9 tipp a tökéletes vitorlás bérléséhez: segítség vitorlás bérléséhez

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 9 tipp a tökéletes vitorlás bérléséhez

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

9 tipp a tökéletes vitorlás bérléséhez


2023/11/30

Ha éppen hajótúrára készülsz egy vitorlás fedélzetén, akkor fontos, hogy a megfelelő hajót válaszd ki saját magad és utastársaid számára. Sok múlik azon például, hogy családdal, baráti társasággal, vagy egy tapasztalt vitorlás legénységgel kelsz-e útra, és ez csak egy a megannyi szempont közül, amiket figyelembe kell venned, mielőtt rábólintanál kiszemelt vitorlásodra. A következőkben néhány hasznos tippet osztunk meg, hogy segítsünk a tökéletes vitorlás bérlésében!

Vitorlás bérlése egyszerűen

1. Tipp vitorlás bérléshez: Válaszd a megfelelő vitorlást utastársaidnak

Az egyik legfontosabb szempont vitorlás bérlésekor, hogy kikkel tervezel együtt utazni a fedélzeten. Egy fiatal 8 fős baráti társaság például gond nélkül elvan egy 10 méteres, 3 kabinos hajón, hiszen őket ritkábban zavarja, ha valakinek nem jut kabin, és a hajó más tereiben kell eltölteniük az éjszakát.

 

Ezzel szemben, ha párok is vannak az utasok között, akkor ők biztosan külön kabinokat szeretnének majd maguknak, ráadásul nem emeletes, hanem kétszemélyes ágyakkal. Továbbá, minél több fő utazik egyszerre a hajón, annál fontosabb, hogy rendelkezésre álljon egy második fürdőszoba a kellemetlen helyzetek és stressz elkerülése végett.

 

Egy 6-8 fős társaság számára (bármilyen utasokról is van szó) a legtöbb kényelmet egy katamarán kínál majd, 4 duplakabinnal, amelyekhez saját fürdőszoba tartozik. Egy ilyen vitorláson 6 fő + 1 kapitány kényelmesen elfér majd anélkül, hogy osztozkodniuk kellene a helyen. Szintén egy ilyen nagyobb katamaránt érdemes választani, ha az utasoknak egy tágasabb szalonra van szüksége, és néhányan szeretnének napozni is a fedélzeten.

 

A katamaránok másik előnye, hogy kéttestű hajókként kevésbé mozgatják őket a hullámok, mint az egytestű hajókat, amit a tengeribetegségre hajlamos utasok nagyra értékelnek majd.

 

Azonban ha mozgékonyabb hajóra vágysz, mert konkrétan sportvitorlázni szeretnél, akkor egy katamarán nem feltétlenül a legjobb választás, és érdemes inkább az egytestű hajók között nézelődni.

2. Tipp vitorlás bérléshez: Hogyan találd meg a legjobb ajánlatokat

Az interneten keresgélve hatalmas ártartományokban válogathatsz a különféle bérvitorlások között. Vitorlás bérléskor azt kell észben tartani, hogy általánosságban az „azt kapsz, amit megfizetsz” elv érvényesül, tehát a legolcsóbb hajókkal valószínűleg csak rossz tapasztalataid lesznek (hacsak nem last minute ajánlatokról van szó, vagy egy nagyon öreg hajóról).

 

Ahelyett tehát, hogy a legolcsóbb hajók szerint rendeznéd a listát, először is számold össze, hogy mekkora költségvetésből kell kijönnöd, és ehhez mérten válaszd ki a legjobb hajót méret, értékelések, és meglévő minőségigazolások alapján. Egy márkás hajó, amihez részletes felszereléslista tartozik például általában megbízható ajánlatnak tekinthető.

 

A professzionálisan karbantartott vitorlásokhoz általában elérhetőségi naptár is tartozik, továbbá az igényesebb tulajdonosok a bérlet megkezdése előtt és az után is alaposan átvizsgálják a hajót, hogy meggyőződjenek annak felszereltségéről, tisztaságáról, és persze biztonságáról.

 

Néha igazán remek ajánlatokra lehet lecsapni a transzfer vitorlás bérlésekkel, amelyek lényege, hogy egy adott kikötőből egy másikba kell átvinni a hajót egy adott időpontig – természetesen ezek az utak mindig egyirányúak.

 

3. Tipp vitorlás bérléshez: Ne halogasd a bérlést

Minél előbb kezded el tervezni vitorlás kalandodat, annál jobb. Tény, hogy sok helyen szinte egész évben válogathatsz a különféle opciók közül, de a legjobb hajókat az elégedett, visszatérő bérlők általában már a következő szezonra lefoglalják. Hasonlóan népszerűek az új, két évnél fiatalabb vitorlások is.

 

A kiváló vitorlázási élményt nyújtó, jól felszerelt álomjachtok híre gyorsan terjed szájról szájra, így minél előbb sikerül döntened utastársaiddal, annál valószínűbb, hogy egy igazán jó ajánlatra csaphatsz majd le – gondolkodj legalább fél évre előre! Sok helyen „early bird” kedvezményeket is kínálnak a leggyorsabb foglalóknak.

 

4. Tipp vitorlás bérléshez: Spórolj idősebb hajókkal

Ha kisebb költségvetésből kell kijönnöd a vitorlás bérésénél, akkor érdemes szétnézni a régebbi, de jól karbantartott hajók között is. Előfordulnak olyan 10-20 éves vitorlások is, amiket évente hónapokig használnak, mégis kiválóan működnek, szimplán mert odafigyelnek rájuk.

