tapasztalt kapitány tanácsait!

hirdetes

Vitorláznál? Így fogj neki!

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ha erre a cikkre kattintottál, akkor feltételezem, hogy volt már szerencséd ahhoz az élményhez, amit a vitorlázás nyújtani tud, és most szeretnéd te magad is megtanulni, hogyan tudsz vezetni egy hajót. 

Tippek és tanácsok kezdő vitorlázóknak

A vitorlázás életmód

 

Nem csak a vitorlázás jelent önmagában élményt, hanem már az is, ahogyan az ember megtanul irányítani, uralni egy hajót. Nem ismerek olyan embert, aki úgy végzett volna el egy vitorlás tanfolyamot, hogy ne vált volna a sportág függőjévé. Egy dolog biztos: a vitorlázás életmód, a vitorlázás valami olyan, amit csak az érthet igazán, akinek volt már hozzá szerencséje. Amikor a friss szellő simogatja az arcunkat az a legegyszerűbb öröm a világon, a vitorlák kecses mozgása, a tiszta kék ég és a víz párosa éppen elég ahhoz, hogy megragadja – és soha el ne engedje – a vitorlázó szívét.

 

Milyen nehéz lehet az elsajátítása?

 

Attól függ, hogy milyen szinten űznéd. Azt szoktam mondani, hogy az a legjobb, ha minden kapitány kezdőnek tekinti magát, mindegy hány évet, vagy évtizedet töltött már a vízen. Soha nem szabad elbíznunk magunkat, soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a természet bizony sokkal erősebb nálunk. Az alapok elsajátítása nem bonyolult feladat, de ahhoz, hogy tényleg jó vitorlázó váljon belőled rengeteg tapasztalatra és gyakorlásra van szükséged. 

hirdetes

 

Ha valami, akkor a vitorlázás bizony változatos sportág. A tengerészek – akik fél életüket a hullámok hátán töltik – igazolják, hogy évtizedes tapasztalatuk ellenére is történnek velük olyan váratlan és meglepő szituációk, amikkel egy kezdő nem bírna el.

 

Tippek és trükkök kezdő vitorlázóknak

 

hirdetes

Aktív részvétel

 

Ringatózni a vízen, gyönyörködni a természet csodáiban, az egy szép dolog. Ha azt hiszed, hogy a vitorlázás csupán ennyi, és semmi több, akkor nagyot tévedsz. Ha te irányítasz – vagy legalább segítkezel az irányításban – egy hajót, az bizony aktív részvételt igényel. Egyszer egy tengerész azt mondta nekem, hogy vitorlázni olyan, mint egy szenvedélyes szerelmi viszonyban élni. Nem csak a hajó alapos ismeretét igényli, de teljes odafigyelést, alkalmazkodást, folyamatos tanulást. Komoly fizikai erőfeszítéseket is igényelhet, márcsak a fedélzeten történő balesetek elkerülése érdekében is.

 

Haladj lépésről lépésre

 

Egy kicsi, tőkesúly nélküli vitorláshajót ma már bárki vezethet, ezekhez semmilyen papír nem szükségeltetik, a strandokon is elérhetőek, de egy oktatóval is útnak indulhatunk. Ez nagyszerű alternatíva akkora, ha valamivel szeretnénk feldobni egy nyaralást. Ha azonban komolyabban gondoljuk, ennél bizony többre lesz szükségünk…

 

Tájékozódj az elérhető képzésekről, de az oktatóról magáról is! Ha egy szárazföldi helyett inkább egy vízen lebegő nyaralót vásárolnál, ahhoz jogosítványt kell szerezned. Ez után sem érdemes egy óriási hajó vásárlásában gondolkodni, egy kisebbel valószínűleg könnyebb dolgod lesz. Rá kell érezni a hajó súlyára, de alapvetően egyszerűbb lesz az irányítás, gyorsabban reagál, mint egy nagyobb hajó.

 

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Balaton hajó
hirdetes