 

Persze ezek a „klasszikus”, kezdetlegesebb hajók nem olyan mutatósak, mint az új, modern darabok, és nem kínálnak annyi helyet, vagy olyan felszereltséget, de sokukban még így is minden megvan egy élvezetes hajótúrához.

 

Mindenképpen olvasd el a legutóbbi szezon értékeléseit az adott hajóról, mert sok meglepően jó ajánlatra bukkanhatsz, ha kicsit nyitva tartod a szemed!

 

5. Tipp vitorlás bérléshez: Bérelj fel egy helyi kapitányt

Egy hajó fedélzetén a kapitány felel mindenért és mindenkiért. Ő az, akihez az utasok és a legénység tagjai fordulnak a problémáikkal, észrevételeikkel, és kérdéseikkel – „mikor érünk oda?”, „mit lehet majd csinálni a kikötőben”, „mi a teendő, ha…?”, „Hol találom a…?” és így tovább. Ez a rengeteg nyomás hamar elmoshatja a vakáció élvezetét, ami így inkább munkának érződik majd.

 

Ha szeretnéd élvezetesebbé tenni az utat saját magad, mint szervező számára is, akkor bérelj fel egy helyi hajóskapitányt. Persze te magad is betöltheted ezt a szerepet, ha értesz hozzá, de azzal, hogy valaki másra hárulnak ezek a feladatok és kérdések, sokkal több időd jut majd arra, hogy élvezd is az utat. Egy helyi kapitánynak nem csupán a vitorlázás van a kisujjában, hanem jól ismeri az adott környék kikötőit, éttermeit, látványosságait, és hogy mikor hová érdemes (vagy nem érdemes) ellátogatni, továbbá nem mellesleg a nyelvet is beszéli, ami különösen hasznos lehet.

 

6. Tipp vitorlás bérléshez: Olvasd el kiszemelt vitorlásod értékeléseit

Az internetes és nyomtatott vitorlás magazinokban, az online szakértői blogokon, és egyéb helyeken temérdek hasznos információhoz juthatsz egy-egy vitorlásmodellről, de semmi sem fog olyan hiteles és pontos képet festeni egy kiszemelt hajóról, mint a legfrissebb ügyfélvélemények az adott bérleti adatlapon.

 

Egy hajó állapota és a hozzá kínált bérleti szolgáltatások sokat változhat akár az azonos szezon alatt is. Talán változott a szerviz csapat összetétele, a karbantartási munkálatok ütemterve, vagy késésben van a szállítmány, ami a hajó rendbehozatalához szükséges eszközöket és anyagokat tartalmazza.

 

Egy vitorlás friss értékelései és a hozzá írt vélemények egy pontosabb képet festenek arról, hogy milyen állapotban is van az adott hajó, és hogy mire számíthat az, aki mostanában szeretné kibérelni. Minél frissebb egy vélemény, annál aktuálisabban beszél a hajó állapotáról.

 

7. Tipp vitorlás bérléshez: Tudd, hogy pontosan mit kínál az adott cég

Számos hajóbérleti cég webhelyén található egy „Rólunk” (angolul általában „About us”) oldal, ahol a cég leírja, hogy mióta létezik, és hogy mi mindet tesz azért, hogy a lehető legjobb szolgáltatásokat és élményeket nyújtsa ügyfelei számára. Sajnos nem mindenki veszi a fáradtságot, hogy elolvassa ezeket, pedig sok cég itt tünteti fel, hogy konkrétan mit ígér, és így az ügyfeleknek van mihez hozzáhasonlítaniuk azt, amit ténylegesen kapnak, amikor átveszik bérhajójukat.

 

8. Tipp vitorlás bérléshez: A kevesebb néha több

Vitorlás bérlése légkondicionálóval, radarral, elektromos csörlővel, áramátalakítóval, generátorral, modern kormánnyal- és vitorlaszerkezettel, ésatöbbi, ésatöbbi… Ezek a különleges felszerelések sokakat vonzanak, hiszen egyszerűbb, kényelmesebb és biztonságosabb vitorlás élményt kínálnak az utasok számára, akik így többet foglalkozhatnak azzal, hogy kikapcsolódjanak – ha hajlandók prémiumot fizetni értük.

 

Azonban ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy egy tapasztalt legénységgel hajózol együtt, akkor az ilyen kényelmi felszerelések értéke drasztikusan csökken. Ha mindenki tudja, hogy mi a dolga a vitorláson, akkor a hajózás a drága kisegítő eszközök nélkül is gördülékeny és zökkenőmentes lesz. Az egyszerűbb, kevésbé összetett felszerelések kevesebb technikai problémának is engednek teret.

 

9. Tipp vitorlás bérléshez: Tedd egyszerűbbé az utazást

Ha szeretnéd megkönnyíteni a vitorlázást, és ezzel élvezetesebbé tenni az utazást saját magad és a legénység/utastársak számára, akkor válassz olyan hajót magadnak, ami feltekerhető fővitorlával rendelkezik. Az ilyen hajók fővitorláját a kormányfülkéből is fel lehet tekerni, ezért nem kell, hogy valaki kimenjen, és helyileg végezze azt el.
 


érdekesség hajó vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Abdrift

Az abdrift a hajó oldalra való sodródása, csúszása.

Algagátló festék

Algagátló festék: Különleges, a hajó vízvonal alatti részeire való festék, mely...

J24

J24 vitorlás hajó történet Az amerikai Rod Johnson, sok siker sztorihozhoz hasonlóan, a...

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.

Balatonboglár - BH Zrt.

Balatonboglári BH Zrt. Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton nyugati medencéjének déli...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.